Whiplash – de la Sundance la Oscar, via România
https://www.ziarulmetropolis.ro/whiplash-de-la-sundance-la-oscar-via-romania/

Unul dintre cele mai discutate titluri în competiţia Oscarurilor din acest an este Whiplash, drama unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în bateristul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Filmul intră în cinematografele din România pe 6 februarie.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2015

Lansat în deschiderea festivalului de la Sundance, anul trecut, Whiplash a cucerit atunci atât juriul (care i-a decernat Marele Premiu al Juriului, categoria Dramă), cât și publicul, fiind votat cel mai bun film din festival (Premiului Publicului de Dramă).

La ediția din acest an a Oscarurilor, Whiplash se înscrie cu 5 șanse, printre care și șansa la cel mai râvnit premiu: “Cel mai bun film”.

Whiplash a mai obținut nominalizări la categoria “Cel mai bun actor în rol secundar” – J. K. Simmons (deținătorul Globului de Aur pentru aceeași categorie anul acesta), “Cel mai bun scenariu adaptat” (semnat de regizorul și scenaristul Damien Chazelle), “Cel mai bun montaj”Whiplash (Tom Cross) și “Cel mai bun mixaj de sunet”.

Filmul îl are în centrul atenției pe Andrew Neiman (Miles Teller – “Project X”, “Divergent”, “Two Night Stand”), un baterist de jazz, care, la 19 ani, visează să devină star. Obsedat de cariera ratată a tatălui său, Andrew se ambiţionează să se ridice la nivelul elitei naţionale a muzicienilor proveniţi din Conservatorul de muzică.

Într-o seară, Terence Fletcher (J.K. Simmons – “The Men Who Stare at Goats”, “The Words”), un dirijor renumit atât pentru talentul său pedagogic cât şi pentru metoda sa ciudată de predare, îl aude pe Andrew exersând la tobe. În ziua următoare, Fletcher solicită ca el să fie transferat în orchestra sa. Această decizie va schimba viaţa tânărului Andrew pentru totdeauna.

La început, Andrew joacă rolul de “rezervă,” fiind obligat să întoarcă paginile bateristului titular. Dar la următorul concurs la care participă orchestra, ca urmare a unei manifestări a hazardului sau a unui act de sabotaj, partitura bateristului un mai e de găsit.

Pentru că ştia pe dinafară muzica, Andrew are acum ocazia să cânte. Deşi întâmplarea stârneşte resentimente din partea colegilor săi instrumentişti, orchestra câştigă competiţia iar Andrew devine noul “fiu favorit” al lui Fletcher.

Whiplash a fost cel mai bine vândut titlu de la Sundance, achiziționat de către Sony Pictures Classics la scurtă vreme după premieră. Are un scor de 8,6 pe metacritic.com, o notă de 8,7 pe IMDB și 95% pe rottentomatoes.com.

Din 6 februarie, Whiplash va fi distribuit în cinematografele din toată țara de către InterComFilm Distribution.

Foto: Whiplash – InterComFilm Distribution

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.