Vlad Ivanov, Julieta Szönyi, Pavel Bartoș și Șerban Pavlu pe scena ANONIMUL 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlad-ivanov-julieta-szonyi-pavel-bartos-si-serban-pavlu-pe-scena-anonimul-2019/

Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, care se întâmplă între 5 şi 11 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, aduce în faţa publicului cineaşti români de marcă, dar şi de peste hotare. Actorii Vlad Ivanov, Julieta Szonyi, Șerban Pavlu şi Pavel Bartoş sunt doar câţiva dintre cei care au urcat pe scena ANONIMUL marţi, 6 august, pentru a prezenta publicului cele mai noi producţii la care au lucrat.

Un articol de Petre Ivan|8 august 2019

În cadrul Romanian OFF Section, publicul ANONIMUL a avut ocazia de a vedea, înainte de lansarea în cinematografe din 13 septembrie, „La Gomera”, cel de-al cincilea lungmetraj al regizorului Corneliu Porumboiu.

Alături de Vlad Ivanov, din partea echipei filmului, la proiecție au mai participat și Ramona Grama, coordonator producție, dar și actrița Julieta Szony, cunoscută publicului român pentru rolurile Adnana din Toate pânzele sus (r. Mircea Mureșan, 1977) și Otilia din Felix și Otilia (regia Iulian Mihu, 1972).

Este extraordinar să întâlnești un regizor precum Corneliu Porumboiu, care știe să te ghideze, să-ți ceară, să te tempereze atunci când faci prea mult sau să îți ceară atunci când trebuie să faci în plus și, în același timp, să îți dea încredere și curaj că ceea ce faci este bine.”, a mărturisit Julieta Szony spectatorilor ANONIMUL.

„Monștri.”, entry-ul românesc din competiția de lungmetraj realizată de Ludmila Cvikova, a beneficiat, de asemenea, de o proiecție specială la ANONIMUL, în prezența actorului Șerban Pavlu, a regizorului Marius Olteanu, precum și a producătorului Claudiu Mitcu. Un film despre o poveste de dragoste atipică, „Monștri.” îi are în distribuție pe Judith State (Sieranevada), Cristian Popa (Comrade Detective), Alexandru Potocean și Șerban Pavlu.

Pavel Bartoș a debutat în scurtmetraj, „Romanian Tradition” fiind primul său film, prezentat la ANONIMUL în secțiunea Actori în spatele camerei.

Este un film după o întâmplare adevărată, petrecută la o nuntă sătească, la care au ajuns din greșeală doi studenți, care încercând să respecte tradițiile, reușesc să deturneze nunta. Este un film onest. Nici nu m-am gândit că acest film o să fie în festivaluri, dar uite că a fost la TIFF, acum este la ANONIMUL, iar astăzi am aflat că a fost selectat și pentru festivalul de la Izmir, Turcia.”. – Pavel Bartoș.

Joi, 8 august, la Sfântu Gheorghe va sosi cunoscutul cineasta ucrainean Sergei Loznitsa, care va primi Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale și care susține un masterclass sâmbătă, 10 august, de la ora 15.00. O retrospectivă care include 7 titluri din filmografia sa va fi prezentată publicului, 4 dintre proiecții fiind urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Arest”, în regia lui Andrei Cohn, recent lansat în competiţia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary și câștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2019, va avea parte de o proiecție specială în cadrul ANONIMUL vineri, 9 august. Publicul va avea ocazia să discute despre acest film cu realizatorul său Andrei Cohn, precum și cu actorul Iulian Postelnicu, sâmbătă, 10 august.

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL are loc în perioada 5 – 11 august, la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

Accesul la proiecțiile din cadrul festivalului este gratuit. Pentru rezervarea locurilor la proiecțiile care au loc în cinematograful din Green Village Resort, accesați evenimentul ANONIMUL de pe Eventbook.ro.

Making of ANONIMUL 2019, Day 1

Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România și Dacin Sara.

Foto: Anonimul – facebook

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).