Vioara lui Enescu face un tur de forţă prin România
https://www.ziarulmetropolis.ro/vioara-lui-enescu-face-un-tur-de-forta-prin-romania/

Abia sosită din turneul Duelul Viorilor, vioara Guarneri del Gesu, Vioara lui Enescu, pleacă din nou la drum, de data aceasta nu pentru a fi auzită în marile săli de concert, ci în sate şi într-o serie de oraşe.

Un articol de Andrada Văsii|18 octombrie 2013

Abia sosită din turneul Duelul Viorilor, vioara Guarneri del Gesu, Vioara lui Enescu, pleacă din nou la drum, de data aceasta nu pentru a fi auzită în marile săli de concert, ci în sate şi într-o serie de oraşe.

Începe cea de-a doua ediţie a turneului naţional „Vioara lui George Enescu”.

Anul trecut, doi muzicieni români entuziaşti, Gabriel Croitoru (foto sus) şi Horia Mihail, după ce au trecut prin experienţa de a cânta pe mari scene ale lumii, în oraşe mari, la Bucureşti la Sala Radio sau Ateneu, dar şi în oraşe mai mici ale ţării, lipsite de viaţă muzicală, au descoperit că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândeşte la ea.

Au fost inspiraţi de exemplul lui George Enescu care, cu multă generozitate şi dragoste de oameni şi muzică, a mers cu vioara sa, Guarneri del Gesu, pe front, în spitale, în sate, acolo unde cei mai mulţi aveau nevoie de ea ca alinare.

Astfel s-a născut primul turneu intitulat ,,Vioara lui George Enescu la sate”, la iniţiativa Radio România Cultural şi Accendo.

A fost o călătorie muzicală care, în 2012, cu Vioara lui Enescu a umplut de emoţie inimile oamenilor simpli din 8 localităţi rurale din România care, deşi nu fuseseră vreodată într-o sală de concert sau nu văzuseră un instrument pe viu, au venit la recital nu cu limuzine, ci cu căruţe, nu în smoking, ci în haine simple, dar au rezonat la fel cu cei ce au posibilitatea să meargă în marile săli de concert.

Concerte cu Vioara lui Enescu la sate

Experienţa a fost una deosebită pentru cei doi artişti care la finalul primei ediţii declarau: „Eu zic că am început să ne obişnuim şi cu o atmosferă mai puţin propice unei săli de concert. Nu întotdeauna se întâmplă să ai spectatori care nu sunt familiarizaţi cu acest gen de muzică şi mă bucur că, iată, am fost la ei acasă şi încercăm ca măcar pe unii dintre ei să-i atragem către această muzică” (Gabriel Croitoru).

Citiţi şi: Pianul călător al lui Horia Mihail a rămas la Tulcea

Horia Mihail a adăugat după experienţa cu Vioara lui Enescu: ,,Pe mine mă impresionează şi încă nu-mi revin din surpriza pe care am avut-o în faţa numărului mare de oameni care a venit la aceste recitaluri”. 

Vioara lui Enescu

Horia Mihail şi Gabriel Croitoru în cadrul turneului Vioara lui Enescu

Ca un gest firesc, după aceste emoţionante întâlniri, cei doi artişti au decis să reia această experienţă şi anul acesta. Cea de-a doua ediţie a turneului Vioara lui Enescu cu violonistul Gabriel Croitoru, care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului naţional ,,George Enescu”), acompaniat de pianistul Horia Mihail, va avea loc în perioada 22 octombrie 2013 – 4 noiembrie 2013, în 3 oraşe şi 6 localităţi rurale din judetele Botoşani, Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov şi la Sala Radio din Bucureşti.

Horia Mihail va cânta pe un pian electric ce va călători alături de instrumentişti.

Turneul Vioara lui Enescu va începe chiar în localitatea Liveni, în care s-a născut Enescu şi a luat primele lecţii de muzică de la un vestit lăutar al vremii. Periplul muzical cuprinde un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din Capitală, pe data de 1 noiembrie, dedicat sărbătoririi împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public românesc.

Programul concertelor din cadrul turneului Vioara lui Enescu cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson, Ravel vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.

DATELE de desfăşurare ale concertelor –Vioara lui Enescu:

22 octombrie, Loc.Liveni, jud Botoşani

22 octombrie, Botoşani, Casa de Cultură

23 octombrie, Loc.Grăniceşti, jud Suceava

24 octombrie, Pogoneşti, jud Vaslui

24 octombrie, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu

25 octombrie, Loc.Slimnic, jud.Sibiu

26 octombrie, Loc.Răşinari, jud.Sibiu

1 noiembrie, Bucureşti, Sala Radio

4 noiembrie, Loc.Cernica, jud. Ilfov

Foto credit: Virgil Oprina, turneul Vioara lui Enescu

02
/05
/22

Duminică, 8 mai 2022, la ora 19.00, pe scena Ateneului Român, în cadrul CellEAST Festival 2022, va avea loc un recital susținut de profesorii invitați în cadrul festivalului și la cursurile de măiestrie Future CellEAST și MiniCellos, violonceliștii Andrei Ioniță, Denis Severin, Valentin Răduțiu, Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Mircea Marian, Marin Cazacu, Atanas Krastev, Dragan […]

20
/04
/22

EUROPAfest deschide ediția cu nr. 29 în prima zi din iulie cu un eveniment de excepție Opening Gala Concert. Protagoniștii serii vor fi PETER AUTSCHBACH - chitară și SAMIRA SAYGILI – voce, câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Alături de artiștii germani vor evolua trupe din SUA și Italia.

18
/04
/22

În cadrul celebrării a 30 de ani de relații diplomatice între Republica Kazahstan și România, în data de 3 mai 2022, ora 19:00, va avea loc pe scena Operei Naționale București concertul „Muzica Marii Stepe – Uly Dala Sazy” susținut de către Orchestra Academică de Stat Folclor și Etnografie "Otyrar Sazy", cu suportul Ambasadei Republicii Kazahstan în România.

18
/04
/22

Așa cum și-au obișnuit publicul meloman, Orchestrele și Corurile Radio România propun în fiecare an, în apropierea Paștelui, un concert deosebit cu un repertoriu axat în special pe o tematică religioasă, o seară muzicală a cărei emoție este o pregătire în sine pentru sărbătoarea pascală.

18
/04
/22

Săptămâna viitoare, vă invităm să urmăriți spectacolele de operă „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni și Ruggero Leoncavallo, „Norma” de Vincenzo Bellini, recitalul de foaier „Note de primăvară” și spectacolul de balet „Giselle” de Adolphe Charles Adam, toate făcând parte din repertoriul actual al operei bucureștene.

18
/04
/22

Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” invită publicul în zilele de 5 și 6 mai de la ora 19.00 la Sala Mare a Palatului Național al Copiilor din București la o întâlnire de sărbătoare cu obiceiul, muzica, dansul și autenticul costum tradițional românesc, ansamblul folcloric “Cununa Carpaților”având ca invitaţi și viitorii performeri ale spectaculoaselor dansuri românești, elevi ai liceului de coregrafie Floria Capsali din București.

07
/04
/22

În perioada 13 – 16 aprilie 2022, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” desfășoară în premieră Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor”, sub coordonarea dirijorilor Anna Ungureanu și Cezar Verlan. Proiectul se va desfășura în orașele Arad: 13 aprilie, la Filarmonca din Arad, Timișoara: 14 aprilie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Alba Iulia: 15 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor; Cluj–Napoca: 16 aprilie la Teatrul Maghiar de Stat.