Vincent Lindon, “Cel mai bun actor” în La loi du marché, în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/vincent-lindon-cel-mai-bun-actor-in-la-loi-du-marche-in-cinematografe/

Vincent Lindon a primit trofeul “Cel mai bun actor” la Premiile César 2016 pentru rolul unui şomer care-şi caută de lucru, în zilele noastre, într-o Europă dominată de Legea pieţei / La loi du marché. Filmul poate fi văzut acum în cinematografe. Distribuit de Independenţa Film.

Un articol de Petre Ivan|1 martie 2016

Anul trecut, Legea pieţei / La loi du marché a fost proiectat în Competiţia oficială Cannes 2015 şi a câştigat Premiul juriului, iar Vincent Lindon a fost ales deasemenea “Cel mai bun actor”.

Vincent Lindon, “expertul” în probleme de şomaj

Vincent Lindon este la treia colaborare cu regizorul Stéphane Brizé, după Mademoiselle Chambon şi A Few Hours of Spring. Majoritatea rolurilor sale au fost în filme cu puternică rezonanţă socială, Linndon fiind plasat în contexte economice dificile, de cele mai multe ori şomer. Un exemplu reprezentativ este pelicula Fred (1997), de Pierre Jolivet, în care Lindon este un muncitor calificat, şofer de macara, care nu reuşeşte să-şi găsească de lucru.

În Legea pieţei, Vincent joacă rolul lui Thierry, un bărbat de 50 de ani al cărui job se desfiinţează în urma relocării fabricii la care lucrează de 25 de ani. Personajul este urmărit pe parcursul căutării unui nou loc de muncă, în condiţiile economice actuale, în care procedurile au depăşit de mult simpla parcurgere a rubricii de anunţuri dintr-un ziar.

Foto: Vincent Lindon,  în La loi du marché – Independenţa Film

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.