Zilele Mariei Tanase – proiecte speciale la Teatrul Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-mariei-tanase-proiecte-speciale-la-teatrul-nottara/

Teatrul Nottara din Bucureşti organizează, vineri şi sâmbătă, programe in memoriam Maria Tanase, pentru a sărbători 100 de ani de la naşterea uneia dintre cele mai îndrăgite şi apreciate interprete de muzică populară din România.

Un articol de Andrada Văsii|13 decembrie 2013

Teatrul Nottara din Bucureşti organizează, vineri şi sâmbătă, Zilele Mariei Tanase, pentru a sărbători 100 de ani de la naşterea uneia dintre cele mai îndrăgite şi apreciate interprete de muzică populară din România.

Astfel, vineri, are loc premiera spectacolului „De dor şi drag, Maria Tanase”, de Diana Lupescu, iar sâmbătă „Cânt de „Pasăre măiastră»”, un recital al interpretei Maria Casandra Hauşi, urmat de un concert al Corului Solemnis, dirijat de Alex Mija. Ambele spectacole încep de la ora 19.30, în sala „George Constantin” a Teatrului Nottara.

„De dor şi drag, Maria Tănase” îi are în distribuţie pe Raluca Gheorghiu, Alexandra Timofte, Ioana Calotă, Crenguţa Hariton, Diana Lupescu, Cristian Nicolaie, Alexandru Mike Gheorghiu, Ion Grosu, Lucian Ghimişi şi Vlad Gălăţeanu.

Coregrafia este semnată de Roxana Colceag, iar muzica live este interpretată de Silviu Fologea, Călin Torsan şi Carlos Negretti. Acest spectacol îşi propune să surprindă energia cu care era înzestrată îndrăgita interpretă, atât prin muzica ei, cât şi prin dans şi joc scenic.

Zilele Mariei Tanase

Afișul evenimentului Zilele Mariei Tanase

„Cânt de «Pasăre Măiastră»” este o noutate la Teatrul Nottara, un spectacol compus din concertul Corului Solemnis şi un recital al Mariei Casandra Hauşi, interpretă de muzică populară, câştigătoare a trofeului Maria Tănase. Corul Solemnis, care împlineşte în această perioadă zece ani de activitate, a avut turnee în Austria şi Germania, susţinând concerte de colinde româneşti.

Maria Tănase s-a născut la Bucureşti, pe 25 septembrie 1913. Şi-a făcut debutul artistic pe scena teatrului de revistă Cărăbuş, condus de celebrul actor Constantin Tănase, în 1934, notează Mediafax.

Aici a cântat, mai întâi într-un grup vocal, piese scrise de Nicolae Kiriţescu, pe muzica compusă de Gherase Dendrino, Petre Andreescu şi Elly Roman. A fost remarcată apoi de folcloristul Harry Brauner.

Foto credit: Wikipedia, Zilele Mariei Tanase

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.

08
/11
/23

Ritmuri de jazz românesc au surprins asistenţa la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, excelența sa doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al UNESCO.