Violoncelistul Marc Coppey pe scenele Filarmonicilor din București și Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/violoncelistul-marc-coppey-pe-scenele-filarmonicilor-din-bucuresti-si-sibiu/

Cu un sunet senzual, amplu şi catifelat, uşurinţă aristocratică în interpretare şi graţie, Marc Coppey se înscrie în marea tradiţie a violonceliştilor francezi. Însoţit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susţine două concerte, pe scenele filarmonicilor din Bucureşti şi Sibiu.

Un articol de Petre Ivan|14 februarie 2022

Marc Coppey

Astfel, un recital cameral extraordinar, alături de pianistul François Dumont, va avea loc marți, 15 februarie, ora 19, în Sala mare a Ateneului Român. În program, pe lângă Sonata Torso de George Enescu, se vor mai auzi Ludwig van Beethoven – Sonata nr. 4, în do major, pentru pian şi violoncel, op. 102, nr. 1; Gabriel Fauré – Élégie, Romance, Papillons; Claude Debussy – Sonata pentru violoncel şi pian și Johannes Brahms – Sonata nr. 2, în fa major, pentru pian şi violoncel, op. 99. Urmează joi, 17 februarie, ora 19, la Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, un concert simfonic în compania dirijorului Cem Mansur. În program: C. Saint-Saens – Concertul nr. 1 op 33 în la major pentru violoncel și orchestră; G. Fauré – Elegie pentru violoncel și orchestră și F. Mendelssohn – Simfonia op 56. nr 3 „Scoțiana”.

Apreciat și susținut de Lord Yehudi Menuhin și de Mstislav Rostropovici,  Marc Coppey și-a început spectaculoasa carieră internațională câștigând, la 18 ani, Premiul I și Premiul pentru cel mai bun interpret al muzicii lui Johann Sebastian Bach, în cadrul prestigioasei competiții internaționale Bach de la Leipzig. Astăzi, datorită performanțelor sale ca solist sau membru în ansambluri camerale și, în ultimii ani, ca dirijor, Marc Coppey a fost  recunoscut ca parte din elita muzicienilor francezi, dovadă și  distincția Comandor al Artelor și Literelor/Commandeur des Arts et des Lettres  acordată de Ministerul Francez al Culturii în anul 2020. Este profesor la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris și director artistic al Saline Royale Academy d’Arc-et-Senans. Cântă pe un violoncel Matteo Goffriller (Veneția, 1711), cunoscut sub numele de „Van Wilgenburg”.

Cem Mansur

La București, Marc Coppey va concerta, la Ateneu, alături de pianistul François Dumont, a cărui interpretare se distinge prin „delicatețe și atingere perlată” (Manon Decroix, Bachtrack, 2020). Printre profesorii sub întrumarea căror s-a format, se numără Dmitri Bashkirov, Leon Fleisher, William Grant Naboré, Murray Perahia, Menahem Pressler, Andreas Staier și Fou Ts’ong. Pianistul este laureat al unor mari concursuri internaționale de pian: Chopin. Reine-Elisabeth, Clara Haskil, Piano Masters/ Monte-Carlo și a fost distins de către Critica Muzicală Franceză cu Prix de la Révélation. François Dumont are o bogată listă de înregistrări discografice. Ultimul său album consacrat Nocturnelor de Fauré,  interpretate pe un pian Gaveau din 1922, a primit, din partea publicației Pizzicato din Luxemburg,  aprecierea maximă de „Supersonic”.

La Filarmonica din Sibiu, dirijor al concertului va fi Cem Mansur, directorul muzical și fondatorul Turkish National Youth Philharmonic Orchestra. Mansur a studiat cu Leonard Bernstein la LA Philharmonic Institute și a lucrat cu mari orchestre și opere din întreaga lume. A dirijat premiera europeană a Simfoniei Nr. 4 și premiera mondială a Veni’s Creator, ambele scrise de Arvo Pärt.

Proiectul celor două concerte este realizat în parteneriat cu Ateneul Român și Filarmonica din Sibiu.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.