Zilele Mariei Tanase – proiecte speciale la Teatrul Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-mariei-tanase-proiecte-speciale-la-teatrul-nottara/

Teatrul Nottara din Bucureşti organizează, vineri şi sâmbătă, programe in memoriam Maria Tanase, pentru a sărbători 100 de ani de la naşterea uneia dintre cele mai îndrăgite şi apreciate interprete de muzică populară din România.

Un articol de Andrada Văsii|13 decembrie 2013

Teatrul Nottara din Bucureşti organizează, vineri şi sâmbătă, Zilele Mariei Tanase, pentru a sărbători 100 de ani de la naşterea uneia dintre cele mai îndrăgite şi apreciate interprete de muzică populară din România.

Astfel, vineri, are loc premiera spectacolului „De dor şi drag, Maria Tanase”, de Diana Lupescu, iar sâmbătă „Cânt de „Pasăre măiastră»”, un recital al interpretei Maria Casandra Hauşi, urmat de un concert al Corului Solemnis, dirijat de Alex Mija. Ambele spectacole încep de la ora 19.30, în sala „George Constantin” a Teatrului Nottara.

„De dor şi drag, Maria Tănase” îi are în distribuţie pe Raluca Gheorghiu, Alexandra Timofte, Ioana Calotă, Crenguţa Hariton, Diana Lupescu, Cristian Nicolaie, Alexandru Mike Gheorghiu, Ion Grosu, Lucian Ghimişi şi Vlad Gălăţeanu.

Coregrafia este semnată de Roxana Colceag, iar muzica live este interpretată de Silviu Fologea, Călin Torsan şi Carlos Negretti. Acest spectacol îşi propune să surprindă energia cu care era înzestrată îndrăgita interpretă, atât prin muzica ei, cât şi prin dans şi joc scenic.

Zilele Mariei Tanase

Afișul evenimentului Zilele Mariei Tanase

„Cânt de «Pasăre Măiastră»” este o noutate la Teatrul Nottara, un spectacol compus din concertul Corului Solemnis şi un recital al Mariei Casandra Hauşi, interpretă de muzică populară, câştigătoare a trofeului Maria Tănase. Corul Solemnis, care împlineşte în această perioadă zece ani de activitate, a avut turnee în Austria şi Germania, susţinând concerte de colinde româneşti.

Maria Tănase s-a născut la Bucureşti, pe 25 septembrie 1913. Şi-a făcut debutul artistic pe scena teatrului de revistă Cărăbuş, condus de celebrul actor Constantin Tănase, în 1934, notează Mediafax.

Aici a cântat, mai întâi într-un grup vocal, piese scrise de Nicolae Kiriţescu, pe muzica compusă de Gherase Dendrino, Petre Andreescu şi Elly Roman. A fost remarcată apoi de folcloristul Harry Brauner.

Foto credit: Wikipedia, Zilele Mariei Tanase

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

28
/07
/23

Cine sunt eu în relație cu tine, pe care te iubesc dar adesea abia te cunosc? Cum se modifică percepția asupra realității în funcție de ce reușim să înțelegem fragmentat din ea? O poveste despre ceea cine suntem și ce devenim în funcție de ceea ce (nu) știm, în relațiile noastre.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

În perioada 11 – 16 august 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programul Național Cantus Mundi și Primăria Municipiului Constanța invită publicul la seria de evenimente desfășurate sub egida „Ave Maria”, pe Faleza Cazinoului din Constanța.

27
/07
/23

The Strizzers anunță lansarea single-ului cu numărul 4, în data de 28 iulie 2023. În prima parte a zilei, piesa va fi publicată pe platformele de streaming, urmând ca seara, începând cu ora 19:30, să aibă loc concertul de lansare în The Pub Universității.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

27
/07
/23

Corina Chiriac, una dintre legendele muzicii românești, va urca în septembrie pe scena celui mai important eveniment din industria muzicală - Mastering The Music Business. Aceasta va sta de vorbă cu Dan Fințescu, unul dintre organizatorii MMB și moderatorul principal al evenimentului, cu care va povesti despre cei 50 de ani de carieră, despre momentele definitorii, despre decizii, inspirație și dificultăți, despre succes și lumea artistică a anilor trecuți.