Ziua Internationala a Poeziei: Performance vizual-poetic, în pasajul Universităţii
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-internationala-a-poeziei-performance-vizual-poetic-in-pasajul-universitatii/

„Livada cu poeme”, un performance vizual-poetic propus de designerul Radu Vişan, va avea loc sâmbătă, între orele 17.00 şi 19.00, în pasajul Universităţii din Bucureşti, evenimentul fiind organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2015

Astfel, între orele 17.00 – 19.00, pe o scenă special amenajată, va avea loc recitalul poeţilor invitaţi în proiect: Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Horia Gârbea, Ioana Nicolaie, Ioan Es Pop, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Paul Vinicius. Cei 10 poeţi invitaţi în proiect vor citi fiecare câte trei poeme: două ale lor şi unul al unui scriitor decedat.

Evenimentul va fi înregistrat audio şi video şi se va constitui într-un document de patrimoniu literar şi cultural, notează Mediafax.

În pasajul Universităţii vor fi amplasaţi 16 copaci (oranj, mov, verde, turcoaz, galben, roşu), care alcătuiesc „Livada cu poeme”.

Fiecare copac este constituit din patru segmente, rezultat al intersecţiei dintre două planuri. În orificiile a două segmente vor sta poeziile unui poet în viaţă, pe celelalte două, ale unui poet decedat.

De asemenea, fiecare copac prezintă o poezie cu pereche. În acest sens, câte un poet citeşte din poezia lui, dar şi din poezia unui autor canonic, fiind prezentaţi cu precădere scriitorii oraşului Bucureşti.

La eveniment vor participa actorii Claudia Drăgan, Raluca Grumăzescu, Cristi Dionise, Sebastian Vâlcea. Muzica va fi asigurată de Cvartet Cromatic – Alexandra Rogalski (vioară), Alexandra Milea (vioară), Ana-Maria Nicolae (violă), Emese Achim (violoncel), iar amfitrionul evenimentului va fi Dan Mircea Cipariu.

Ziua Internaţională a Poeziei se sărbătoreşte pe 21 martie a fiecărui an şi a fost instituită de UNESCO în 1999, ca o recunoaştere a faptului că oamenii de litere şi de cultură, poeţii şi scriitorii din întreaga lume au contribuit remarcabil la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.

Foto: Ziua Internationala a Poeziei – facebook

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.