Zece ani de teatru independent în Sibiu, cu BIS Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/zece-ani-de-teatru-independent-in-sibiu-cu-bis-teatru/

BIS Teatru susţine 22 de reprezentaţii în luna octombrie. Iată programul evenimentelor pentru zilele următoare la Sibiu, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, cu ocazia împlinirii unui deceniu de BIS Teatru.

Un articol de Liliana Matei|8 octombrie 2016

În urmă cu 10 ani, în toamna anului 2006, în Piața Mică a Sibiului s-au jucat primele spectacole de teatru independent din oraș.

În toamna lui 2006, Sibiul era un șantier promițător care se pregătea pentru capitala culturală europeană. La invitația celor de la Cafe del Sol am luat doi europaleți din Piața Mică și i-am transformat într-o scenuță pe care am jucat monoloagele Mir și Curs de hermeneutica nesimțirii. Așa a început teatrul independent în orașul acesta. Au fost seri minunate. Pe urmă ne-am mutat la Atrium Cafe, care de 10 ani e cuibul și bastionul teatrului independent. Colaborarea cu Atrium a fost mereu excelentă. Și încă mai este. Sibiul ne-a inspirat, nivelul excelent al Teatrului „Radu Stanca” ne-a inspirat. E evident că Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a mereu fost un motor care a obligat la calitate și performanță”, își amintește Bogdan Sărătean, coordonator BIS Teatru, Sibiu.

În anul 2009 lua ființă Asociația Culturală BIS, iar în 2011 BIS organiza prima ediție a festivalului-maraton „25 de ore de teatru non-stop”, o acțiune dedicată teatrelor independente. În 2016, a șasea ediție a acestui festival a fost una internațională care a avut loc sub egida EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe).

Din toamna anului trecut, Asociația Culturală BIS a inițiat și TEATRUL DIN CARTIER, un proiect menit să aducă spectacole de teatru în cartierele Sibiului, pentru oameni care din varii motive nu ajung în sălile de spectacol.

Acum, la 10 ani de când în Sibiu a apărut acest fenomen al teatrului independent, Compania BIS Teatru propune un număr record de 22 de reprezentații, care vor avea loc în Sibiu, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, după următorul program:

8 octombrie, ora 21.00 – LIPICIOȘII live, Teatrul FIX, Iași
10 octombrie, ora 21.00 – Clandestino, Atrium Café Bistro & Art, Sibiu
11 octombrie, ora 19.00 – A fost doar un vis, Liceul Onisifor Ghibu, Ștrand, Sibiu – TdC
12 octombrie, ora 19.00 – Dragostea durează o săptămână, Liceul O. Ghibu, Ștrand, Sibiu – TdC
14 octombrie, ora 21.30 – LIPICIOȘII live, Imperium, Sibiu
15 octombrie, ora 21.00 – Născut în ’90, The Letter, Sibiu
17 octombrie, ora 21.00 – Monoloagele vaginului, Atrium, Sibiu
18 octombrie, ora 19.00 – A fost doar un vis, Colegiul Energetic, Cartier Vasile Aaron – TdC
19 octombrie, ora 19.00 – Născut în ‘90, Colegiul Energetic, Cartier Vasile Aaron – TdC
20 octombrie, ora 19.00 – Monoloagele vecinului, Colegiul Energetic, Cartier Vasile Aaron – TdC
22 octombrie, ora 21.30 – A fost doar un vis, The Letter, Sibiu
24 octombrie, ora 21.00 – Artă, Atrium Café Bistro & Art, Sibiu
30 octombrie, ora 18.00 – Clandestino, Thespis, Sala Diogene Bihoi, Casa Studenților, Timișoara
30 octombrie, ora 21.00 – LIPICIOȘII live, Cuib, Timișoara
31 octombrie, ora 21.00 – And the winner is…, Atrium Café Bistro & Art, Sibiu

*TdC – Teatrul din Cartier – proiect marca BIS, realizat în parteneriat cu Primăria Sibiu.

Detalii pe www.bis.respirateatru.ro

Foto: Cristian Bîscă / „Născut în ’90”

 

 

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

„E cool să fii pe COOLsound” a avut loc la CREART (Teatrelli), miercuri, pe 19 aprilie. Una dintre noile direcții de dezvoltare anunțate ale COOLsound este promovarea reprezentanților așa-numitei Generații Z, viitori artiști, absolvenți ai facultaților de arte, sau încă masteranzi ori doctoranzi, aflați la început de carieră sau care încă își caută drumul.

20
/04
/23

”Punctul Nemo” este rezultatul proiectului internațional ”Stronger Peripheries: A Southern Coalition”, din care face parte alături de Centrul Cultural Clujean și de alte trei organizații culturale: Pogon (Zagreb, Croația) și L’arboreto și Teatrul Dimora (Mondaino, Italia). Spectacolul se va juca în premieră în trei reprezentații, în perioada 22-24 aprilie, la Reactor.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

20
/04
/23

Începând cu acest an, Festivalul Internațional de Film Transilvania se numără printre fondatorii SMART7, o rețea de festivaluri de film europene care își propune să dezvolte industria culturală și domeniul festivalier, dar și să ofere un spațiu de întâlnire cu opere ale unor noi cineaști europeni, în cadrul unei competiții internaționale itinerante. Competiția SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediții TIFF, între 9-18 iunie.

19
/04
/23

American Independent Film Festival .7 începe vineri, 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie din București. În deschidere, publicul va avea de ales între două premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie, și primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, în prezența echipei.

19
/04
/23

Invitatul lunii aprilie la „Dialoguri fără mască” este regizorul Alexandru Dabija, un artist cu un traseu unic, un artist al căutărilor și al permanentelor reinventări, un artist care nu se teme de provocări, un artist care în ultimii ani s-a dedicat și actoriei de film, un regizor care a redimensionat zona basmului românesc, accesând o zonă de umor cu totul aparte.

19
/04
/23

Evenimentul sub umbrela „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural / Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, proiect derulat de ARTmania Festival alături de Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival și la inițiativa ARTmania Events a avut loc în perioada 6-9 aprilie în Oslo, Norvegia.

19
/04
/23

Profesioniști pasionați, care au contribuit semnificativ la realizarea unora dintre cele mai importante producții de film ale României, monteurii de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei vor fi omagiați la cea de-a XVII-a ediție a Premiilor Gopo. Contribuția lor va fi recompensată cu Premiul Special, oferit în cadrul evenimentul ce va avea loc pe 25 aprilie, la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale’’ din București.

19
/04
/23

„Inocentul/ L'innocent”, filmul lui Louis Garrel, pe care starul cinematografiei franceze l-a scris, regizat și în care joacă alături de Roschdy Zem, Anouk Griberg și Noémie Merlant, este o comedie explozivă și plină de sensibilitate despre un jaf înfăptuit în familie. Filmul, inspirat de evenimente din viața autorului, a câștigat două premii César și va avea premiera în cinematografe din 21 aprilie, distribuit de Independența Film.