Zilele Bucureștiului – Capitala devine loc de sărbătoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-bucurestiului-capitala-devine-loc-de-sarbatoare/

La aniversarea a 556 de ani de la atestarea documentară a oraşului, Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti organizează în luna septembrie Zilele Bucureştiului.

Un articol de Liliana Matei|4 septembrie 2015

Te invităm la petrecere într-un oraș care vibrează: de la instalații interactive de artă și beat-uri indie rock până la serate cu dichis și concerte de muzică simfonică, Bucureștiul anului 2015 se lasă cucerit de energia creatoare.

În timpul Zilelor Bucureștiului, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București organizează următoarele evenimente:

Gala Folk You! (4 – 5 septembrie, Piața George Enescu) – „o corabie de prieteni” care cântă despre adevăruri universale: Folk Frate, Cosmin Vaman, Dinu Olărașu, Antract, Alina Manole, Nicu Alifantis & ZAN, Taxi, Iris, Pasărea Rock.

Piața Festivalului (10-20 septembrie, Piața George Enescu) – o serie de concerte de muzică clasică, cu acces gratuit, susținute de mari dirijori și instrumentiști din Orchestra Națională Radio, Orchestra Simfonică București, Orchestra Simfonică și Filarmonica Oltenia, Orchestra Sinfonia București, Bucharest Festival Orchestra, Camerata Regală.

Sound & Vision (18-20 septembrie, Gara Regală Băneasa) – primul festival de muzică alternativă 100% românească care aduce în prim plan artiști ai experimentului. Din line-up: ROA, Cred că sunt extraterestru, Silent Strike, Frații Grime, Jurjak, Mono Jacks, Toulouse Lautrec, Sophisticated Lemons, We Singing Colors şi The Noise.

Bucureşti ’21 – harta poetică a orașului (19 septembrie, Hanul Gabroveni) – un poem-manifest participativ, care implică peste 35 de poeți români contemporani, din diverse generații și cu voci diferite. Epopeea urbană cu peste 800 de versuri va fi prezentată publicului într-un spectacol eveniment.

Noaptea Albă a Bucureștiului (19-20 septembrie, Centrul Istoric) – transformă centrul orașului într-un teren de joacă cu instalații interactive și instrumente audio-vizuale.

Bucureştiul dansează (19-21 septembrie, Esplanada Cercului Militar Național) – îți predă lecții de dans latino (salsa, kizomba, bachata și tango argentinian). În ultima seară, show-urile vor fi susținute de profesioniști internaționali ai dansului: Carolina Bonaventura și Martin Ojeda.

Locuitorii care se implică în viața orașului și schimbă în bine comunități vor fi premiați la Gala BucureştiTU – Premiile Oraşului Bucureşti, eveniment ce încheie Zilele Bucureștiului pe 20 septembrie.

36 dintre personalitățile și proiectele cele mai importante din arhitectură, arte plastice, carte, educație și cercetare, ecologie, film, jurnalism, muzică, sănătate, sport, teatru și turism sunt nominalizate la Gala BucureştiTu – Premiile Orașului București.

Votează-ți favoriții pe www.bucurestitu.ro!

Lista nominalizaților:

Turism: Ninebot Bucharest Tours, Interesting Times Bureau, Zeppelin;

Carte: Salonul Internațional de carte Bookfest, Târgul de carte cu discount – Kilipirim, Festivalul Internațional de Literatură București;

Muzică: Festivalul George Enescu, SoNoRo, Summer Well;

Jurnalism: Decât O Revistă pentru proiectul „Bucureșteanul”, Radio România Cultural pentru emisiunea „Orașul vorbește”, Digi24 pentru emisiunea „Bonton”;

Cercetare&educație: Organizația Teach for Romania, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic;

Arhitectură: Teatrul Național Bucureşti, Hanul Gabroveni, Cărtureşti Carusel;

Sport: BRD Năstase Țiriac Trophy, Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon, Cu Bicicleta la Mare;

Film: Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, Festivalul Internațional de Film Experimental Bucureşti, Festivalul Internațional de Film NexT;

Ecologie: România în Tranziție pentru proiectul „Grădina din curtea şcolii”, Viitorplus pentru programul„Recicleta”, Ateliere fără frontiere pentru proiectul „Remesh”;

Arte plastice: Art Safari, Noaptea Albă a Galeriilor, Noaptea Albă a Muzeelor;

Teatru: Festivalul Național de Teatru, Festivalul Național de Teatru Independent, Undercloud – Festival de Teatru Independent de Orice;

Sănătate: Spitalul Clinic „Alexandru Obregia” – Prof. Dr. Dana Craiu, Fundația Crucea Alb-Galbenă, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu.

 

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.