ZFR Chişinău îl omagiază pe actorul Ilarion Ciobanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/zfr-chisinau-il-omagiaza-pe-actorul-ilarion-ciobanu/

Un omagiu dedicat actorului român cu origini basarabene Ilarion Ciobanu, o selecţie cu scurtmetraje de şcoală ale regizorilor noului cinema şi un film celebru pentru copii fac parte din programul celei de-a 5-a ediţii a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău, care va avea loc între 10 şi 13 octombrie la Centrul Cultural „Odeon” şi la AMTAP.

Un articol de Petre Ivan|1 octombrie 2019

Născut în 1931 la Ciucur, în judeţul interbelic Tighina, şi plecat dintre noi în 2008, la Bucureşti, Ilarion Ciobanu a fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi actori români, cu roluri în peste 60 de filme.

ZFR îl omagiază pe Ilarion Ciobanu prin programarea a două titluri importante din cariera sa, incluse în tradiţionala secţiune Retro, dedicată filmelor clasice ale cinematografiei române: „Răscoala” (1965), de Mircea Mureşan, şi „Doi bărbaţi pentru o moarte” (1969), de Gheorghe Naghi.

RASCOALA

Laureat al premiului de debut la Cannes în 1966, „Răscoala” este ecranizarea celebrului roman al lui Liviu Rebreanu. Prin intermediul ţăranului Petre Petre (Ilarion Ciobanu), sunt relatate evenimentele din timpul Răscoalei din 1907, de la declanşare şi până la înăbuşirea ei.

„Doi bărbaţi pentru o moarte” spune povestea tragică a unui triunghi amoros, în care doi bărbaţi, un român şi un secui, iubesc aceeaşi femeie.

Cele două filme vor fi proiectate la cinematograful „Odeon”, în prezenţa actorului şi regizorului Ioachim Ciobanu, fiul lui Ilarion Ciobanu, care va evoca personalitatea tatălui său.

Amintiri din copilarie

Tot la „Odeon”, copiii, dar şi părinţii se vor putea bucura de clasicul film „Amintiri din copilărie” (1965), de Elisabeta Bostan, care ecranizează cunoscutele povestiri cu acelaşi titlu ale lui Ion Creangă.

În cadrul tradiţionalului parteneriat dintre ZFR şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, la AMTAP vor putea fi văzute, într-o proiecţie specială în scop didactic, scurtmetrajele de şcoală ale unora dintre regizorii generaţiei Noului Cinema Românesc.

Este vorba de filmele „Mâna lui Paulişta” (1998, r. Cristian Mungiu), „Zăpada mieilor” (1998, r. Călin Peter Netzer), „Voila” (1999, r. Dumitru Grosei), „Bucureşti – Wien 8:15” (2000, r. Cătălin Mitulescu) şi „Călătorie la oraş” (2003, r. Corneliu Porumboiu).

În secţiunea principală de filme noi, anunţată deja, vor putea fi văzute şase titluri de succes, în premieră în Republica Moldova: „La Gomera” (2019), de Corneliu Porumboiu, „Nu mă atinge-mă” (2018), de Adina Pintilie, „Arest” (2019), de Andrei Cohn, „Monştri.” (2019), de Marius Olteanu, „Alice T.” (2018), de Radu Muntean, şi „Povestea unui pierde-vară” (2019), de Alexandru Papadopol.

Invitaţii ediţiei sunt actorii Alexandru Papadopol şi Cristian Popa şi regizorul Andrei Cohn.

Programul complet şi informaţiile despre filme pot fi găsite pe pagina de Facebook a evenimentului – Zilele Filmului Românesc la Chişinău.

Intrarea este liberă la toate proiecţiile, în limita locurilor disponibile.

În premieră, Zilele Filmului Românesc se vor extinde în acest an şi în alte oraşe din Republica Moldova: Cahul, Călăraşi şi Nisporeni. Selecţia filmelor şi programul proiecţiilor din cele trei localităţi vor fi anunţate în curând.

Zilele Filmului Românesc de la Chişinău sunt un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi Alternative Cinema din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.

Zapada mieilor

Evenimentul  este finanţat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Republica Moldova, Primăria Municipiului Chişinău.

Parteneri sponsori: Arhiva Naţională de Film (ANF) din România, DACIN SARA, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, Opa Greek Cafe, Moldova Film, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, Salpan, Print Caro, Hero Pictures.

Parteneri media: TVR Moldova, Jurnal TV, Vocea Basarabiei, Radio Chişinău, Radio Plai, Radio Moldova Tineret, Ziarul de Gardă, Moldova.org, Cotidianul.md, Diez, Zugo, Locals.

Foto: Ilarion Ciobanu – facebook

10
/02
/15

CineȘoc este noul eveniment marca ARCUB, care va transforma lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Astfel, programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.