Violonistul David Grimal lansează pe 17 septembrie CD-ul Chausson, Ravel, Enescu într-o discuție cu participarea publicului și autografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/violonistul-david-grimal-lanseaza-pe-17-septembrie-cd-ul-chausson-ravel-enescu-intr-o-discutie-cu-participarea-publicului-si-autografe/

David Grimal şi ansamblul Les Dissonances invită jurnaliştii şi publicul să participe la lansarea albumului Chausson, Ravel, Enescu, vineri, 17 septembrie, începând cu ora 21.30, la Sala Palatului.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2021

În cadrul evenimentului ce va avea loc la Standul Cărturești, amplasat în foaierul Sălii Palatului, violonistul și directorul artistic al ansamblului Les Dissonances, David Grimal, un bun cunoscător al muzicii enesciene, va avea o scurtă discuție cu interpretul și scriitorul Lucian Nicolae, va răspunde la întrebările jurnaliștilor și ale publicului și va acorda autografe. Evenimentul va fi transmis pe paginile de Facebook ale Festivalului Enescu și ale Cărturești.

Printre compozițiile de pe noul album se numără Capriciu Român pentru vioară și Orchestră de Enescu, o lucrare finalizată de Cornel Țăranu, care este, probabil, capodopera enesciană cea mai puțin cunoscută – o lucrare unică în istoria concertului pentru vioară. CD-ul mai include lucrări de Ravel și Chausson. Întâlnirea lui David Grimal cu opera lui Enescu a fost mediată de către Lordul Yehudi Menuhin, discipol al lui Enescu. Acesta spunea despre Maestrul George Enescu că: ”A fost, fără îndoială, unul dintre cei mai extraordinari muzicieni pe care i-am întâlnit în viața mea, alături de Béla Bartók”.

David Grimal precizează că: “La menționarea numelui lui George Enescu, Menuhin părea aproape ca acel copil minune care fusese cu mai bine de șaptezeci de ani înainte. Ochii i se luminau de admirație și recunoștință pentru cel care îi fusese mentor. Enescu era ca o stea căzătoare, traversând secolul într-o călătorie constantă între rădăcinile sale românești și Franța, țara sa adoptivă. Coleg de clasă cu Ravel la clasa de contrapunct de la Conservatorul din Paris și susținător înflăcărat al Poème de Chausson, Enescu este simbolul însuși al muzicianului umanist.”.

Gazda evenimentului va fi Lucian Nicolae. Interpret, scriitor și pedagog, pasionat de instrumente tradiţionale de suflat, Lucian Nicolae a activat ca solist în varii proiecte, precum cele ale Asociației Culturale ADSUM sau ale ansamblului Gamelan – Jepun Bali.
Este deopotrivă membru activ al Corului BRD, alături de care a susţinut concerte pe scena Filarmonicii din Paris, în 2018, alături de orchestra Les Siècles, sub bagheta dirijorului François-Xavier Roth.

Lucian Nicolae semnează povești pentru pentru popularizarea noţiunilor şi instrumentelor muzicale în revista ilustrată pentru copii Fabulafia și este membru al echipei de muzicieni pedagogi MIMA Muzica, dedicată iniţierii muzicale a celor mici, în cadrul căreia contribuie cu articole de specialitate și traduceri.
David Grimal și ansamblul Les Dissonances susțin două concerte, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, pe 16 și 17 septembrie, de la 19.30, la Sala Palatului.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.