Vioara lui George Enescu a (în)cântat în parcurile bucureştene
https://www.ziarulmetropolis.ro/vioara-lui-george-enescu-a-incantat-in-parcurile-bucurestene/

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au început într-un mod neconvenţional cea de-a treia ediţie a turneului naţional „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo, în perioada 27 septembrie-15 octombrie 2014.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2014

Cu sprijinul ARCUB şi al Primăriei Municipiului Bucureşti, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, a părăsit Muzeul Naţional George Enescu (în patrimoniul căruia se află), pentru a face o plimbare în parcurile bucureştene, cu scopul de a le oferi melomanilor, dar și simplilor trecători de toate vârstele și condițiile, două prânzuri muzicale cu ingrediente de cea mai bună calitate.

Piesele de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian cuprinse în program, sunetul cald şi percutant al viorii lui Gabriel Croitoru dar şi măiestria şi bucuria de a cânta a celor doi mari muzicieni, au adus zâmbetul pe buzele şi în ochii trecătorilor de toate condiţiile şi de toate vârstele.

Un recital extraordinar de frumos, interesant, şi prin faptul ca a oferit piese cântate de maestrul Enescu la vremea respectivă, a fost un fel de Remember oferit de doi mari muzicieni.

Mi-a fost dor de recitalurile în aer liber pentru ca în aer liber este şi mai frumos. Vibrează totul, vibreaza si copacii şi frunzele.Vioara lui George Enescu

Păcat ca se întâmpla aşa rar. Nu lipsesc la nicio acţiune de genul acesta. Toată săptămâna am aşteptat să vin

au spus câţiva dintre spectatorii prezenţi.

După recitalurile din parcurile bucureştene, vioara lui George Enescu a plecat spre estul ţării, la Jurilovca (29 septembrie) şi Greci ( 30 septembrie), jud Tulcea pentru ca apoi traseul să continue în localităţi rurale din judeţele Bacău , Sibiu, Vâlcea dar şi la Braşov şi Bucureşti.

Gabriel Croitoru a invitat, în acest turneu,  alături de el şi de pianistul Horia Mihail, patru tinerişi  talentaţi  muzicieni încă elevi  ai  liceelor de  muzică din ţară,  ce vor străluci  pe scenele deconcert dar, cu siguranţă, nu vor uita să ducă muzica şi în alte locuri pentru a ajunge la cât maimulţi oameni.

Astfel,  la Greci, jud. Tulcea, va fi invitat tânărul pianist,  premiat la concursurinaţionale si internaţionale,  Radu Prisada ce îl va acompania pe Gabriel Croitoru la două dintrelucrări

Itinerar turneul Vioara lui Enescu 2014

27 septembrie, ora 12 – Foişorul din parcul Herăstrău

28 septembrie, ora 12 – Foişorul din parcul Cişmigiu

29 septembrie, ora 17  – Jurilovca, jud. Tulcea

30 septembrie, ora 17  – Greci, jud. TulceaVioara lui George Enescu

2 octombrie, ora 17  – Tescani, jud. Bacău

6, octombrie, ora 17  – Sălişte, jud Sibiu

7 octombrie, ora 17  –  Gura Râului, jud Sibiu

8, octombrie, ora 17  – Horezu, jud.Vâlcea

9 octombrie, ora 17  – Slătioara, jud.Vâlcea

13 octombrie, ora 17.00 – Braşov, Sala Patria

15 octombrie, ora 19  – Bucureşti Sala Radio.

Foto: Vioara lui George Enescu – vioaraluienescu.ro, Virgil Oprina, Alexandru Dolea

26
/11
/15

„Ofranda Muzicală” a lui J.S. Bach încheie cea de a zecea ediție a Festivalului de Muzică Veche București, sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio.

26
/11
/15

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. "Una dintre cele mai mari artiste ale tuturor timpurilor", conform revistei Rolling Stone, împlineşte astăzi 76 de ani. Tina Turner a vândut peste 200 de milioane de albume în cei peste 50 de ani de carieră.

26
/11
/15

Felicia Filip şi Ion Caramitru vor participa la Festivalul dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Opera Comică pentru Copii (27 noiembrie - 1 decembrie). În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să ia parte la spectacole de gală, cu invitați consacrați ai scenei românești, alături de elevii olimpici din Orchestra Colegiului Național “George Enescu” din București, dirijată de Gheorghe Iliuță, împreună cu soliștii și baletul Operei Comice pentru Copii.

26
/11
/15

Vineri, 4 decembrie (19.00), Radio România în colaborare cu Institutul Francez București prezintă la Sala Radio un eveniment conceput în special în jurul muzicii compozitorului francez CLAUDE DEBUSSY, concert derulat cu participarea MIHAELEI MINGHERAŞ – COUTURE, soprană stabilită în Franţa unde susţine o importantă carieră artistică, pe scene cum ar fi cea a Operei Comice din Paris sau la Théâtre du Châtelet.

26
/11
/15

La un secol şi jumătate de la lansare, "Alice în țara minunilor" este transformată într-un spectaculos music-hall plasat sub semnul digitalului, cu ajutorul rockerului Damon Albarn. Inspirat din capodopera lui Lewis Carroll, spectacolul de aproape două ore și jumătate, intitulat "wonder.land", în stilul unui e-mail, se joacă de la începutul săptămânii la National Theatre din Londra, urmând să fie prezentat și pe scena Theatre du Chatelet din Paris, în iunie 2016

25
/11
/15

Sâmbătă 28 noiembrie, Mariana Nicolesco va împlini 67 de ani, prilej pentru marea noastră soprană să prezinte, pentru prima oară în Bucureşti, un florilegiu extraordinar de lieduri enesciene.

25
/11
/15

În 2 decembrie se împlinesc 65 ani de la trecerea în eternitate a pianistului-simbol pentru arta interpretativă românească, Dinu Lipatti, prilej pentru Radio România Muzical de a-i dedica acestei mari personalități o serie de evenimente: o emisiune-maraton, un recital și un simpozion de muzicologie.

24
/11
/15

Marți, 24 noiembrie, ora 19:00, la Palatul Bragadiru, va putea fi auzit în premieră sunetul unic al Violei organista. Un instrument aproape fantastic, extrem de inedit, existența lui fiind, în sine, un act artistic. Recuperat din schițele lui Leonardo da Vinci, instrumentul a fost salvat de la condiția de proiecție teoretică și adus la cea de realitate „consumabilă”.

23
/11
/15

Vineri, 27 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio prezintă Concertul dedicat Zilei Naționale a României, eveniment ce va reuni pe scenă patru artiști români sau născuți în România, care se bucură de o frumoasă carieră atât în țară, cât și în străinătate. Printre aceştia se vor număra dirijorul NICOLAE MOLDOVEANU, violonistul RAFAEL BUTARU, pianista REBECA OMORDIA şi violoncelistul RĂZVAN SUMA.

20
/11
/15

Actriţa americană Gwyneth Paltrow a înregistrat un single cu fostul ei soţ, Chris Martin, care va fi inclus pe următorul album al trupei acestuia, Coldplay. Vedeta hollywoodiană a făcut backing vocals pentru single-ul "Everglow", care va fi inclus pe noul album al trupei Coldplay, intitulat "A Head Full of Dreams".

20
/11
/15

Atentatele teroriste de la Paris au transformat "La Marseillaise", poate cel mai cunoscut şi admirat imn din lume, într-un imn al solidarităţii lumii civilizate împotriva terorismului. Marseieza a fost intonată de un înteg stadion, zilele trecute, la meciul amical Anglia - Franţa, de pe Wembley, şi va fi cântat înaintea tuturor meciurilor din prima ligă engleză din acest weekend. În Premier League evoluează un număr de 72 de jucători francezi.

20
/11
/15

Cu prilejul conferinței de toamnă a rețelei internaționale Opera Europa care se desfășoară la București în perioada 18 - 21 noiembrie 2015, pe scena Operei Naționale București va avea loc, pe 20 noiembrie, premiera spectacolului ,,Oedipe” de George Enescu, în regia Valentinei Carrasco.

19
/11
/15

Soprana Angela Gheorghiu va susține un concert extraordinar pe 29 noiembrie, la Ateneul Român, evenimentul fiind dedicat strângerii de fonduri necesare pentru tratamentul victimelor incendiului de la clubul Colectiv. Alături de îndrăgita soprană pe scenă se vor afla Corul și Orchestra Filarmonică "George Enescu", sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

19
/11
/15

Concertul Orchestrei de Cameră Radio ce se va derula miercuri, 25 noiembrie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, este conceput în jurul a doi dintre cei mai mari compozitori ai repertoriului simfonic german: Beethoven și Mendelssohn.