Vladimir Putin, crucificat într-o expoziţie la Riga
https://www.ziarulmetropolis.ro/vladimir-putin-crucificat-intr-o-expozitie-la-riga/

O statuie controversată, care pare să-l înfăţişeze pe preşedintele rus Vladimir Putin crucificat, a fost înlăturată din curtea fostului sediu al serviciului de securitate sovietic KGB din Riga, în urma protestelor ambasadei ruse.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2015

Statuia făcea parte dintr-o expoziţie intitulată „Disident”, deschisă sâmbătă, cu ocazia Nopţii Muzeelor, la „The Corner House”, fostul sediu al KGB din capitala letonă.

Potrivit Russia Today, statuia îl prezintă pe Putin pe o cruce roşie, având cuie bătute în mâini şi în cap şi purtând o coroană de sârmă ghimpată.

Vizitatorii erau invitaţi să bată şi ei cuie, însă au avut reacţii diferite, unii răspunzând pozitiv, iar alţii preferând să scoată cuiele, relatează postul de televiziune leton TV5.

„Este logic ca expoziţia să fie în centrul oraşului Riga”, a declarat un vizitator. Putin „a lucrat şi el în serviciul de securitate şi merită să fie înfipt un cui în el”, a adăugat acesta, referindu-se la activitatea lui Putin în cadrul KGB, în perioada 1975-1991.

Statuia a fost însă înlăturată din cadrul expoziţiei, după ameninţări cu repercusiuni şi un incident în care o parte a exponatului a fost demolată, Vladimir Putinprecizează Baltic Times. Două persoane care lucrau la expoziţie au fost agresate de o bandă de cinci indivizi, care au demolat o parte a statuii.

Ambasada Rusiei la Riga şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această expoziţie şi a cerut explicaţii din partea Ministerului leton de Externe. „Este rău. Este pe conştiinţa celui care a făcut acest lucru”, a afirmat la rândul său purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

Primarul din Riga, Nils Usakovs, a precizat însă că expoziţia nu a fost aprobată de Consiliul municipal.

Autorul exponatului şi-a cerut scuze, precizând că nu a vrut să jignească pe nimeni şi că statuia nu îl înfăţişează pe Putin, ci pe un om de afaceri italian în vârstă de 45 de ani.

Foto: Vladimir Putin crucificat – facebook,  Russia Today

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Teatrul Național din Timișoara invită publicul sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, spectacol semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

29
/11
/23

Luni, pe 4 decembrie, unteatru dă startul celei de-a doua ediții a programului Teatru în Sectorul 5. Mini-stagiunea cu spectacole oferite în dar comunității din Sectorul 5 va readuce pe scena din Sfinții Apostoli nr. 44 câteva dintre cele mai iubite producții din repertoriul unteatru.