Zilele Filmului de Dragoste – „Gabrielle“, propunerea Canadei la Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-de-dragoste-gabrielle-propunerea-canadei-la-oscar/

Propunerea oficială a Canadei la Oscar, Gabrielle, cel mai recent film al Louisei Archambault, va fi prezentat în premieră naţională la Bucureşti la prima ediţie a evenimentului Zilele Filmului de Dragoste, care va avea loc între 21 şi 24 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu.

Un articol de Andrada Văsii|18 noiembrie 2013

Propunerea oficială a Canadei la Oscar, „Gabrielle“, cel mai recent film al Louisei Archambault, va fi prezentat în premieră națională la București, la prima ediție a evenimentului Zilele Filmului de Dragoste, care va avea loc între 21 și 24 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu.

Lungmetrajul canadian, o fascinantă poveste a unei tinere cu dizabilități mentale aflate în căutarea independenței și a libertății sexuale, a câștigat Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2013.

Gabrielle este o tânără  înzestrată cu un extraordinar talent muzical, dar care suferă de sindromul Williams, o condiţie de natură genetică ce determină dizabilităţi diverse, dar în special mentale. Ea îl întâlnește pe Martin, cel care îi va deveni iubit, într-un centru de arte din al cărui cor fac amândoi parte. Familiile celor doi se tem însă de faptul că cei doi au o relație. Pe măsură ce un important festival de muzică se apropie, Gabrielle face tot ce îi stă în putere să îşi câștige independența.

Gabrielle este cel de-al doilea film regizat de Louise Archambault, care a debutat în 1999 cu scurtmetrajul Atomic Saké, urmat de lungmetrajul Familia (2005), câștigător al unui premiu pentru debut la Festivalul Internațional de Film de la Toronto 2005.

Selecție inedită la Zilele Filmului de Dragoste

Selecția de la Zilele Filmului de Dragoste cuprinde și 12 scurtmetraje, producții premiate la festivalurile internaționale. Printre ele se numără și All Souls Day, filmul polonezei Aleksandra Terpinska, care spune povestea unei tinere de 18 ani, Lena, aflate în căutarea identității și rădăcinilor sale.

All Souls Day este, printre altele, un film despre coexistența lumilor parelele, care se intersectează datorită puterii dragostei.

Zilele Filmului de Dragoste - Gabrielle

Louise Archambault, regizorul filmului Gabrielle

Filmul a fost distins cu Marele Premiu al secțiunii de scurtmetraj de la Cottbus Film Festival 2012, precum și la International Short Film Festival in Drama (2013). Un alt scurtmetraj prezent la ZFDB este și Limply, one Saturday morning, în regia algerienei Sofia Djama, care prezintă povestea Myassei, o femeie din Alger atacată de un violator.

Limply, one Saturday morning a fost premiat la festivalurile de la Clermont Ferrand, Verona, Malmo, Tunis, Villeurbane ș.a.

Info:

Zilele Filmului de Dragoste la Bucureşti se vor desfăşura în perioada 21 – 24 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu, precum şi la Cinema Studio, unde va rula doar filmul de deschidere al festivalului, Matei, copil miner, în regia Alexandrei Gulea.

UPDATE 20 noiembrie. Ca urmare a unor evenimente neprevăzute, Zilele Filmului de Dragoste la București se amână pentru o dată care va fi comunicată ulterior, au anunţat organizatorii.

Foto credit: Philippe Bossé, Zilele Filmului de Dragoste

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.

28
/01
/15

"Timbuktu", un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, şi comedia populară "La Famille Bélier", regizată de francezul Eric Lartigau, despre universul surzilor, figurează printre peliculele nominalizate la premiul César pentru cel mai bun film.

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".