Visele domnului Emil. Altă cronică-pohem
https://www.ziarulmetropolis.ro/visele-domnului-emil-alta-cronica-pohem/

la o oră întotdeauna fixă/ Lari îl retrăieşte acolo pe Emil Botta/ poet dar şi actor

Un articol de Andrei Crăciun|6 decembrie 2014

în unele nopți
cum înaintați ușor pe Calea Victoriei
spre chei
puteți să cotiți dreapta
după CEC-ul cel mare
și să coborâți panta carea urmează

vă va însoți umbra Palatului acela
ridicat după indicațiile stricte
ale arhitectului francez Paul Goutterau
era 1900
când Regele l-a inaugurat
și de atunci în București
tot nu s-a înălțat ceva mai frumos

veți ajunge în clădirea Unteatru
veți deschide o ușă și veți aștepta
în vestibul
cărămizi roșii vă vor însoți așteptarea
sala de spectacole e mică
și e bine
se șterg granițele între scenă
și spectatorii scenei

la o oră întotdeauna fixă
Lari îl retrăiește acolo pe Emil Botta
poet dar și actor

la o oră întotdeauna fixă
între cute de așternuturi
Lari înalță poezia visului
așa cum a gândit-o
însăși Miriam Răducanu
dacă mai știți domniile voastre
cine a fost și cine încă este
Miriam Răducanu
dacă mai știți domniile voastre
Nocturnele de la Bulandra
Lari își poartă părul blond și lung
e îmbrăcat într-o cămașă de noapte
ca în secolul trecut
își sprijină capul pe două perne
și trece prin toate încăperile întunericului
inocent
înspăimântat
înnebunit
în visele domnului Emil
greierii uită să cânte
și în crâng se sinucid pițigoii
și oamenii așteaptă sfâșiați
la ferestre
întâmplări care nu mai au loc
Lari se aruncă în poezie
cu speranță și furie
întocmai ca un explorator

uneori
la sfârșit
în aplauzele celor din noapte
se naște un nou continent.

INFO

Spectacolul “Poezia Visului”, de Miriam Răducanu, după poezii de Emil Botta, cu Lari Giorgescu, în scenografia lui Vladimir Turturică se joacă la Unteatru.

FOTO: Unteatru

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

24
/03
/17

Într-o zi de 24 martie înceta din viaţă scriitorul francez Jules Verne, creatorul romanului de anticipaţie modern și se nășteau Harry Houdini (Erich Weiss),celebrul iluzionist american și Steve McQueen, actorul american supranumit "King of Cool".

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

23
/03
/17

„Faust”, unul dintre cele mai așteptate spectacole produse de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, revine la Fabrica de Cultură, cu primele reprezentații din acest an, programate în 8 și 9 aprilie. Spectacolul a avut până acum 160 de reprezentații, vizionate de aproximativ 57.600 de spectatori.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.

22
/03
/17

Joi, 23 martie, de la ora 19:00, la Café Verona, Librăria Cărtureşti (str. Arthur Verona, 13-15, sector 1) din Bucureşti, jurnalistul Adrian Georgescu va vorbi despre Exitus, cel mai nou roman al său, apărut recent în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, disponibil în librăriile din ţară şi în format electronic.

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.