VIDEO Scurtmetrajele ajung printre cărţi: ShortsUP vine la Humanitas Cişmigiu, între 5 şi 7 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-scurtmetrajele-ajung-printre-carti-shortsup-vine-la-humanitas-cismigiu-intre-5-si-7-august/

Scurtmetrajele de la ShortsUP vor fi prezentate la librăria Humanitas Cişmigiu din Capitală, între 5 şi 7 august.

Un articol de Andrada Văsii|1 august 2013

Scurtmetrajele de la ShortsUP vor fi prezentate la librăria Humanitas Cişmigiu din Capitală, între 5 şi 7 august. În ultimii patru ani, ShortsUP a adus scurtmetrajele în spaţii underground, în aer liber şi în instituţii culturale dedicate artelor conexe cinematografiei. Le-a alăturat cu muzica la Opera Naţională, le-a mixat cu arta la Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi cu teatrul la Teatrul Naţional Bucureşti.

Pe 5, 6 şi 7 august, de la ora 19.00, scurtmetrajele ajung printre cărţi, la librăria Humanitas de la Cişmigiu. Pentru trei seri consecutive, filmele scurte vor prinde viaţă acolo unde poveştile sunt la ele acasă.

Proiecţiile ShortsUP la librăria Humanitas de la Cişmigiu explorează legătura trainică dintre cinema şi cărţi: selecţia este formată din scurtmetraje inspirate din literatură, poveşti care vorbesc despre magia cărţilor, dar şi filme scurte care sunt doar o altă formă de ficţiune, construită vizual.

Luni este seara animaţiei, deschisă de filmul „Fantasticele cărţi zburătoare ale lui Morris Lessmore” (regia: William Joyce, Brandon Oldenburg, SUA, 2011), o alegorie plină de umor despre puterea vindecătoare a lecturilor, care a câştigat Oscarul şi alte 14 premii internaţionale.
Ziua de marţi este dedicată scurtmetrajului românesc, bine reprezentat de „În acvariu” (regia: Tudor Cristian Jurgiu, România, 2013), pelicula care a adus România pe lista premiilor de la Cannes 2013.
În seara de miercuri, ficţiunea prinde contur cu filmul „Ca la tine acasă” (regia: Gautier About, Franta, 2007), un scurtmetraj despre evadările de zi cu zi.

Fiecare seară de film va fi completată de o dezbatere, iar la capătul celor trei zile de proiecţii spectatorii vor afla de la un regizor, un dramaturg, mai mulţi critici de film şi jurnalişti care este relaţia lor cu scurtmetrajul. Printre invitaţi se numără regizorul Cristi Puiu, dramaturgul Vlad Zografi şi criticul de film Ileana Bîrsan.

Intrarea la proiecţii este liberă.

Foto credit: ShortsUP (Facebook)

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.