Zilele Filmului Croat, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-croat-la-bucuresti/

În perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, Bucureştiul va găzdui a doua ediţie Zilele Filmului Croat. Evenimentul se va desfăşura la Cinema Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez.

Un articol de Andrada Văsii|17 octombrie 2013

În perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, Bucureștiul va găzdui a doua ediție Zilele Filmului Croat. Evenimentul se va desfășura la Cinema Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez.

Zilele Filmului Croat (ZFC) vor aduce în România o selecție de titluri premiate la festivalurile internaționale, precum și filme care au avut mare succes la publicul din Croația.

Selecția a fost realizată de către Daniel Rafaelić, istoric de film și regizor croat, fostul Președinte al Asociației de Păstrare și Restaurare a Filmelor Croate în cadrul Cinematecii Croate.

Daniel Rafaelić a semnat scenariul și regia documentarul intitulat „The Other Side of Welles”, a regizat scurtmetrajul „Let’s give it a try” și a susținut cursuri despre Antichitatea în Filme, Evul Mediu în Filme și Film și Propagandă în cadrul Departamentului de Istorie al Facultății de Filosofie din Zagreb.

Filme în exclusivitate, la Zilele Filmului Croat

Printre titlurile selecționate de Daniel Rafaelić se numără și „Nije kraj/Will not end here” (2008) al controversatului regizor Vinko Brešan (câștigător a patru premii în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin).

Filmul este o poveste de dragoste tragicomică dintre un veteran de război, actualmente detectiv, și o prostituată, văzută din perspectiva unui actor porno.

Zilele Filmului Croat

Vinko Brešan, regizorul filmului Nije kraj, selecţionat la Zilele Filmului Croat

„Nije kraj” a câștigat Premiul FIPRESCI la Karlovy Vary International Film Festival, Premiul Publicului „Golden Gate” și alte patru premii „Golden Arena” la Pula Film Festival (Croația).

Evenimentul organizat de către Ambasada Croației la București în parteneriat cu Institutului Francez, cu sprijinul Comisiei Europene.

Publicul românesc este mai puţin obişnuit cu cinematografia croată, de aceea organizatorii vor aduce la Bucureşti filme relevante pentru această zonă a Europei.

Foto credit: Ionut Dobre (Anim’est), Zilele Filmului Croat

05
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Partea de început din „Întregalde” este o demonstraţie de forţă. Orăşenii, bine îmbrăcaţi şi echipaţi, se simt în largul lor. Sunt relaxaţi şi siguri pe ei. Fac glume, se tachinează. Au maşini de teren puternice, care urcă impetuos drumurile (iar camera de filmat are grijă să insiste pe asta).

31
/08
/21

CRONICĂ DE FILM Regizat de Harry Mcqueen şi cu o distribuţie formată din Colin Firth şi Stanley Tucci, „Supernova” (2020) este un film cuminte despre un ultim moment de fericire din viaţa unui cuplu de bărbaţi, înainte de căderea definitivă a unuia dintre ei în boală.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.

30
/08
/21

Robert Downey Jr. și Jude Law sunt protagoniștii filmelor „Sherlock Holmes”, regizate de Guy Ritchie și bazate pe personajul omonim creat de Arthur Conan Doyle, care pot fi vizionate la TNT în luna septembrie.

30
/08
/21

Din 24 septembrie spectatorii sunt invitați să fie mai prezenți, în societate dar și la cinema, prin intermediul filmului de debut al Ruxandrei Ghițescu, „Otto Barbarul”, care este totodată un pretext pentru a declanșa întrebări și discuții despre perioadele prin care trec adolescenții, perioade de încercări, căutări, confuzie și alegeri.

27
/08
/21

Cea de-a XIII-a ediție a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr (open air) debutează în Parcul Plumbuita din București, în perioada 1 - 12 septembrie și aduce pe marele ecran din aer liber douăsprezece filme pentru copii, perfecte pentru o seară petrecută împreună cu întreaga familie, pelicule și animații educative, realizate de studiourile Disney și Pixar.

26
/08
/21

CRONICĂ DE FILM Ce idee bună şi ce sarcină grea: un documentar despre ce mai înseamnă Casa Regală a României astăzi, pornind de la călătoria anuală pe care Principesa Margareta (devenită Custodele Coroanei după moartea Regelui Mihai în 2017) şi Principele Radu o fac cu trenul regal prin România pentru a se întâlni cu susţinători ai monarhiei din diverse oraşe.