Ziua Mondială a Dansului, sărbătorită la București!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-mondiala-a-dansului-sarbatorita-la-bucuresti/

Noa Wertheim, coregrafa celebrei companii de dans Vertigo din Israel, este invitată la Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu, într-o ediţie extraordinară transmisă gratuit online.

Un articol de Liliana Matei|26 aprilie 2020

Cunoscutei coregrafei se alătură Tobias Biancone, Director General al Institutului Internațional de Teatru – ITI-UNESCO și Jarosław Fret, Directorul Institutului Grotowskiși al Teatr Zar, în prima ediție online gratuită a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiucare va fi transmisă pe 29 aprilie,live pe pagina de Facebook Teatrelli, de la ora 13.30. Dialogul sărbătorește Ziua Mondială a Dansului, iar discuția se va desfășura în limba engleză, fără traducere.

O ediție extraordinară propune pe 29 aprilie criticul Octavian Saiu în cadrul Antotimpurilor dialogului despre teatru de la Teatrelli. Prin intermediul platformei Zoom, într-o întâlnire online gratuită ce va fi transmisă live pe pagina de Facebook Teatrelli începând cu ora 13.30, publicul se va putea bucura de un dialog unic care reunește figuri emblematice ale dansului și teatrului contemporan cu ocazia Zilei Mondiale a Dansului.

Noa Wertheim (coregrafa companiei de dans Vertigo din Israel – considerată una dintre cele mai representative companii de dans din lume la ora actuală, cu spectacole prezentate în România ca evenimente special în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu), Tobias Biancone, (Director General al Institutului Internațional de Teatru – ITI-UNESCO) și Jarosław Fret (Directorul Institutului Grotowskiși al Teatr Zar) se vor lăsa antrenați într-un dialog dedicat „mișcării, libertății și încrederii în frumusețea spiritului uman”.

Imagine din spectacolul „Medeas On Getting Across”. Foto: Tobiasz Papuczys / Teatr Zar

„De această dată, sala mereu plină de prieteni ai Dialogurilor se va converti într-un spațiu virtual nemărginit, unde sunt bineveniți toți cei care iubesc dansul, teatrul și orice limbaj născut din împletirealor. Vă așteptăm să celebrăm, împreună, Ziua Mondială a Dansului! Să redescoperim puterea de a visa, de a zâmbi, de a ne… mișca în ritmul gândurilor. Așadar, fiți alături de noi într-un dialog de primăvară despre dans, înțeles ca o eliberare a eului și ca o adevărată punte între suflete.”, a declaratpentrupresăcriticul de teatru Octavian Saiu.

Evenimentul esteconceput într-un parteneriat simbolic cu Institutul Internațional de Teatru ITI – UNESCO, sub egida cărora are loc sărbătoarea zilei dansului, cu Secția Română – Teatrologie a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și cu UNITER.

Tobias Biancone este deopotrivă poet și scriitor. Lucrările sale au fost publicate în germană, engleză, spaniolă, arabă, rusă și în bengaleză. Biancone are o bogată și îndelungată experiență în domeniul colaborărilor artistice, în organizarea mai multor festivaluri și evenimente culturale care celebrează poezia, proza, muzica, filmul și teatrul și contribuie decisiv la demersul promovării multor artiști vizuali și scriitori. Este Profesor Onorific al Central Academy of Drama și Director General al Institutului Internațional de Teatru ITI – UNESCO.

Coregrafa Noa Wertheim este director artistic și co-fondatoarea companiei de dans Vertigo– astăzi, una dintre cele mai prestigioase companii de dans din Israel și din întreaga lume, companie pe care a fondat-o în 1992 alături de Adi Shaal. Noa Wertheim semnează repertoriul original al companiei de mai bine de trei decenii și a devenit cunoscută la nivel mondial pentru stilul său distinct. Este în prezent Membru de Onoare al Jerusalem Academy of Music and Dance. A fost distinsă de-a lungul carierei cu numeroase premii și recunoașteri, atât în Israel, cât și în alte țări.

Jarosław Fret este Directorul Institutului Grotowski și, totodată, fondatorul și directorul Teatr Zar. De asemenea, activează ca regizor și ca actor. A semnat conceptul pentru mai multe spectacole ale Teatr Zar care au fost prezentate la Los Angeles, în Florența, San Francisco, Chicago, Atena, Edinburgh, Madrid, Paris, Londra, Seul și Sao Paolo. A întreprins în jurul lumii mai multe expediții care documentează muzica veche religioasă din Europa de Est. Astfel, sub conducerea sa, Teatr Zar a fost declarat de către prestigiosul Los Angeles Times Best New Music Theatre, în 2009. În 2016, cel mai recentspectacolsemnat de Fret – Medeas. On Getting Across – a avut premiera la TheatreOlympics în Wrocław. Jarosław Freta fost Președinte al Boardului de Curatori pentru Wrocław – Capitală Culturală (2016) și a curatoriat întregul program de teatru. Fret a fost distins cu mai multe premii internaționale și susține frecvent prelegeri în Polonia și în întreaga lume.

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Predă la universităţidinRomânia, NouaZeelandă, Hong Kong, JaponiaşiPortugalia, dar susțineconferințeși master-class-uri și la alte universităţidin Europa, Asia şi Africa. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 a moderat şisusţinutconferinţe la Olimpiada Teatrelor de la Wrocław – Capitală culturală europeană. Din 2004, este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Secretar General Adjunct al AsociaţieiInternaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şiPreşedinte al SecţieiRomâne AICT – Teatrologie. Articolele şi studiile sale au apărutîn numeroase publicaţiinaţionaleşiinternaţionale. Este autorul a 11 volumele despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 și Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013, iar în 2020, Președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Foto sus: Vertigo Dance Company

 

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Vineri, 31 octombrie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu îi invită pe iubitorii de literatură la lansarea celui mai nou roman al Hertei Müller, “Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi”. De asemenea, Ada Milea va susţine un minirecital cu piesele favorite ale Hertei Müller, iar Corina Bernic va prezenta un colaj de filme cu şi despre Herta Müller

30
/10
/14

La Librăria Humanitas de la Cișmigiu au avut loc două lansări de carte ale autorului Vlad Zografi: „Infinitul dinăuntru” și „Toate mințile tale”. Volumele au apărut la Editura Humanitas.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

30
/10
/14

Duminică, 14 decembrie, Ateneul Român va găzdui cele două concerte de Crăciun ale Corului Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin. Dirijate de Anna Ungureanu, cele două evenimente (ora 17:30 și ora 20:00) aduc în fața publicului bucureștean tradiționalele colinde de Crăciun pe care Madrigalul le interpretează de 51 de ani.

29
/10
/14

Sâmbătă, 29 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „In Memoriam Johnny Răducanu“, susținut de Nicolas Simion Trio feat. Kruno Levačić și Sorin Romanescu. Evenimentul se desfășoară la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

29
/10
/14

Marţi, 4 noiembrie, ora 19:00, A1 găzduieşte ultimul eveniment din seria CIMRO DAYS 2014, FRESCOMANIA - un proiect inedit prin care Centrul de Informare Muzicală din România al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a provocat tineri şi foarte tineri compozitori să creeze variaţiuni contemporane pe o temă de Girolamo Frescobaldi (sec. XVII).

29
/10
/14

Începutul lunii noiembrie aduce pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu două dintre cele mai îndrăgite povești ale copilăriei: „Cipollino” după Gianni Rodari și „Sarea-n bucate” după Petre Ispirescu.

29
/10
/14

Numeralul de identificare ne dă, de multe ori, bătăi de cap. Lucrurile sunt mai complicate deoarece, în timp, folosirea lui în limbajul vorbit a suferit câteva modificări care au fost, până la urmă, acceptate ca norme gramaticale.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.