Weekend cultural românesc, la Mons, capitală culturală europeană în 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/weekend-cultural-romanesc-la-mons-capitala-culturala-europeana-in-2015/

Mons, capitală culturală europeană în 2015, va găzdui un weekend cultural românesc, în perioada 10 – 12 iulie, la Maison Folie, Institutul Cultural Român (ICR) din Bruxelles.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2015

Weekend cultural românesc, la Mons / Jazz de inspiraţie tradiţională, instalaţii şi ateliere de arte vizuale şi bijuterii din lemn, lumini şi mapping 3D, cinema în aer liber, gastronomie şi vinuri româneşti sunt doar câteva dintre elementele patrimoniului cultural românesc care vor fi prezentate în premieră publicului din capitala culturală a Europei, notează Mediafax.

Artistul vizual Doru Dumitrescu, muzicienii Cătălin Milea şi Ioana Mihai, arhitecţii Alexandra Suciu şi Virgiliu Guraliuc (Visual Skin), Marinela Vasilica Ardelean – specialistă în oenogastronomie -, alături de alţi artişti belgieni vor fi protagonişti, timp de trei zile, la Maison Folie din Mons.

Acest spaţiu va fi transformat, cu ajutorul scenografiei artistei belgiene Anne Desclée, într-o destinaţie turistică şi culturală românească, animată de artiştii români prezenţi la evenimente.

Oraşul Mons, situat în sudul Belgiei, a preluat la sfârşitul lunii ianuarie rolul de „capitală culturală europeană”, pentru un an, alături de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambiţia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică, ca şi predecesoarele sale, Lille şi Liverpool.

Programul „Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii.

Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu alături de Luxembourg.

Foto: Weekend cultural românesc – icr.ro/bruxelles

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

30
/10
/23

Tech Rider's Dilemma, un proiect de cercetare care investighează necesitatea unor noi abordări în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media (și nu numai), prezintă din 1 noiembrie în cadrul Rezidența9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19:00, o expoziție new media care ilustrează și aduce în discuție fragilitatea lucrărilor bazate pe tehnologie și nevoia unor metodologii de planificare, arhivare și conservare în acest domeniu.