Yuri Botnari dăruiește melomanilor Simfonia I de Ceaikovski
https://www.ziarulmetropolis.ro/yuri-botnari-daruieste-melomanilor-simfonia-i-de-ceaikovski/

Noul ciclu de simfonii de Ceaikovski dirijat de Yuri Botnari la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Moscova se deschide cu prima apariţie, Simfonia  nr.1. Aspectul special al acestei apariţii ţine de faptul că, în prezent, albumul poate fi descărcat sau vizualizat prin flux continuu. 

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2019

Acest lucru poate fi făcut prin accesarea site-ului www.yuribotnari.hearnow.com, cu link-uri către cele mai populare servicii de downloadare și streaming – Apple Music, Amazon, CD Baby, Deezer, iTunes și Spotify. De asemenea, albumul poate fi descărcat de pe site-ul Royal Music Society, www.royalmusicsociety.us.

În ultimii ani, Yuri Botnari a putut fi văzut în România la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, cu care a realizat mai multe concerte în țară și în străinătate, inclusiv la Chișinău, ultima dată în 2016.Yuri Botnari

Născut în Republica Moldova, Yuri Botnari a realizat, începând din 2003, numeroase turnee cu Filarmonica din Moscova, orchestră condusă de-a lungul timpului de celebri dirijori din Rusia precum Kirill Kondrashin, Dmitri Kitaenko, Vassily Sinaisky, Mark Ermler și Yuri Simonov, ca să numim doar cinci dintre cei mai importanți.

Yuri Botnari este dirijor principal al Filarmonicii din Barcelona, a fost numit dirijor laureat al Filarmonicii din Moscova și este președintele Royal Music Society din SUA, care a lansat această înregistrare.

După apariția noului album discografic, presa internațională scrie : „Există o singură definiție pentru această interpretare a primei simfonii de Ceaikovski și înregistrarea ei : impresionant. Rar am auzit prima parte să evoce atât de bine imaginea unei călătorii cu sania prin zăpada proaspăt căzută într-un sat sau a doua mișcare să transmită un sentiment atât de intens de nostalgie rusă. Detaliile din partitură pe care le scoate la iveală Yuri Botnari sunt uimitoare. Yuri Botnari și Filarmonica din Moscova captează ritmurile și accentele din Scherzo până la perfecțiune, iar când ajung la final, izvorăște primăvara, zăpada se topește și simfonia se încheie glorios. (…)  Oricine ascultă această intrepretare va fi cu siguranță de acord că aceasta este cea mai frumoasă simfonie a lui Ceaikovski. Într-o egală măsură acest lucru se datorează dirijorului Botnari, muzicienilor orchestrei, inginerului de înregistrări Pavel Lavrenenkov și acusticii sălii de concert «Rachmaninoff» din Moscova.”. (Jerry Dubins, „Fanfare”, SUA)

Simfonia  nr.1 • Dirijor Yuri Botnari; Orchestra Filarmonică din Moscova • Royal Music Society 10046 (43:22)

www.yuribotnari.hearnow.com
www.royalmusicsociety.us

Foto: Yuri Botnari – facebook

 

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

20
/10
/15

Jazz de calitate, curat, interpretat fără emfază sau artificii. Pe 10 și pe 11 octombrie, Avishai Cohen a susţinut la Sala Radio din Bucureşti două concerte de promovare a noului său album ’’From Darkness’’, o formulă de trio - contrabas, pian şi percuţie.

20
/10
/15

„Dorantes. Interacción” este titlul combinaţiei „incendiare” a două genuri muzicale: jazz şi flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros. Iubitorii muzicii se pot bucura de aceasta sâmbătă, 24 octombrie (de la 19.00), în concertul susţinut de pianistul spaniol DORANTES, la Sala Radio.

16
/10
/15

Nu, nu am de gând să vorbesc despre mirese şi nunţi, ci despre două discuri în aparenţă antagonice tocmai prin faptul că vin din partea a doi muzicieni foarte diferiţi, cu o experienţă foarte diferită. Totuşi, un lucru le uneşte: calitatea intrinsecă a muzicii de pe aceste două discuri. Protagoniştii sunt violonistul Ithzak Perlman şi compozitorul Max Richter.

16
/10
/15

O scrisoare scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart unui prieten austriac, botanist de renume, a fost vândută în SUA pentru suma de 217.000 de dolari. În misiva de o pagină, scrisă în limba germană și nedatată, dar compusă probabil în iulie sau în august 1786, Mozart (1756-1791) îi cere prietenului său Nikolaus Joseph von Jacquin să îi restituie trei partituri prin curier.

15
/10
/15

Aţi ascultat vreodată un recital de orgă? Un asemenea eveniment muzical deosebit vă propune joi, 22 octombrie (19.00) muzicianul polonez BOGDAN NARLOCH, invitat la Sala Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi).

14
/10
/15

Pe 26 octombrie, de ziua ei, la Sala Palatului din Capitală, de la ora 20.00, Corina Chiriac va fi gazda spectacolului de muzică ușoară românească „80 la putere!”. Mihai Constantinescu, Adrian Daminescu, Cătălin Crișan, Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Anca Țurcașiu, Anastasia Lazariuc au răspuns invitației comunității “80 la putere!” de a o celebra pe una dintre solistele de mare succes ale muzicii ușoare românești, pe scena Sălii Palatului.

14
/10
/15

Cântăreaţa de origine marocană va concerta pe 15 octombrie la Sala Radio într-un concert ce se anunţă incendiar, biletele fiind aproape epuizate. Hindi Zahra a debutat ca muzician pe scenele din Paris, acolo unde locuieşte de la vârsta de 15 ani.

14
/10
/15

Ediția a zecea a Festivalului de Muzică Veche București va debuta la Sala Radio, în data de 20 octombrie, de la ora 19, cu „Inspired by Italy”, concert susținut de Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO), condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen. În program vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi și Tomaso Albinoni.

14
/10
/15

O călătorie muzicală de la barocul lui VIVALDI - celebrul creator al suitei „Anotimpurile” - la clasicismul lui HAYDN şi al genialului MOZART, este ceea ce vă propune ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, în concertul prezentat miercuri, 21 octombrie (19.00), la Sala Radio.

13
/10
/15

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor '50.