Violonistul Gabriel Croitoru și romanțele lui Beethoven, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/violonistul-gabriel-croitoru-si-romantele-lui-beethoven-la-sala-radio/

Bach, Beethoven şi Mozart sunt cei trei „titani” ai repertoriului simfonic reuniţi în concertul Orchestrei de Cameră Radio, programat miercuri, 9 decembrie (19.00) la Sala Radio, eveniment derulat sub bagheta lui RĂSVAN CERNAT şi cu participarea violonistului GABRIEL CROITORU.

Un articol de Liliana Matei|5 decembrie 2015

În programul serii veţi avea ocazia să ascultați cele două romanţe pentru vioară şi orchestră compuse de Beethoven, în interpretarea lui Gabriel Croitoru, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio ce deţine dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”. Repertoriul serii cuprinde și Suita a doua în si minor de Bach – solo flaut: Marian Olaru – și una dintre creațiile mozartiene: Simfonia nr. 39 în mi bemol major.

Provenit dintr-o familie cu tradiţie în domeniul muzical – nepot al sopranei Margareta Metaxa, membră fondatoare a Operei Române – RĂSVAN CERNAT a urmat cursuri de perfecţionare cu dirijorul Franco Ferrara la Veneţia şi cu Sergiu Celibidache la Bologna şi Paris. După debutul dirijoral, petrecut în 1975, au urmat concerte foarte apreciate alături de orchestrele simfonice din toate oraşele mari ale ţării, precum şi turnee peste hotare.
Titular al Filarmonicii “Gheorghe Dima” din Brașov, apoi al Operei Naționale din Iași, Director Artistic, Prim Dirijor și Director General al Operei Naționale Române din București, Director și Prim Dirijor al Filarmonicii “Marea Neagră” din Constanța, Director General și Prim Dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța, Prim Dirijor al Teatrul Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” din Chișinău, Răsvan Cernat are la activ peste 1500 de concerte simfonice, vocal-simfonice, spectacole de operă și balet.

A susținut concerte, spectacole și turnee în Japonia, Franța, Italia, Spania, Elveția, Olanda, Belgia, Danemarca, Grecia, Germania, Rusia ș.a. A compus muzică de cameră, lieduri şi muzica pentru şapte filme de lung metraj (două dintre ele aducându-i premiul Asociației Cineaștilor). A înregistrat muzică de scenă și de film, lucrări simfonice și de balet.

Violonistul GABRIEL CROITORU se bucură de peste o mie de apariţii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră „Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ş.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Începând din 2011, a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură, sub titlul “Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi “Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail).

Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru şi de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.

INFO

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

30
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat omului de cultură Florian Pittiș, cel care a fost un “one man show”, un “uomo universale” al României. Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul Titan. Accesul publicului este liber.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.

13
/03
/15

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sunt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie și “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?