VIDEO Scriitorul Horia-Roman Patapievici a încercat să răspundă la întrebarea „De ce iubim Festivalul «George Enescu»?“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-scriitorul-horia-roman-patapievici-a-incercat-sa-raspunda-la-intrebarea-de-ce-iubim-festivalul-george-enescu/

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, criticul muzical Dumitru Avakian şi Mircea Vasilescu, redactor-şef al săptămânalului „Dilema Veche“au fost invitaţii Duminicilor muzicale ale Festivalului „George Enescu“.

Un articol de Andrada Văsii|29 aprilie 2013

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, criticul muzical Dumitru Avakian şi Mircea Vasilescu, redactor-şef al săptămânalului „Dilema Veche“ au fost invitaţii Duminicilor muzicale ale Festivalului „George Enescu“ în Librăria Humanitas Cişmigiu duminică , de la ora 11.00.

Avem nevoie de Festivalul „George Enescu“? De ce iubim Festivalul „George Enescu“? Cum poate un festival de muzică clasică să devină brand cultural de țară?, au fost câteva dintre întrebările de la care a început dezbaterea.

Dezbatere şi microrecital 

Discuţia a fost urmată de microrecitalul violoniştilor Mihai Alexandru şi Irina Barbu, bursieri în programul „Tinere talente 2013“ al Fundaţiei Principesa Margareta a României. Aceştia au interpretat  lucrări de Heinrich Biber, Fritz Kreisler şi Joseph Haydn.

Întrebări diverse

Festivalul Internaţional „George Enescueste cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat în România şi unul dintre cel mai puternice evenimente de gen din lume. Concurează cu prestigioase producţii, precum Festivalul de la Salzburg, după cum remarca presa străină încă din anul 2007. Cât de important este pentru România şi pentru imaginea de ţară să organizeze un asemenea Festival şi să întărească prestigiul lui George Enescu în lume?

Care sunt marile nume de talie internaţională care vor fi prezente în ediţia din 2013 pe scenele bucureștene şi în alte oraşe? Ce putem descoperi citind cărţi despre marile figuri muzicale ale secolelor trecute? Cum se simte Festivalul din sală, din perspectiva publicului pasionat de muzică clasică şi ce bucurii ne aduce? Sunt câteva dintre întrebările la care invitaţii au răspuns la această întâlnire.


Duminici muzicale şi cărţi despre compozitori

Librăriile Humanitas găzduiesc, la finalul fiecărie luni, Duminicile muzicale ale Festivalului „George Enescu“, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Editura Humanitas a strâns în colecţia „Contrapunct“ câteva rememorări remarcabile ale vieţii marilor compozitori, studii în profunzime ale biografiilor şi operelor unor creatori extraordinari. Ca prioritate editorială, colecţia Contrapunct, coordonată de Vlad Zografi, a urmărit şi coordonatele importante din programul fiecărei ediţii a festivalului, selectând pentru publicare titluri şi autori de marcă.

Au fost traduse, printre altele, „George Enescu. Viaţa şi muzica“, o carte scrisă  de Noel Malcolm, elev al lui George Enescu şi cel mai bun cunoscător britanic al operei compozitorului român, şi „Ultimul an al lui Mozart“,  semnată de H. C. Robbins Landon, poate cel mai mare specialist în Mozart de acum.

Volum special

Pentru ediţia din 2013 a festivalului, cu un concert important dedicat bicentenarului Richard Wagner, Editura Humanitas a publicat în colecţia Contrapunct eseul lui Thomas Mann, „Pătimirile şi măreţia lui Richard Wagner“. Marea literatură face o apologie marii muzici, într-un eseu apărut ca protest împotriva deviaţiilor unui regim politic care îl va forţa pe Thomas Mann să emigreze şi va redefini pentru multă vreme în conştiinţa publică intenţiile şi opera lui Richard Wagner.

Foto credit: Raluca Simionoiu

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.