VIDEO Scriitorul Horia-Roman Patapievici a încercat să răspundă la întrebarea „De ce iubim Festivalul «George Enescu»?“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-scriitorul-horia-roman-patapievici-a-incercat-sa-raspunda-la-intrebarea-de-ce-iubim-festivalul-george-enescu/

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, criticul muzical Dumitru Avakian şi Mircea Vasilescu, redactor-şef al săptămânalului „Dilema Veche“au fost invitaţii Duminicilor muzicale ale Festivalului „George Enescu“.

Un articol de Andrada Văsii|29 aprilie 2013

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, criticul muzical Dumitru Avakian şi Mircea Vasilescu, redactor-şef al săptămânalului „Dilema Veche“ au fost invitaţii Duminicilor muzicale ale Festivalului „George Enescu“ în Librăria Humanitas Cişmigiu duminică , de la ora 11.00.

Avem nevoie de Festivalul „George Enescu“? De ce iubim Festivalul „George Enescu“? Cum poate un festival de muzică clasică să devină brand cultural de țară?, au fost câteva dintre întrebările de la care a început dezbaterea.

Dezbatere şi microrecital 

Discuţia a fost urmată de microrecitalul violoniştilor Mihai Alexandru şi Irina Barbu, bursieri în programul „Tinere talente 2013“ al Fundaţiei Principesa Margareta a României. Aceştia au interpretat  lucrări de Heinrich Biber, Fritz Kreisler şi Joseph Haydn.

Întrebări diverse

Festivalul Internaţional „George Enescueste cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat în România şi unul dintre cel mai puternice evenimente de gen din lume. Concurează cu prestigioase producţii, precum Festivalul de la Salzburg, după cum remarca presa străină încă din anul 2007. Cât de important este pentru România şi pentru imaginea de ţară să organizeze un asemenea Festival şi să întărească prestigiul lui George Enescu în lume?

Care sunt marile nume de talie internaţională care vor fi prezente în ediţia din 2013 pe scenele bucureștene şi în alte oraşe? Ce putem descoperi citind cărţi despre marile figuri muzicale ale secolelor trecute? Cum se simte Festivalul din sală, din perspectiva publicului pasionat de muzică clasică şi ce bucurii ne aduce? Sunt câteva dintre întrebările la care invitaţii au răspuns la această întâlnire.


Duminici muzicale şi cărţi despre compozitori

Librăriile Humanitas găzduiesc, la finalul fiecărie luni, Duminicile muzicale ale Festivalului „George Enescu“, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Editura Humanitas a strâns în colecţia „Contrapunct“ câteva rememorări remarcabile ale vieţii marilor compozitori, studii în profunzime ale biografiilor şi operelor unor creatori extraordinari. Ca prioritate editorială, colecţia Contrapunct, coordonată de Vlad Zografi, a urmărit şi coordonatele importante din programul fiecărei ediţii a festivalului, selectând pentru publicare titluri şi autori de marcă.

Au fost traduse, printre altele, „George Enescu. Viaţa şi muzica“, o carte scrisă  de Noel Malcolm, elev al lui George Enescu şi cel mai bun cunoscător britanic al operei compozitorului român, şi „Ultimul an al lui Mozart“,  semnată de H. C. Robbins Landon, poate cel mai mare specialist în Mozart de acum.

Volum special

Pentru ediţia din 2013 a festivalului, cu un concert important dedicat bicentenarului Richard Wagner, Editura Humanitas a publicat în colecţia Contrapunct eseul lui Thomas Mann, „Pătimirile şi măreţia lui Richard Wagner“. Marea literatură face o apologie marii muzici, într-un eseu apărut ca protest împotriva deviaţiilor unui regim politic care îl va forţa pe Thomas Mann să emigreze şi va redefini pentru multă vreme în conştiinţa publică intenţiile şi opera lui Richard Wagner.

Foto credit: Raluca Simionoiu

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.