Ziua Copilului la Teatrul Țăndărică
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-copilului-la-teatrul-tandarica/

Vineri, 28 mai, Teatrul Țăndărică va da startul unei microstagiuni cu spectacole şi evenimente dedicate copiilor cu ocazia zilei de 1 iunie. După un an dificil, în care aţi fost alături de noi într-un număr foarte mare în activitatea online şi în sala de spectacole, am pregătit un program special dedicat tuturor copiilor.

Un articol de Liliana Matei|26 mai 2021

Tot cu ocazia Zilei Copilului, Teatrul Țăndărică a pregătit pentru data de  1 iunie, ora 18:00, premiera spectacolului „Mateiaș gâscarul”, regia Baczó Tünde, proiect câștigător al concursului, SALT, platforma care susține artiștii emergenți din domeniul teatrului de animație și vizual, prin realizarea și producția de la idee la spectacol a proiectelor propuse.

Mateiaș este un flăcău leneș, care nu pare să-și dorească prea multe în viață. În loc să-și ajute mama, care muncește din greu de dimineața până seara, el lenevește. Într-o zi, află de târgul lui Döbrögi și îi vine ideea să meargă să vândă ceva, ca să câștige un ban. Cum sunt mult prea săraci ca să aibă multe de vândut, mama îi dă gâscanul, singura lor avere, să-l ducă la târg. Pe drum, între cei doi se leagă o frumoasă prietenie. Ajunși la târg, Döbrögi se oferă să cumpere gâscanul pe un preț de nimic, dar Mateiaș nu mai vrea să-și vândă prietenul. Aceasta însă nu înseamnă prea mult pentru Döbrögi. Om bogat și puternic, obișnuit să facă ce vrea fără să sufere vreo consecință, confiscă gâscanul și dă ordin ca Mateiaș să fie bătut cu 50 de lovituri. Nedreptățit, flăcăul promite să-i dea lui Döbrögi bătaia înapoi întreit. După această întâmplare, Mateiaș decide să plece în lume unde muncește, studiază și învață limbi străine. Revine deghizat într-un arhitect italian care, prin vicleșug, îi dă prima lecție lui Döbrögi. Deghizat apoi într-un medic celebru, îi dă a doua lecție puternicului bogătaș. Pentru cea de-a treia și ultima lecție, Mateiaș nu se mai ascunde sub alt chip. În cele din urmă, Döbrögi se schimbă și devine un om bun.

Povestea originală este un comentariu puternic asupra vremurilor în care a fost scrisă, când nobilii puteau face orice, fără consecințe și schimbau legile după nevoile lor. La rândul lor, oamenii săraci nu aveau nici un fel de drepturi. Lucrurile, din păcate, nu s-au schimbat mult de atunci. Luptăm pentru drepturile noastre, luptăm împotriva corupției, luptăm pentru normalitate – care e încă departe de noi. Toți știm ce este binele și ce este răul, cu toate acestea uităm să acționăm corect în cele mai multe cazuri. Muzica spectacolului este semnată de Cári Tibor, iar scenografia de Marian Sandu. Spectacolul se adresează copiilor cu vârsta peste 5 ani. Distribuția: Florin Mititelu, George Simian, Ioan Brancu, Cristina Țane, Daniela Ruxandra Mihai, Mona Toncu, Ștefan Craiu

Programul microstagiunii de 1 iunie

28 mai 2021

18:00 ”Motanul încălțat”, regia: Cristian Pepino, 3+, 55 min. (Sala Țăndărică)

19:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Sala Țăndărică)

19:00 Urban Impro  – spectacol de improvizație (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

29 mai 2021

10:00 ”Tom degețel”, regia: Daniel Stanciu, 3+, 60 min. (Sala Țăndărică)

11:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

12:00 ”Tom degețel” regia: Daniel Stanciu, 3+, 60 min. (Sala Țăndărică)

13:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

30 mai 2021

10:00 ”Mica sirenă”, regia Gabriel Apostol, 3+, 50 min. (Sala Țăndărică)

11:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

12:00 ”Mica sirenă”, regia Gabriel Apostol, 3+, 50 min. (Sala Țăndărică)

13:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

1 iunie  2021

09:00 – 21:00 „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” de Matei Vișniec – spectacol online difuzat pe pagina oficială de Facebook a Institutului Cultural Român, inclus în cadrul programului de promovare a dramaturgiei contemporane al Teatrului Țăndărică, regia Ioan Brancu, 4+, 60 min.

10:00 „Păcală”, regia Ioan Brancu, 4+, 55 min. (Curtea Palatului Parlamentului)

11:00 – 21:00 Atelier interactiv de construcție de marionete (Curtea Palatului Parlamentului)

10:00 „Punguța cu doi bani”, regia Decebal Marin, 4+, 60 min. (Sala Țăndărică)

11:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

18:00 „Mateiaș gâscarul”, regia Baczo Tunde, 5+, 60 min.– premieră oficială (Sala Țăndărică)

19:15 Meet the artists – întâlniri informale între creatorii și consumatorii de artă (Teatrul din Nori – Terasa Teatrului Țăndărică)

2 iunie 2021

18:00 „Fata babei și fata moșneagului”, regia Daniel Stanciu, 3+, 70 min. (Sala Țăndărică)

19:15 Atelier interactiv de construcție de marionete (Sala Țăndărică)

19:00 Urban Impro  – spectacol de improvizație (Teatrul din Nori)

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.