VIDEO Tema Festivalului „Sighişoara Medievală“ din acest an este „Vlad Cavalerul Dreptăţii“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-tema-festivalului-sighisoara-medievala-din-acest-an-este-vlad-cavalerul-dreptatii/

Tema centrală a celei de a XXI-a ediţii a Festivalului „Sighişoara Medievală” din acest an, care se va desfăşura în perioada 26-28 iulie, este „Vlad Cavalerul Dreptăţii”, evenimentul fiind dedicat domnitorului Vlad Ţepeş, născut la Sighişoara.

Un articol de Andrada Văsii|15 iulie 2013

Tema centrală a celei de a XXI-a ediţii a Festivalului „Sighişoara Medievală” din acest an, care se va desfăşura în perioada 26-28 iulie, este „Vlad Cavalerul Dreptăţii”, evenimentul fiind dedicat domnitorului Vlad Ţepeş, născut la Sighişoara.

Organizatorii celei de a XXI-a ediţii a Festivalului „Sighişoara Medievală”, din perioada 26-28 iulie, au anunţat luni, printr-un comunicat de presă, că evenimentul îi este dedicat lui Vlad Ţepeş, „figură emblematică, dar şi controversată a lumii medievale”.

Ediții conexe

Tema reprezintă o urmare firească a celor trei ediţii anterioare, intitulate „Întoarcerea Cavalerilor”, „Merlin – vrăjitorul lumii medievale” şi „Ioana d’Arc – 600 de ani de luptă şi credinţă”.

În acest an am dorit să ieşim în întâmpinarea publicului iubitor de medieval cu o temă dedicată unui erou românesc şi nu se putea ca acesta să nu fie Vlad Ţepeş, nume care se leagă prin naşterea sa de Cetatea Sighişoarei. De asemenea, am considerat benefic să facem o paralelă între realul Vlad Ţepeş şi ficţiunea Dracula, poveste care a adus Sighişoarei un real avânt din punct de vedere turistic.

Sorin Raţiu,
preşedintele Asociaţiei Turistice Sighişoara

Liviu Pancu, regizorul artistic al festivalului, a precizat că evenimentul nu este o reconstrucţie istorică sau un spectacol istoric, notează Mediafax.

Paradă onorifică

Potrivit programului pus la dispoziţie de organizatori, Festivalul „Sighişoara Medievală” va debuta în 26 iulie cu „Marea Paradă a Cavalerilor, Trubadurilor, Menestrelilor, Actorilor şi Meşteşugarilor, urmată de deschiderea oficială în „Piața Vlad Cavalerul Dreptăţii” (Piaţa Cetăţii), cu salutul şi învestirea tuturor invitaţilor de către Vlad Cavalerul Dreptăţii, drept cetăţeni liberi în Cetatea Sighişoarei.

Programul primei zile de festival mai cuprinde concerte, spectacole de animaţie, cu steaguri şi cu foc ale unor ordine cavalereşti din ţară, dar şi din Ungaria şi Bulgaria, iar la miezul nopţii – adunarea cavalerilor şi menestrelilor, retragerea cu torţe şi „judecata de taină a trădătorilor”, la Turnul cu Ceas.

Spectacole de teatru și dans

În „Piaţa Drăculeştilor” (Piaţa Boema) sunt programate concerte, un spectacol de teatru medieval şi o şcoală de dans, în timp ce în „Piaţa Micilor Dragoni” (Piaţa Răţuştelor) va ţine cursuri o şcoală de muzică medievală. În „Cavalerilor Lup” se vor proiecta filme istorice, iar la „Casa Cronicarilor”, de la Hotelul Sighişoara, vor avea loc conferinţe, seminarii şi întruniri.

Zilele de 27 şi 28 iulie vor începe, de asemenea, cu o paradă, urmată de diverse concerte şi reprezentaţii ale unor ordine cavalereşti.

În 27 iulie, la Casa Cronicarilor vor fi susţinute conferinţele „Eroul medieval în timpul modern”, „Ordinul Dragonului” şi „Muzica la marile curţi europene”. La miezul nopţii sunt programate un spectacol cu foc, o retragere cu torţe, spectacolele „Marea taină a cavalerilor” şi „Întâlnirea cu Vlad Cavalerul Dreptăţii”, iar în 28 iulie sunt programate focul de artificii, „Marea retragere cu torţe” şi „Semnarea Marelui Pact cu Vlad Cavalerul Dreptăţii”.

Festin muzical

La ediţia din acest an a Festivalului şi-au anunţat participarea formaţiile Ad Hoc, Lupus Dacus, Truverii, Nomen Est Omen, Cva Domini, Terra Alba (România) şi Ambient Folklore, (Bulgaria), precum şi trupele Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup, Toboşarul şi Garda Cetăţii Sighişoara (România), Ordinul Cavalerilor Crux Alba (Ungaria) şi Ordinul Cavalerilor Chigot (Bulgaria).

Info:

Evenimentul este organizat de Primăria Sighişoara şi Asociaţia Turistică Sighişoara, în colaborare cu Teatrul Scena, Teatrul Naţional şi Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Trupa Noua Acropolă şi UNATC București.

Foto credit: Sighișoara Medievală (Facebook)

08
/11
/16

Povestea lor în film se desfășoară pe la începuturile cinematografiei mondiale, în epoca filmului mut, când David Griffith a creat modul de a istorisi o poveste pe peliculă, iar Lillian Gish, datorită regizorului, a devenit o stea de cinema.

08
/11
/16

Vineri, 11 noiembrie 2016 va avea loc lansarea unui nou eveniment cultural în spațiul bucureștean. Ferentari Jazz Fest este un proiect ambițios ce și-a propus, încă de la prima sa ediție, să asigure diversificarea și creșterea atractivității și accesibilității ofertei culturale.

08
/11
/16

Ce înseamnă a fi minor în România? Este nevoie de o școală pentru părinți? Cât de mare este orgoliul național, mai ales atunci când vine la pachet cu o lejeritate în a-i judeca pe străini? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările cu care tânărul regizor și dramaturg Bogdan Georgescu și un grup de actori masteranzi din Sibiu provoacă publicul din șapte orașe ale țării la un dialog deschis în sala de teatru, în cadrul unui turneu susținut de BRD – Groupe Société Générale, în perioada 11-28 noiembrie.

08
/11
/16

Ajuns la cea de-a XI-a ediție, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo ajunge, pentru a treia oară în istoria sa, în Timișoara. Pe 9 și 10 noiembrie vor avea loc trei concerte SoNoRo la Biserica Millenium, la Cărturești Mercy și Palatul Baroc - Muzeul de Artă. Accesul publicului la concerte este liber.

08
/11
/16

Ajuns la cea de-a XI-a ediție, Festivalul de Muzică Veche București a devenit al doilea festival cultural al Bucureștilor (conform „Barometrului”, respectiv „Studiului” de consum cultural realizate de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală și ARCUB) și cel mai important eveniment dedicat muzicii vechi din sud-estul Europei.

07
/11
/16

Am luat la bani mărunţi cinematografia română din epoca sa modernă, mai exact din anii ’50 şi până astăzi, şi am ales cele mai bune şi mai îndrăznețe debuturi de ficţiune. Zece titluri semnate de regizori reprezentativi din mai multe generaţii.

06
/11
/16

Romanul de dragoste are milioane de fani în toată lumea, iar de-a lungul istoriei multe dintre titluri au iscat scandaluri serioase. Ziarul Metropolis vă oferă un top al celor mai frumoase romane de dragoste din toate timpurile, zece povești pe care trebuie să le citești într-o viață.

06
/11
/16

Aflată în vacanță, după înceheierea Turneului Campioanelor de la Singapore, jucătoarea de tenis Simona Halep s-a relxat, joi seară, la un spectacol de teatru în București. Numărul 4 WTA a ales Teatrul Metropolis, unde a văzut "Jake şi femeile lui", un spectacol de Neil Simon, în regia lui Claudiu Goga, cu Ştefan Bănică jr în rolul principal.

05
/11
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, „Glissando”, filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1985 la Festivalul de la Veneția, se numără printre cele câteva opere cinematografice din timpul comunismului care au căpătat o faimă ce poate împiedica judecarea lor lucidă în prezent.

04
/11
/16

Napoli începe, cu adevărat, acolo unde se termină tot ce credeați până acum despre frumusețe. Nu există loc mai frumos în partea noastră de lume, orice v-ar spune propaganda, înțelegeți dumneavoastră? Dar – la fel ca la unele tablouri – ca să puteți cuprinde toată această frumsețe, Marea Frumusețe!, trebuie să vă îndepărtați. Dacă îl priviți de aproape, atunci Napoli...

04
/11
/16

Prestigiosul premiu Goncourt, cel mai important premiu al literaturii francofone, a fost câștigat, ieri, de scriitoarea Leila Slimani pentru romanul „Chanson douce”. Romanul ei, "Chanson douce", o povestire atroce bine construită, relatează asasinarea a doi copii de către doica lor.

04
/11
/16

Meryl Streep va primi la Globurile de Aur din 2017 premiul pentru întreaga activitate Cecil B DeMille. Cu 29 de nominalizări la Globurile de Aur și 19 la Oscar, Meryl Streep este cea mai nominalizată actriță din istoria Hollywoodului.