Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-mondiala-a-teatrului-sarbatorita-la-teatrul-national-radu-stanca-sibiu/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie, oferind publicului evenimente de calitate de-a lungul a trei zile: spectacole de teatru, o conferinţă Constantin Chiriac în dialog cu Mihai Mălaimare, lansare de carte şi un one-man show Mihai Mălaimare.

Un articol de Liliana Matei|17 martie 2022

În 26 și 27 martie, începând cu ora 19:00, la Sala Mare a TNRS, iubitorii teatrului sunt invitați la noua producție a Naționalului sibian – „Echilibru fragil”, de Edward Albee, un spectacol de Mariana Cămărășan. La finalul reprezentațiilor vor avea loc discuții cu publicul, în urma cărora va rezulta forma finală a spectacolului. Din distribuție fac parte: Diana Fufezan, Serenela Mureşan, Florin Coşuleţ, Ioana Cosma, Mariana Mihu – Plier, Mihai Coman, Veronica Arizancu, Arina Ioana Trif, Vlad Robaș. Biletele pentru reprezentațiile din 26 și 27 martie sunt disponibile pe www.tnrs.ro și la Agenția de bilete din str. Nicolae Bălcescu, nr. 17.

În 28 martie, începând cu ora 18:00, la Sala Mare a TNRS, este programat un eveniment special gratuit care include trei momente: o Conferință Constantin Chiriac în dialog cu Mihai Mălaimare, lansare de carte și one man show-ul „Actorul”, semnat de același Mihai Mălaimare. Accesul la evenimentul din 28 martie se face în baza rezervărilor la Agenția de bilete sau pe www.tnrs.ro.

„Teatrul Național Radu Stanca dorește să sărbătorească Ziua Mondială a Teatrului cu un spectacol care va fi în dialog cu spectatorii, la finalul fiecărei reprezentații, în așa fel încât creația pe care o dăruim publicului nostru drag să poată să fie finalizată ca urmare a dialogului pe care îl avem cu publicul. Este un obicei pe care îl vom permanentiza și care suntem convinși că va responsabiliza, așa cum s-a întâmplat de-a lungul anilor în privința publicul nostru, care este un model la nivel nu numai național, ci și mondial. În 28 martie ne bucurăm să îl avem alături de noi pe Mihai Mălaimare, cel care a dezvoltat singurul teatru din România care are o componentă a spectacolului de stradă. În același timp, este un actor care s-a implicat la modul serios în ceea ce înseamnă dimensiunea socială a teatrului. Ne bucurăm că dăruim aceste lucruri gratuit. Să fim sănătoși și să putem să continuăm, sub semnul dialogului, această minunată misiune de a aduce emoție, frumusețe și miracol în fața publicului. La mulți ani spectatorilor, la mulți ani tuturor artiștilor, la mulți ani tuturor celor care sprijină ceea ce înseamnă emoția trecătoare a teatrului!” – Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

„Moștenirea”, un proiect personal

Evenimentul din data de 28 martie face parte din proiectul personal al lui Mihai Mălaimare – „Moștenirea”, susținut integral de JTI și Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

„Când vorbim despre moștenire ne gândim la un transfer material și spiritual către cineva mai tânăr care ar putea folosi ceea ce primește în drumul său prin viață. Proiectul acesta este însă altceva. Eu am descoperit un drum, am mers pe el de unul singur și am constatat că este foarte posibil să mai fie foarte mult până la capăt. Vreau să împărtășesc și altora ceea ce știu, îndemnându-i să urce la rândul lor pe acest drum și, fără a mai pierde vremea cu greutățile pe care eu a trebuit să le înfrâng, să poată merge mult mai departe decât mine. Dăruiesc ceea ce știu și cu speranța că tinerețea și entuziasmul lor mă vor ajuta și pe mine să nu mă opresc. În această meserie mergem umăr la umăr și doar greutatea moștenirii trebuie să o poarte, de la un anumit moment, cei mai tineri și mai puternici!” – Mihai Mălaimare.

Proiectul se desfășoară în mai multe orașe din țară și include și un workshop dedicat statuii vivante, în zilele de 28 și 29 martie. La Sibiu vor participa studenții Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu.

Workshop-ul dedicat statuii vivante se desfășoară într-o sesiune de opt ore și are drept scop familiarizarea tinerilor studenți cu tehnicile acestui tip de discurs teatral. Cu același prilej, expertul în machiaj Mirela Vescan va susține și un workshop de make-up de statuie vivantă.

În ultima etapă a proiectului, care se va desfășura în luna decembrie, va avea loc o masă rotundă dedicată statuii vivante și lansarea volumului Moștenirea, dedicat acestui proiect. Tot atunci toți participanții vor primi un film de 30 de minute despre acest periplu teatral sentimental.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.