Zelig, filmul lui Woody Allen, deschide Audience Award Film Festival 2016, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/zelig-filmul-lui-woody-alle-deschide-audience-award-film-festival-2016-la-bucuresti/

Între 10 şi 12 iunie va avea loc la Bucureşti prima ediţie a Audience Award Film Festival care va proiecta filme răsplătite cu premiul publicului în marile festivaluri ale lumii care conferă asemenea distincţii: Sundance FF, Toronto FF, Berlin FF, Rotterdam FF precum şi alte filme cu mare impact la public. Proiecţiile vor avea loc în aer liber în curtea TIAB (str. Arthur Verona, nr. 17) şi la cinema Elvire Popesco (Bd. Dacia, nr.77).

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2016

Ambasadorul primei ediții a festivalului va fi Nae Caranfil, care va prezenta totodată și filmul de deschidere al festivalului, comedia iconică a lui Woody Allen, Zelig, proiectată pentru prima oară în România pe marele ecran.

Premiile publicului seamănă cu alegerile libere – se dau pe bază de vot, de obicei anonim, de către oameni care nu se cunosc între ei și n-au

Nae Caranfil

Nae Caranfil

reticențe în a-și exprima gustul personal. „Ștampila” (în cazul de față un sistem de notare) se aplică la cald, la sfârșitul fiecărei proiecții, spre deosebire de verdictul unui juriu oficial care dezbate palmaresul câteva ore în ziua sau pre-ziua galei de închidere; atunci, la capătul unei săptămâni sau chiar mai mult de proiecții, impresiile s-au mai estompat. Filmul distins cu „premiul publicului” este un câștigător incontestabil. Cel premiat de juriu poate fi (și de multe ori chiar este) rezultatul unui compromis. – Nae Caranfil

Festivalul va prezenta în premieră în România filmul James White, unul dintre preferatele publicului la ediția din 2015 a celui mai mare festival independent de film din SUA – Sundance FF, festival inițiat de Robert Redford.

James White, aflat în 2015 în selecția oficială a Festivalului  Internațional Toronto, precum și în cea a Festivalului Internațional de Film Locarno, a fost distins în același an cu Premiul Publicului și la AFI Fest, obținând astfel recunoașterea excelenței sale artistice.

Cineastul Josh Mond, cunoscut pentru producția filmelor Simon Killer (2012) și Martha Marcy May Marlene (2011), spune povestea unui tânăr new-yorkez care depune toate eforturile pentru a-și controla acțiunile auto-distructive și a-și reorganiza viața haotică, în încercarea de a fi alături de mama sa care se luptă cu o boală necruțătoare.

„James White este o dramă interpretată visceral, ale cărei bogate texturi vizuale și sonore intensifică scufundarea în viața dezordonată a protagonistului”, comentează ”The Hollywood Reporter”.

Programul complet al proiecțiilor va putea fi consultat în curând pe www.filmedefestival.ro. Biletele vor fi puse în vânzare la Cinema Elvire Popesco, pe Eventbook.ro și la standul festivalului din cadrul Street Delivery.

Foto: Zelig, Nae Caranfil – cinemagia

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.