Zilele Eugen Ionescu continuă cu recitalul lui Emil Boroghină
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-eugen-ionescu-continua-cu-recitalul-lui-emil-boroghina/

Zilele Eugen Ionescu (ZEI) prezintă pe 27 noiembrie 2013, ora 19.30, la Sala „George Constantin”, recitalul lui Emil Boroghină.

Un articol de Andrada Văsii|26 noiembrie 2013

Zilele Eugen Ionescu (ZEI) prezintă pe 27 noiembrie 2013, ora 19.30, la Sala „George Constantin”, recitalul lui Emil Boroghină.

Zilele Eugen Ionescu sunt organizate de Societatea Culturală Eugen Ionescu din Slatina (SCEIS – înființată în urmă cu 23 de ani chiar cu acordul scris al dramaturgului), în parteneriat cu Colegiul Național SF. SAVA din București cu scopul de a păstra vie în memoria națională atât opera, cât și personalitatea complexă și fascinantă a autorului.

Eugen Ionescu, elev şi, mai târziu, profesor al Colegiului Naţional Sf. Sava, a devenit, fără nicio îndoială, personalitatea culturală cu cel mai mare impact în dramaturgia europeană a secolului XX.

Pentru Zilele Eugen Ionescu, alături de Ministerul Culturii și UNITER, unul din partenerii de tradiție al SCEIS este Teatrul „Nottara” care are onoarea de a găzdui recitalul lui Emil Boroghină, actor și director al Festivalului Internațional de Teatru Shakespeare de la Craiova.

Spectacolul-recital se intitulează „De la Shakespeare și Hamlet la Eugen Ionescu și Bérenger”. Apropierea dintre cei doi dramaturgi se produce la nivelul universalității personajelor lor și a angoasei existențiale pe care o trăiesc.

Și Hamlet și Bérenger, mai cu seamă acel Bérenger din „Ucigaș fără simbrie”, trăiesc între a fi și a nu fi, pentru că presimt frumusețea plenară a ființării la un nivel superior.

Zilele Eugen Ionescu – regal în memoria autorului

Amândoi aleg un a fi al sferelor înalte, așa cum însuși domnul Emil Boroghină mărturisește: „Am gândit, am visat mereu la un spectacol în două părţi care să cuprindă ambele scenarii, cel cu marile monologuri din teatrul shakespearian care vorbesc despre condiţia umană şi cel cu monologul lui Bérenger din „Ucigaş fără simbrie”, căutător, ca şi Hamlet, al răspunsurilor la marile şi eternele întrebări ale omului şi umanităţii.”

Citiţi şi: Metoda de la Nottara, în turneu în trei ţări europene

Deschiderea oficiată în prezența Ministrului Culturii, Daniel Constantin Barbu, este urmată de vernisaje și expoziții de artă plastică și fotografie, de colocvii, de momente de teatru oferite de actori și regizori consacrați.

Zilele Eugen Ionescu

Afișul recitalului din cadrul ZEI

Cu privire la obiectivele pe care dorește să le realizeze Societatea prin organizarea evenimentului cultural Zilele Eugen Ionescu, președintele SCEIS, regizorul Mihai Lungeanu declară: „Nădăjduim că oferta pe care SCEIS o prezintă în acest an va găsi o firească audienţă, continuându-se astfel un proiect ambiţios, care să cuprindă atât realizarea scopurilor fiecărei instituţii în parte, cât şi un program comun de acţiuni menite să dezvolte anual o stare de cunoaştere constructivă şi de emulaţie creatoare, prin participare efectivă la evenimentele culturale pe care ne propunem să le organizăm, în speranţa unui real impact local, naţional şi chiar internaţional.”

Prin urmare, dramaturgul Eugen Ionescu este comemorat de și cu prieteni dragi, în țara lui natală la Zilele Eugen Ionescu.

Foto credit: Teatrul Nottara, Zilele Eugen Ionescu

23
/05
/16

Astăzi, de la ora 14:30, va avea loc, la sediul TVR (în sala de proiecție de la etajul 12, turn TVR), avanpremieră  spectacolului Jocul de-a vacanța, de Mihail Sebastian, în regia Ancăi Maria Colțeanu. Premiera la TV va avea loc luni, 30 mai, de la ora 19.20, pe TVR 2, cu reluare in 6 iunie, de la ora 1.10.

22
/05
/16

Nu e de mirare succesul pe care „Bacalaureat” pare să îl aibă la publicul român după primele proiecții și în rândul unei bune părți a criticii străine care l-a văzut la Cannes: Cristian Mungiu știe să apese exact butoanele care fac ca filmul să fie discutat și aproape unanim apreciat.

22
/05
/16

Câini/ Dogs, primul lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, a obținut Premiul criticii – FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard, la cea de-a 69-a ediție a Festivalului de la Cannes. Premiul este oferit de Federația Internațională a Criticilor de Film și vine după o săptămână de cronici laudative din partea presei internaționale.

20
/05
/16

10 actori talentați din teatrele din România vor fi prezentați publicului, presei și profesioniștilor din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în cea de-a cincea ediție a programului 10 pentru FILM. Între 2 și 4 iunie, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc, actorii vor lua parte la workshop-uri, premiere de film și dezbateri și vor fi introduși regizorilor, producătorilor români şi străini, directorilor de casting şi agenţilor.

20
/05
/16

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu anunță punerea în vânzare a unui nou pachet de bilete pentru spectacolele care se vor desfășura în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu ce va avea loc între 10 și 19 iunie.

20
/05
/16

Sâmbătă, 21 mai 2016, ora 20:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti (Calea Victoriei, nr. 88), în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), va avea loc ediţia a VIII-a a programului de educaţie culturală „Maratonul de Poezie şi Jazz”, difuzat în fiecare an de Radio România Cultural, eveniment care marchează prin poezie, blues şi jazz Noaptea Europeană a Muzeelor.

20
/05
/16

Corina Șuteu, actualul Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, fostul ministru și inițiatorul subscripției publice pentru scultura Cumințenia Pământului a lui Brâncuși și Dragoș Neamu, managerul interimar al Muzeului Național de Artă, se află printre invitații emisiunii speciale dedicate Nopții Muzeelor, pe care Radio România Cultural o va transmite în direct (audio și video) din Sala Tronului de la Muzeul Național de Artă al României din București, fostul Palat Regal.

20
/05
/16

Vineri, 20 mai 2016, în toate ţările Europei cei mai buni tineri muzicieni se vor întâlni pentru a cânta imnul Uniunii Europene ca simbol al susţinerii lor pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene şi pentru viitorul viitorul culturii europene. În România, evenimentul va avea loc în fața Ateneului Român, de la ora 15.00. Dirijorul Gabriel Bebeșelea va asigura pregătirea şi conducerea orchestrei pentru acest eveniment.

20
/05
/16

Lansarea pe platforma gratuită Cinepub a documentarului „Cinema românesc”, de Vlad Nedelcu, şi prezenţa istorică a filmelor româneşti la Cannes în acest an sunt un bun prilej pentru o (nouă) discuţie despre atât de hulitul (de marele public) Nou Val, pornind de la câteva clişee (mult prea) larg răspândite.

19
/05
/16

EUROPAfest, singurul festival din Europa ce reunește patru genuri muzicale - jazz, blues, pop și clasic, se apropie de finalul ediției cu numărul 23. Un eveniment mult așteptat, Gala EUROPAfest, va avea loc sâmbătă, 21 mai, la Teatrul Odeon, începând cu orele 19:00.

19
/05
/16

Am văzut, la Centrul de Teatru Educaţional Replika, premiera spectacolului ,,Maskar” (care în limba romani înseamnă Între). Piesa e scrisă de Mihaela Michailov, după o amplă documentare în comunităţi de romi din Turnu Măgurele şi Alexandria, în capriciosul judeţ Teleorman.