VIDEO Sun Plaza găzduieşte, în premieră în România, expoziţia de artă contemporană „Lumi plutitoare”
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-sun-plaza-gazduieste-in-premiera-in-romania-expozitia-de-arta-contemporana-lumi-plutitoare/

În premieră naţională, Sun Plaza Shopping Center prezintă, în perioada 25 martie – 14 aprilie 2013, o expoziţie ce reuneşte lucrări neconvenţionale ce aparţin artistului de origine canadiană Max Streicher.

Un articol de Andrada Văsii|28 martie 2013

În premieră naţională, Sun Plaza Shopping Center prezintă, în perioada 25 martie – 14 aprilie 2013, o expoziţie ce reuneşte lucrări neconvenţionale ce aparţin artistului de origine canadiană Max Streicher.

Expoziţia de artă contemporană intitulată „Lumi plutitoare” propune o întâlnire cu 5 lucrări inedite, Floating Forest, End Game, Quadriga II, Sleeping Giants, Alto-Cumulus, instalaţii gonflabile cu diferite forme, ce par a fi însufleţite graţie unor ventilatoare industriale şi mecanisme simple cu supape.

Fantasticul alunecă din când în când în realitate. Max îl prinde, îi dă formă şi îl face să rămână în lumea noastră din fiecare zi. Unicitatea operelor sale de artă constă în utilizarea materialelor delicate, redarea lor detaliată şi realistică, amplasarea lor dinamică, toate acestea având scopul de a neutraliza calităţile generalizate, simpliste şi comice la care ne aşteptăm de obicei de la nişte structuri gonflabile.

Monumentalismul postistoric al operelor lui Max Streicher este contemporan nu atât pentru că se manifestă mereu în prezent, printr-o efemeritate aproape sfidătoare, ci prin faptul că răspunde întotdeauna unor urgenţe contemporane. Este mai întâi un monumentalism plasat mereu în răspăr faţă de funcţiile monumentului clasic, dar chestionând totodată valenţele spaţiului public, pe care îl revendică şi îl recuceresc ori de câte ori sunt expuse. Apoi, pentru că în acest tip inedit de monumentalitate se regăsesc mai toate caracteristicile lumii de azi: lucrările sunt fragile, efemere, diafane, conturând o precaritate care inspiră empatie şi revoltă, tristeţe şi optimism, promisiune, utopie, vis. Scurt spus, instalaţiile gonflabile create de Max Streicher devin necesare ca aerul acolo unde sunt expuse pentru că sugerează ideea de substanţă, conţinut, fond în acelaşi timp cu absenţa tuturor acestora în mediul care ne înconjoară şi pe care îl formăm.(Igor Mocanu, critic de artă şi curator)

Max Streicher este un sculptor şi creator de instalaţii, care de 20 de ani lucrează intens cu tehnologia elementelor gonflabile în sculpturi cinetice şi lucrări tridimensionale. Artistul a expus şi are lucrări prezente în galerii din toată lumea, pe întreg teritoriul Canadei natale, în Barcelona, Madrid, Cambridge, Paris, Praga, Berlin, Düsseldorf, Mumbai, Tokyo, New York etc., iar acum, pentru prima dată în România, la Sun Plaza!

Expoziția „Lumi plutitoare” semnată de Max Streicher propune vizitatorilor 5 lucrări: Floating ForestEndgame,Quadriga IISleeping Giants și Alto-cumulus.

Artistul a expus pentru prima dată lucrarea Floating Forest în anul 2011 într-un mare centru comercial din Toronto.

Floating Forest, realizată în întregime din vinil reciclat, este un monument comemorativ pentru pădurile pierdute. Instalația dorește să atragă atenția asupra faptului că pe locul în care este amplasată acum, erau odată păduri maiestoase ce ar fi putut exista și în ziua de azi.

Lucrarea Endgame (Coulrophobia)* a fost expusă în premieră deasupra unei alei întunecate din Toronto, tocmai pentru a sublinia tensiunea care se dorește transmisă prin această instalație. Imaginea clovnului în sine are ceva din aceasta tensiune.

Quadriga II a luat naştere în urma unei combinații dintre un vis al artistului care înfăţişa un cal şi interesul pregnant al lui Max pentru domeniul metafizicii. Modul de amplasare al cailor reprezintă în sine un fapt aproape ireal.

Sleeping Giants a fost expusă pentru prima dată la Galeriile Cambridge în anul 1998. Uriașii sunt înfățișați stând pe spate și având capul ușor ridicat, cu picioarele rigide, piepturile umflate, doar pentru un timp, ca apoi să se dezumfle din nou, ca și cum ar încerca să se trezească dintr-un somn adânc.

Lucrarea Alto-cumulus a fost prezentată publicului pentru prima oară în anul 2006, deasupra unui bazin de înot din Toronto. Mare, cu formă neregulată și frumos, norul întruchipează fantezia și iluzia zborului.

Info:

Material: Tyvek, ventilatoare electrice; Mărime: aproximativ 3 metri lungime

Sun Plaza Shopping Center a organizat acest eveniment special pentru a le oferi vizitatorilor săi o experienţă culturală de calitate, inedită, fapt ce vine în susţinerea poziţionării centrului comercial, în linie cu acţiunile sale non-conformiste şi de impact.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.sunplaza.ro şi www.facebook.com/sun.plaza.shopping.center.

Foto credit: Modernism.ro

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

26
/08
/22

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

25
/08
/22

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.