VIDEO Tema Festivalului „Sighişoara Medievală“ din acest an este „Vlad Cavalerul Dreptăţii“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-tema-festivalului-sighisoara-medievala-din-acest-an-este-vlad-cavalerul-dreptatii/

Tema centrală a celei de a XXI-a ediţii a Festivalului „Sighişoara Medievală” din acest an, care se va desfăşura în perioada 26-28 iulie, este „Vlad Cavalerul Dreptăţii”, evenimentul fiind dedicat domnitorului Vlad Ţepeş, născut la Sighişoara.

Un articol de Andrada Văsii|15 iulie 2013

Tema centrală a celei de a XXI-a ediţii a Festivalului „Sighişoara Medievală” din acest an, care se va desfăşura în perioada 26-28 iulie, este „Vlad Cavalerul Dreptăţii”, evenimentul fiind dedicat domnitorului Vlad Ţepeş, născut la Sighişoara.

Organizatorii celei de a XXI-a ediţii a Festivalului „Sighişoara Medievală”, din perioada 26-28 iulie, au anunţat luni, printr-un comunicat de presă, că evenimentul îi este dedicat lui Vlad Ţepeş, „figură emblematică, dar şi controversată a lumii medievale”.

Ediții conexe

Tema reprezintă o urmare firească a celor trei ediţii anterioare, intitulate „Întoarcerea Cavalerilor”, „Merlin – vrăjitorul lumii medievale” şi „Ioana d’Arc – 600 de ani de luptă şi credinţă”.

În acest an am dorit să ieşim în întâmpinarea publicului iubitor de medieval cu o temă dedicată unui erou românesc şi nu se putea ca acesta să nu fie Vlad Ţepeş, nume care se leagă prin naşterea sa de Cetatea Sighişoarei. De asemenea, am considerat benefic să facem o paralelă între realul Vlad Ţepeş şi ficţiunea Dracula, poveste care a adus Sighişoarei un real avânt din punct de vedere turistic.

Sorin Raţiu,
preşedintele Asociaţiei Turistice Sighişoara

Liviu Pancu, regizorul artistic al festivalului, a precizat că evenimentul nu este o reconstrucţie istorică sau un spectacol istoric, notează Mediafax.

Paradă onorifică

Potrivit programului pus la dispoziţie de organizatori, Festivalul „Sighişoara Medievală” va debuta în 26 iulie cu „Marea Paradă a Cavalerilor, Trubadurilor, Menestrelilor, Actorilor şi Meşteşugarilor, urmată de deschiderea oficială în „Piața Vlad Cavalerul Dreptăţii” (Piaţa Cetăţii), cu salutul şi învestirea tuturor invitaţilor de către Vlad Cavalerul Dreptăţii, drept cetăţeni liberi în Cetatea Sighişoarei.

Programul primei zile de festival mai cuprinde concerte, spectacole de animaţie, cu steaguri şi cu foc ale unor ordine cavalereşti din ţară, dar şi din Ungaria şi Bulgaria, iar la miezul nopţii – adunarea cavalerilor şi menestrelilor, retragerea cu torţe şi „judecata de taină a trădătorilor”, la Turnul cu Ceas.

Spectacole de teatru și dans

În „Piaţa Drăculeştilor” (Piaţa Boema) sunt programate concerte, un spectacol de teatru medieval şi o şcoală de dans, în timp ce în „Piaţa Micilor Dragoni” (Piaţa Răţuştelor) va ţine cursuri o şcoală de muzică medievală. În „Cavalerilor Lup” se vor proiecta filme istorice, iar la „Casa Cronicarilor”, de la Hotelul Sighişoara, vor avea loc conferinţe, seminarii şi întruniri.

Zilele de 27 şi 28 iulie vor începe, de asemenea, cu o paradă, urmată de diverse concerte şi reprezentaţii ale unor ordine cavalereşti.

În 27 iulie, la Casa Cronicarilor vor fi susţinute conferinţele „Eroul medieval în timpul modern”, „Ordinul Dragonului” şi „Muzica la marile curţi europene”. La miezul nopţii sunt programate un spectacol cu foc, o retragere cu torţe, spectacolele „Marea taină a cavalerilor” şi „Întâlnirea cu Vlad Cavalerul Dreptăţii”, iar în 28 iulie sunt programate focul de artificii, „Marea retragere cu torţe” şi „Semnarea Marelui Pact cu Vlad Cavalerul Dreptăţii”.

Festin muzical

La ediţia din acest an a Festivalului şi-au anunţat participarea formaţiile Ad Hoc, Lupus Dacus, Truverii, Nomen Est Omen, Cva Domini, Terra Alba (România) şi Ambient Folklore, (Bulgaria), precum şi trupele Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup, Toboşarul şi Garda Cetăţii Sighişoara (România), Ordinul Cavalerilor Crux Alba (Ungaria) şi Ordinul Cavalerilor Chigot (Bulgaria).

Info:

Evenimentul este organizat de Primăria Sighişoara şi Asociaţia Turistică Sighişoara, în colaborare cu Teatrul Scena, Teatrul Naţional şi Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Trupa Noua Acropolă şi UNATC București.

Foto credit: Sighișoara Medievală (Facebook)

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.