VIDEO A fost realizat topul cărţilor pe care oamenii mint că le-au citit
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-topul-cartilor-pe-care-oamenii-mint-ca-le-au-citit/

,,Mândrie şi prejudecată”, de Jane Austen şi ,,Ulysses”, de James Joyce, ocupă primele două locuri în topul cărţilor pe care oamenii mint că le-au citit, clasamentul inedit fiind realizat în urma unui sondaj al blogului Book Riot.

Un articol de Andrada Văsii|28 iulie 2013

„Mândrie şi prejudecată“, de Jane Austen şi „Ulysses“, de James Joyce, ocupă primele două locuri în topul cărţilor pe care oamenii mint că le-au citit, clasamentul inedit fiind realizat în urma unui sondaj al blogului Book Riot.

„Cine n-a pretins că a citit o carte, deşi nici măcar nu a deschis-o, de dragul conversaţiei?“, scrie bfmtv.com, în introducerea topului. Book Riot a chestionat 828 de persoane pe tema „cărţi despre care oamenii mint că le-au citit”. Respondenţii au trebuit să aleagă dintr-o listă de 412 titluri, majoritatea clasice.

Trei mari minciuni

Astfel, prima carte în topul minciunilor este „Mândrie şi prejudecată”, de Jane Austen, urmată de stufosul „Ulysses”, de James Joyce, care prezintă o zi din viaţa lui Leopold Bloom. Pe locul al treilea se clasează un volum a cărui poveste este iubită în egală măsură de adulţi şi de copii – „Moby Dick”, de Herman Melville.

Pe locurile cu numărul patru şi cinci se regăsesc cărţile „Război şi pace”, de Lev Tolstoi şi Biblia. Imediat sub locul cu numărul cinci în top se clasează distopia lui George Orwell „1984″, urmată de „Stăpânul inelelor”, de J.R.R. Tolkien, care a stat şi la baza seriei cinematografice de succes cu acelaşi nume, notează Mediafax.

Pe de altă parte, nici „Marele Gatsby”, de F. Scott Fitzgerald nu a scăpat de menţionarea cititorilor snobi.

Pe ultimele două locuri din top 10 se clasează două cărţi complet diferite ca volum, stil şi perioadă istorică în care au fost create: „Ana Karenina”, de Lev Tolstoi, ocupă locul cu numărul 9, şi „De veghe în lanul de secară”, de J.D. Salinger, poziţia a zecea.

Foto credit: Wikipedia

29
/09
/21

Miercuri, 29 septembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, roman distins cu Premiul Iasnaia Poliana, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – povestea unei iubiri târzii care salvează lumea într-un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.