VIDEO Ultimul film al lui Bela Tarr, „Calul din Torino“, va fi difuzat în premieră la Pro Cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ultimul-film-al-lui-bela-tarr-calul-din-torino-va-fi-difuzat-in-premiera-la-pro-cinema/

Ultimul film al regizorului maghiar Bela Tarr, „Calul din Torino“, va fi prezentat de Cristian Tudor Popescu în ediţia din 27 aprilie a emisiunii CineTePrinde, difuzată de Pro Cinema de la ora 22.00.

Un articol de |26 aprilie 2013

Ultimul film al regizorului maghiar Bela Tarr, câștigător al Marelui premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Berlin, în 2011, „Calul din Torino“ (,,A torinoi lo”) va fi prezentat de Cristian Tudor Popescu în ediția din 27 aprilie a emisiunii CineTePrinde, difuzată de Pro Cinema de la ora 22.00.

Izbitor de frumos pe de-o parte și copleșitor de profund pe de altă parte, „Calul din Torino“, despre care regizorul maghiar Bela Tarr spune că este ultimul său film, este deopotrivă simplu și imposibil de definit.

Los Angeles Times

Cel de-al zecelea și ultimul film din cariera lui Tarr, „Calul din Torino“ este un film despre apocalipsă.

Așa cum văd eu că ar veni în viața reală – încet și silențios. Nu vreau să-mi copiez propriile filme. Asta e tot. Când am făcut „Calul din Torino“ știam că va fi ultimul meu film, toată lumea o știa, inclusiv actorii, care au încercat să mă facă să mă răzgândesc.

Bela Tarr,
regizor

Episodul care l-a marcat pe Nietzsche

Chiar la începutul anului 1889, filosoful german Friedrich Nietzsche, aflat în trecere prin Torino, asista la o scenă șocantă: un birjar enervat de încăpățânarea calului său, care refuza să se miște de pe loc, își biciuiește animalul fara milă. Tulburat de scenă, Nietzsche sare să apere calul, agățându-se cu brațele de gâtul acestuia.

Episodul de o cruzime ieșită din comun pare să-i fi declanșat lui Nietzsche o maladie psihică: din acel moment, pentru următorii zece ani, el a trăit fără să poată articula nici un cuvânt și cuprins de demență, îngrijit de mama și sora lui. Filmul urmărește însă în principal tragica poveste a fermierului care deținea acel cal și a familiei sale.

O premieră amânată

Drama filmată alb-negru, în doar 30 de secvențe lungi, trebuia să fie prezentată în cinematografele din Ungaria în aprilie 2009, însă până la urmă premiera a avut loc la Berlin, doi ani mai târziu. Tot în 2011 a fost lansat filmul lui Tarr și în Ungaria și aceasta datorită comentariilor pe care regizorul le-a făcut într-un cotidian german. Tarr a acuzat guvernul condus de Viktor Orban că a pornit un „război cultural“ împotriva artiștilor și intelectualilor și ca urmare a acestor comentarii lansarea „Calului din Torino“ a fost amânată.

Foto credit: MediaPro

06
/03
/13

Ilinca Goia împlineşte astăzi 44 de ani şi 20 de ani de carieră. Şi în fiecare zi îşi împlineşte visul de a fi pe scenă, chiar dacă joacă în teatrul instituţionalizat, la Teatrul Naţional din Bucureşti, la Teatrul Metropolis sau într-un teatru-cafenea din Centrul Vechi