VIDEO Regizorul Istvan Szabo, invitat de onoare la „Anonimul“: „Chipul unui actor este energia unui film“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-regizorul-istvan-szabo-invitat-de-onoare-la-anonimul-chipul-unui-actor-este-energia-unui-film/

Regizorul Istvan Szabo, care este invitatul de onoare al Festivalului de Film Anonimul, a vorbit, în cadrul unui masterclass, despre rolul esenţial pe care îl au actorii, ei fiind ,,chipurile” şi semnăturile filmelor.

Un articol de Andrada Văsii|12 august 2013

Regizorul Istvan Szabo, care este invitatul de onoare al Festivalului de Film Anonimul, a vorbit, în cadrul unui masterclass, despre rolul esenţial pe care îl au actorii, ei fiind „chipurile” şi semnăturile filmelor, explicând că el nu face decât „să le asigure condiţiile să se manifeste“.

De altfel, şi la primirea trofeului Anonimul X, în deschiderea festivalului, Istvan Szabo a mulţumit „chipurilor“ din filmele sale. Regizorul a dat ca exemplu filme esenţiale create de energia unor mari actori: „Copilăria lui Ivan” de Andrei Tarkovski şi „Cetăţeanul Kane” de Orson Welles.

De asemenea, Istvan Szabo a abordat subiectul modelului feminin în cinematografie, în funcţie de istoria mondială, trecând de la Marlene Dietrich şi până la Marilyn Monroe şi Jane Fonda.

Energia unui film constă în emoţiile şi chipul unui actor. Tot ce trebuie să faci este să le asiguri ce au nevoie să le facă munca mai bună.

Istvan Szabo,
regizor

În aceste condiţii, Istvan Szabo a spus că procesul de casting este unul decisiv pentru un film. „Castingul este aşa cum cuvintele sunt pentru un scriitor şi aşa cum vopseaua este pentru un pictor. Dacă ai castingul, ai filmul”, a spus veteranul regizor, adăugând: „Dacă acest casting este ratat, poţi să ai scenariul scris de Shakespeare. S-a sfârşit!“.

Un regizor trebuie să tacă

„Treaba ta e să taci şi să îi laşi pe oameni. Să le laşi spaţiu de lucru“, a adăugat el, mărturisind că nu este un fan al discuţiilor multe pe platou. „Cuvintele importante sunt «de la stânga la dreapta, mai încet, mai repede» şi cel mai important este «mulţumesc». Dacă actorii nu aud asta, înseamnă că trebuie să mai tragă o dublă“, a mărturisit Istvan Szabo.

Întrebat dacă, de-a lungul timpului, a simţit presiunea politică, acesta a răspuns: „Ai sau nu ai o părere despre lume. Despre asta e vorba. Ce cred politicienii este o altă chestiune“, notează Mediafax.

Istvan Szabo s-a făcut cunoscut cu trilogia „Mefisto/ Mephisto” (1981), „Colonelul Redl/ Colonel Redl” (1984) şi „Hanussen” (1988).

Filmografia sa include, de asemenea, titlurile „Meeting Venus” (1991), „Sunshine” (1999) şi „Julia/ Being Julia” (2004). Cel mai recent film al său, „Uşa/ The Door”, cu Helen Mirren în rolul principal, a fost prezentat în deschiderea Festivalului Anonimul, anul trecut.

Sâmbătă, spectatorii din Sfântu Gheorghe au putut vedea „Mefisto/ Mephisto”, pentru care Istvan Szabo a primit un premiu Oscar pentru „cel mai bun film într-o limbă străină”, în 1981.

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul se desfăşoară între 9 şi 18 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, şi este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi Televiziunii Române – coproducător.

Foto credit: Anonimul IFF (Facebook)

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.