Zece filme româneşti la Festivalul de Film de la Sarajevo 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/zece-filme-romanesti-la-festivalul-de-film-de-la-sarajevo-2022/

Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la a 28-a ediţie, se va desfăşura în perioada 12-19 august 2022 în capitala Bosniei şi Herţegovinei, zece dintre filmele prezentate fiind producţii cinematografice româneşti.

Un articol de Liliana Matei|12 august 2022

Institutul Cultural Român sprijină şi de această dată participarea cineaștilor români, în calitate de partener al evenimentului. Programul competiţional al festivalului este împărţit în patru secţiuni – lungmetraj, documentar, scurtmetraj şi film studenţesc – în cadrul cărora vor fi proiectate 51 de filme – 21 de premiere mondiale, şapte premiere internaţionale, o premieră europeană, 21 premiere regionale şi o premieră în Bosnia şi Herţegovina.

Ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Sarajevo prezintă zece producţii cinematografice româneşti, în cadrul mai multor secțiuni.

Competition Programme – Feature Film

„Men of Deeds/Oameni de treabă”, regia: Paul Negoescu; proiectat în premieră mondială

România, Bulgaria, 2022, 105 min.

Cu: Iulian Postelnicu, Anghel Damian, Vasile Muraru, Crina Semciuc, Daniel Busuioc, Oana Tudor, Vitalie Bichir, Annemarie Chertic

Competition Programme – Short Film

„Amok”, regia: Balázs Turai; proiectat în premieră regională

Ungaria, România, 2022, 15 min.

Competition Programme – Student Film

„Mon Ami”, regia: Carina Dasoveanu; proiectat în premieră internațională

România, 2022, 30 min.

Cu: Marius Manole, Gabor Bondi

„Eu și sora mea/My Sister and I”, regia: Theodor Ioniță; proiectat în premieră internațională

România, 2022, 17 min.

Cu: Ela Ionescu, Cosmina Stratan, Bogdan Farcaș

Competition Programme – Documentary Film

„Too Close/Apropiere”, regia: Botond Püsök; proiectat în premieră mondială

România, Ungaria, 2022, 85 min.

„The Chalice. Of Sons and Daughters/Pocalul. Despre fii și fiice”, regia: Cătălina Tesăr şi Dana Bunescu; proiectat în premieră mondială

România, 2022, 83 min.

In Focus

„R.M.N”, regia: Cristian Mungiu

România, Franța, Belgia, Suedia, 2022, 125 min.

Cu: Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, Andrei Finți, Mark Blenyesi, Ovidiu Crișan

„Miracol/Miracle”, regia: Bogdan George Apetri

România, Republica Cehă, Letonia, 2022, 118 min.

Cu: Ioana Bugarin, Emanuel Pârvu, Cezar Antal, Ovidiu Crișan, Valeriu Andriuță

„Broadway”, regia: Christos Massalas

Grecia, Franța, România, 2021, 97 min.

Cu: Elsa Lekakou, Foivos Papadopoulos, Stathis Apostolou, Rafael Papad, Salim Talbi, Christos Politis

Filmul „Soțul meu musulman/My Muslim Husband”, regizat de Daniel Barnuti și Alexandra Lizeta Barnuti, a fost selectat să participe la Docu Rough Cut Boutique, o platformă dedicată proiectelor documentare aflate în fază avansată a procesului de editare.

De asemenea, la ediţia din 2022 a programului Talents Sarajevo au fost selectaţi să participe din România: Alina Şerban, Iulian Daniel Popa, Vlad-Florin Brumaru, Cezar Grumazescu, Ana Dumitrașcu, Miruna Minculescu, Ramona Aristide.

Cea de-a 16-a ediție a Talents Sarajevo reuneşte 61 de actori, directori de film, regizori, editori, producători, scenariști și critici de film din Europa de Sud-Est și Caucaz şi se desfăşoară pe tot parcursul Festivalului de Film din capitala Bosniei și Herțegovinei.

Lansat în 2006 în cooperare cu Festivalul Internațional de Film de la Berlin și inițiativa Berlinale Talents, Talents Sarajevo s-a transformat în principalul hub regional pentru aspiranții profesioniști ai filmului. Este membru al rețelei Talents International, care include inițiative similare în Tokyo, Beirut, Guadalajara, Durban, Buenos Aires și Rio de Janeiro.

Festivalul de Film de la Sarajevo este un festival internațional de film cu accent special pe regiunea de Sud-Est a Europei (Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Georgia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia, Ucraina), punând un reflector internațional asupra filmelor, talentelor și proiectelor viitoare din regiune.

Iniţiat în 1995 de Obala Art Centar, spre finalul Asediului de la Sarajevo, cu scopul de a ajuta la reconstruirea societății civile și la păstrarea spiritului cosmopolit al orașului, Festivalul din Bosnia Herţegovina a ajuns unul dintre cele mai importante festivaluri de film din regiune.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.