Vladimir Jurowski, director artistic Festivalul Enescu: „Muzica nu mai este doar pentru elite, ci pentru toți”
https://www.ziarulmetropolis.ro/vladimir-jurowski-director-artistic-al-festivalului-enescu-muzica-nu-mai-este-doar-pentru-elitele-intelectuale-ci-pentru-toti/

Începutul ediţiei a 24-a a Festivalului George Enescu, inaugurată oficial cu ocazia conferinţei de presă organizate pe 31 august la Sala Palatului, a anunţat multă muzică de calitate, accesibilă tuturor, şi evenimente inedite în Bucureşti şi în lume. 

Un articol de Cristina Enescu Aky|1 septembrie 2019

Iată câteva dintre numeroasele motive excelente pentru care, așa cum am aflat la conferința de ieri, Festivalul George Enescu de anul acesta este un eveniment extrem de interesant pentru toată lumea, indiferent dacă sunteți cunoscători, pasionați sau simpatizanți ai muzicii clasice „clasice” sau contemporane, fie că aveți bilete și veți fi în sălile de concerte, sau că veți savura muzica și evenimentele conexe prin intermediul televiziunii sau al internetului:

  • Peste 2.500 de muzicieni străini de cel mai înalt nivel internațional, peste 1.000 de artiști români, 84 de concerte în București și peste 30 de concerte în alte 10 orașe din țară plus în 6 orașe din lume (Florența, Berlin, Liège, Toronto, Montreal, Chișinău), peste 300 de evenimente conexe în cadrul programelor asociate Festivalului.
  • O secțiune generoasă și de muzică clasică nouă (45 de compozitori).
  • 35 de lucrări semnate de George Enescu
  • O parte dintre cele mai bine cotate și apreciate orchestre din lume (Berliner Philharmonic, Royal Concertgebouw, London Symphony, Staatskapelle Dresden, Rundfunk-Sinfonie Berlin, St. Petersburg Philhamonic, Maggio Musicale Fiorentino, Oslo Philharmonic, Orchestre Nationale de France și altele) și soliști de nivel VIP (Diana Damrau, Joyce DiDonato, Rolando Villazon, Sir Bryn Terfel, Marilis Petersen, etc).
  • Ne-am dorit ca Festivalul George Enescu să nu fie doar pentru București ci pentru toți românii plătesc taxele care fac posibil acest eveniment. (…) Radio România Muzical va aduce în casele românilor aproape 70 de concerte în direct, iar Radio România Cultural va prelua concertele de la Sala Palatului și de la Ateneul Român. În pauzele transmisiunilor în direct vom difuza interviuri cu artiștii din Festival. Radio România aduce de asemenea Festivalul George Enescu și pentru toți europenii, prin Uniunea Europeană de Radio din care facem parte.” (Cristina Comandașu, redactor șef Radio România Muzical)Festivalul George Enescu
  • Pentru prima dată, broadcaster-ul oficial al Festivalului este o televiziune privată, Trinitas TV, care dispune de dotări tehnice remarcabile și care va transmite prin site-ul Festivalului (festivalenescu.ro) toate concertele de la Sala Palatului și de la Ateneu. Trinitas TV va oferi TVR toate concertele transmise pentru redifuzare.
  • La început, lista partenerilor și a sponsorilor era doar de vreo două rânduri, acum a crescut enorm. (…) La început am avut ideea nebunească de a face concerte de Bach la miezul nopții. Mi s-a spus că nu va veni nimeni la ele. Iată că astăzi, la aceste concerte la ore târzii, e aproape imposibil să mai găsești vreun bilet.” (celebrul dirijor american de origine română Lawrence Foster). Așadar, o secțiune de concerte la ore târzii, cu propuneri extrem de incitante, vă așteaptă și anul acesta, în secțiunea „la miezul nopții” a Festivalului.
  • În cadrul colaborării Operei Comice pentru Copii cu Festivalul George Enescu, anul acesta Mozart va fi explicat copiilor cu cele mai recognoscibile fragmente muzicale. De asemenea, la Opera Comică pentru Copii, cei mici și părinții lor vor putea avea „experiența George Enescu”: în curtea instituției există un spațiu unde copiilor le va fi explicată Rapsodia Română a lui Enescu.
  • Festivalul Enescu este exemplar în modul cum a promovat moștenirea muzicii lui, însă din păcate ea este încă destul de puțin cunoscută în lume. Unul din elementele interesante ale Festivalului de anul acesta este faptul că există evenimente-partenere nu doar în alte orașe ale României ci și în alte țări (Italia, Germania, Belgia, Rep. Moldova și Canada), unde sunt organizate în paralel concerte dedicate muzicii enesciene.” Despre tema ediției de anul acesta, „Lumea în armonie”: „Privind în lume, cuvântul armonie e mai degrabă o utopie decât o realitate, se întâmplă atâtea lucruri triste. Ce putem face pentru a îmbunătăți situația? Putem aduce oamenii împreună, participând la interpretarea sau experiența muzicii, în speranța că muzica însăși își va manifesta puterea vindecătoare asupra oamenilor. Cel puțin pe durata cântării, interpretării sau ascultării muzicii împreună, putem spera că oamenii vor fi departe de gândul oricărui fel de violență sau conflict.” (Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului).
  • Un element de noutate al acestei ediții este numărul mare de evenimente publice și accesibile publicului din toată țara și din lume. Aducem anul acesta muzica încă și mai mult în afara sălilor de concerte, spre public. Astfel, muzica nu mai este doar pentru un număr restrâns de elite intelectuale, ci este pentru toată lumea. De altfel aceasta a fost și una dintre intențiile principale ale lui George Enescu, care a fost nu doar unul dintre marii muzicieni ai secolului XX ci și unul dintre marii umaniști. Mesajul său educativ și umanist s-a transmis și prin iubitul și genialul său elev, Yehudi Menuhin -mulți ani președintele onorific al Festivalului George Enescu-. Cred că aceasta este una din principalele diferențe între el și alți muzicieni: Enescu a fost mai ales și în primul rând o ființă umană, și apoi un muzician și un artist. Toată muzica lui este dedicată umanității” (dirijorul Vladimir Jurovski).

Dirijorul Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului George Enescu 2019

17
/12
/20

În anul aniversar Beethoven – 250 de ani de la naștere, Editura Casa Radio îl celebrează pe emblematicul compozitor german prin editarea albumului „Beethoven – Simfonia a V-a, Simfonia a VII-a”.

12
/12
/20

Proiectul PerformArt – trasee către performanța muzicală a fost finalizat în decembrie în urma a 8 luni de activităţi susţinute de-a lungul atipicului an 2020, vizând traseele educațional-artistice, sau, mai exact, performanța, perfecționarea și direcționarea în carieră pentru tinerii muzicieni.

10
/12
/20

OAMENII MUZICII În secolul 19, coloana sonoră a aristocrației vieneze era valsul, iar Regele valsului a fost Johann Strauss II. Faima uriașă de care s-a bucurat încă din tinerețe a stârnit furia tatălui său, el însuși compozitor celebru. Descoperiți-l pe Strauss fiul - garantat vă va da o stare bună, și poate nici nu veți putea rămâne pe scaun...

09
/12
/20

SoNoRo a împlinit anul acesta 15 ani de existență, ocazie cu care vă invităm să revizităm momentele aparte ale festivalului, de la primii ani când se repeta în săli de birouri până la regăsiri cu locurile natale și lucrări de o sensibilitate copleșitoare, care vor rămâne pentru totdeauna în memoria colectivă.

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

06
/12
/20

Marți, 8 decembrie, la ora 19, pe canalul de youtube al Filarmonicii, pe facebook-ul Filarmonicii „George Enescu” și pe cel al Radio România Muzical va fi transmis cel de al cincilea concert fără public din cadrul Stagiunii de marți seara 2020-2021.

04
/12
/20

Șapte artiști pop români cântă împreună piesa „Cel mai frumos cadou”, pentru cei mai vulnerabili copii ai României. În plină pandemie, care a afectat profund industria muzicală, dar și societatea românească în ansamblu, artiști importanți din România fac un gest de solidaritate și se alătură pro-bono cauzei Hope and Homes for Children, pentru ca 1600 de copii aflați în risc de separare familială să rămână alături de părinții lor.

04
/12
/20

250 de obiecte de artă semnate Andrei Pandea, câte unul pentru fiecare an trecut de la nașterea compozitorului Ludwig van Beethoven, vor forma publicul simbolic al concertului online „ATINS prin muzică // Beethoven // Testament”, cu care violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu încheie anul 2020 din cea de-a cincea Stagiune Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”.

02
/12
/20

Filarmonica „George Enescu” și Asociația „Clasic e fantastic” anunță un nou concert, din păcate, fără public, din seria Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Sâmbătă, 5 decembrie, la ora 11, pe scena Sălii Mari a Ateneului Român, se va desfășura o nouă Lecție de jazz ce va fi transmisă on line, în timp real și la care vă invităm să participați.