Vladimir Cosma, aplaudat în picioare, la Paris, de 3500 de persoane
https://www.ziarulmetropolis.ro/vladimir-cosma-aplaudat-in-picioare-la-paris-de-3500-de-persoane/

Peste 3500 de persoane au aplaudat in picioare duminica seara la finalul concertului triumfal al lui Vladimir Cosma la pupitrul Orchestrei Române de Tineret prin care acesta a aniversat la Palatul Congreselor din Paris 50 de ani de activitate artistică de succes. Pe scenă s-au aflat peste 200 de instrumentişti şi corişti, în prim plan apărând solişti precum soprana Irina Baianţ, legendarul Richard Sanderson (La Boum), Greg Zlap la muzicuţă sau Marius Preda la ţambal.

Un articol de Petre Ivan|10 octombrie 2016

Acest concert va fi urmat de un turneu în 9 orașe din Franța și Elveția realizat alături de Orchestra Română de Tineret în februarie 2017, pe traseul: 07.02.2017 – Bordeaux – Patinoire, 08.02.2017 – Toulouse – Zénith, 09.02.2017 – Geneva – Arena, 10.02.2017 – Lyon – Amphithéâtre, 11.02.2017 – Rouen – Zénith, 14.02.2017 – Lille – Zénith, 15.02.2017 – Strasbourg – Zénith, 16.02.2017 – Dijon – Zénith, 17.02.2017 – Nantes – Zénith.

Proiectul acesta care se numește Vladimir Cosma – 50 de ani de succes este intitulat, de fapt, așa, din rațiuni de marketing. Pentru mine totuși, acești 50 de ani sunt foarte importanți fiindcă sunt într-un fel 50 de ani de la plecarea mea din România. Am revenit acum 2 ani cu concerte la București care m-au umplut de bucurie și de entuziasmul regăsirii orașului și țării mele, pe care nu le văzusem de peste 50 de ani.(…) – Vladimir Cosma

Trecând de la Rabbi Jacob la La Boum, Le Grand Blond, l’As des As și Diva, Vladimir Cosma a revenit pe scenă cu cele mai frumoase melodii ale sale din filme într-un concert excepțional, prezentând și o serie din cântecele sale clasice reorchestrate, precum „Reality” din La Boum, „Destinée” din Sous-doués sau melodii din Père Noël est une ordure și L’amour en héritage.

Vladimir Cosma a prezentat un program plin de noutăți, în care publicul a regăsit temele familiare în noi aranjamente. Chiar dacă le dă o culoare nouă, Vladimir Cosma rămâne fidel partiturilor originale și stilului său inimitabil.

În afară de două premii César pentru cea mai bună muzică de film (Diva în 1982 și Le Bal în 1984) și alte numeroase distincţii prestigioase (SACEM, Prix Henri Langlois al Cinematografiei franceze), Vladimir Cosma a obținut numeroase discuri de aur și platină în toată lumea.

Despre Vladimir Cosma

vladimir cosmaNăscut la București, Vladimir Cosma a sosit la Paris în anul 1963 continuându-și studiile muzicale cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris.

În 1968, Yves Robert îi încredințează prima sa lucrare de muzică de film, succes confirmat și consolidat în 1972 cu muzica din filmul Le Grand Blond avec une chausseure noire. El a compus, după aceea, mai mult de 400 de coloane sonore de filme și seriale TV.

În paralel, Vladimir Cosma a compus muzică clasică : lucrări pentru cor și orchestră, concerte pentru vioară, eufoniu, trompetă, violoncel, mandolină, muzică de cameră, un divertisment după Fabulele lui La Fontaine creat pentru Lambert Wilson și o operă „Marius et Fanny” după Marcel Pagnol, prezentată în premieră de Roberto Alagna și Angela Gheorghiu.

De câțiva ani, concertele simfonice reprezintă o parte importantă a activității lui Vladimr Cosma.

Foto: Vladimir Cosma – facebook

04
/04
/15

RĂZVAN SUMA, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai apreciaţi violoncelişti români, cunoscut publicului din Bucureşti mai ales prin concertele şi recitalurile de la Sala Radio şi celui din întreaga ţară graţie turneelor naţionale “Vă place Bach ?”, “Vă place Brahms?” şi “Vă place tango?”, va susţine pe 9 aprilie 2015 un recital extraordinar la LISABONA, cu prilejul inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român (ICR).

02
/04
/15

Astăzi, maestrul Gică Petrescu, îndrăgitul cântăreţ şi compozitor de muzică uşoară, populară şi de petrecere, ar fi împlinit... 100 de ani.

01
/04
/15

Dedicată celebrării carierei artistice a basului Mihnea Lamatic, solist al Operei Naţionale Bucureşti, Gala Aniversară Mihnea Lamatic aduce în prim-plan cele mai importante roluri de operă şi operetă pe care artistul le-a interpretat pe parcursul carierei sale. Evenimentul are loc sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 19.00, la Opera Națională București.

30
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat omului de cultură Florian Pittiș, cel care a fost un “one man show”, un “uomo universale” al României. Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul Titan. Accesul publicului este liber.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!