Yuri Botnari dăruiește melomanilor Simfonia I de Ceaikovski
https://www.ziarulmetropolis.ro/yuri-botnari-daruieste-melomanilor-simfonia-i-de-ceaikovski/

Noul ciclu de simfonii de Ceaikovski dirijat de Yuri Botnari la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Moscova se deschide cu prima apariţie, Simfonia  nr.1. Aspectul special al acestei apariţii ţine de faptul că, în prezent, albumul poate fi descărcat sau vizualizat prin flux continuu. 

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2019

Acest lucru poate fi făcut prin accesarea site-ului www.yuribotnari.hearnow.com, cu link-uri către cele mai populare servicii de downloadare și streaming – Apple Music, Amazon, CD Baby, Deezer, iTunes și Spotify. De asemenea, albumul poate fi descărcat de pe site-ul Royal Music Society, www.royalmusicsociety.us.

În ultimii ani, Yuri Botnari a putut fi văzut în România la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, cu care a realizat mai multe concerte în țară și în străinătate, inclusiv la Chișinău, ultima dată în 2016.Yuri Botnari

Născut în Republica Moldova, Yuri Botnari a realizat, începând din 2003, numeroase turnee cu Filarmonica din Moscova, orchestră condusă de-a lungul timpului de celebri dirijori din Rusia precum Kirill Kondrashin, Dmitri Kitaenko, Vassily Sinaisky, Mark Ermler și Yuri Simonov, ca să numim doar cinci dintre cei mai importanți.

Yuri Botnari este dirijor principal al Filarmonicii din Barcelona, a fost numit dirijor laureat al Filarmonicii din Moscova și este președintele Royal Music Society din SUA, care a lansat această înregistrare.

După apariția noului album discografic, presa internațională scrie : „Există o singură definiție pentru această interpretare a primei simfonii de Ceaikovski și înregistrarea ei : impresionant. Rar am auzit prima parte să evoce atât de bine imaginea unei călătorii cu sania prin zăpada proaspăt căzută într-un sat sau a doua mișcare să transmită un sentiment atât de intens de nostalgie rusă. Detaliile din partitură pe care le scoate la iveală Yuri Botnari sunt uimitoare. Yuri Botnari și Filarmonica din Moscova captează ritmurile și accentele din Scherzo până la perfecțiune, iar când ajung la final, izvorăște primăvara, zăpada se topește și simfonia se încheie glorios. (…)  Oricine ascultă această intrepretare va fi cu siguranță de acord că aceasta este cea mai frumoasă simfonie a lui Ceaikovski. Într-o egală măsură acest lucru se datorează dirijorului Botnari, muzicienilor orchestrei, inginerului de înregistrări Pavel Lavrenenkov și acusticii sălii de concert «Rachmaninoff» din Moscova.”. (Jerry Dubins, „Fanfare”, SUA)

Simfonia  nr.1 • Dirijor Yuri Botnari; Orchestra Filarmonică din Moscova • Royal Music Society 10046 (43:22)

www.yuribotnari.hearnow.com
www.royalmusicsociety.us

Foto: Yuri Botnari – facebook

 

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.