Andra Rotaru, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel, printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori
https://www.ziarulmetropolis.ro/andra-rotaru-cosmin-perta-si-mihai-iovanel-printre-castigatorii-galei-tinerilor-scriitori/

Andra Rotaru, Radu Vancu, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel s-au numărat printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori, eveniment care a avut loc marţi, de Ziua Culturii Naţionale, la sediul din Capitală al Institutului Cultural Român. Premiile au fost acordate în urma deliberărilor juriului compus din criticii literari Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat şi Bogdan Creţu. Astfel, la […]

Un articol de Andrada Văsii|16 ianuarie 2013

Andra Rotaru, Radu Vancu, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel s-au numărat printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori, eveniment care a avut loc marţi, de Ziua Culturii Naţionale, la sediul din Capitală al Institutului Cultural Român.

Premiile au fost acordate în urma deliberărilor juriului compus din criticii literari Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat şi Bogdan Creţu.

Astfel, la premiul pentru tânărul poet al anului 2011 au concurat Vlad Moldovan, cu volumul „Dispars” (Cartea Românească), Andra Rotaru, cu volumul „Lemur” (Cartea Românească), şi Radu Vancu, cu „Frânghia înflorită” (Casa de Editură Max Blecher). Distincţia la această categorie a fost împărţită de Radu Vancu şi Andra Rotaru.

Tânărul prozator al anului 2011 a fost ales dintre Cosmin Perţa („Teofil şi Câinele de lemn”, Herg Benet), Dan Sociu („Combinaţia”, Casa de Pariuri Literare) şi un cristian („morţii mă-tii”, Casa de Pariuri Literare). Premiul i-a revenit scriitorului Cosmin Perţa.

La categoria „tânărul critic literar al anului 2011” au fost nominalizaţi Ioana Dunea, pentru „Literatura reideologizării. 1957-1964. Poezia” (Tracus Arte), Mihai Iovănel, pentru „Evreul improbabil: Mihail Sebastian: o monografie ideologică” (Cartea Românească), şi Claudiu Turcuş, pentru „Estetica lui Norman Manea” (Cartea Românească), iar câştigător a fost desemnat Iovănel.

Momentele de decernare a premiilor au fost punctate de mici recitaluri susţinute de Ioana Crăciunescu, Ionuţ Bogdan Ştefănescu şi Mircea Tiberian.

Anul acesta, Gala Tinerilor Scriitori a marcat sărbătorirea celei de-a treia ediţii a Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie). Gala este dedicată tinerilor creatori de literatură română, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost acordat premiul pentru cartea de poezie a anului 2012, în valoare de 3.000 lei, finanţat de Institutul Cultural Român. Premiul i-a revenit lui Liviu Ioan Stoiciu, pentru volumul „Substanţe interzise” (Editura Tracus Arte).

Vicepreşedintele ICR Horia Gârbea s-a declarat încântat de valoarea scriitorilor premiaţi la această gală. „Vă invit aici mereu, alături de noi. Noi nu suntem decât agentul termic din caloriferul din inimile dumneavoastră”, a glumit acesta (făcând referire la un comentariu al preşedintelui instituţiei, Andrei Marga, privind invenţiile româneşti mai puţin cunoscute, în care a dat ca exemplu caloriferul. Remarca a dat naştere apoi la un val de ironii la adresa sa).

Gala Tinerilor Scriitori a fost prezentată de Dan Mircea Cipariu şi a fost difuzată în direct la Radio România Cultural.

 

Sursa: Mediafax

 

17
/01
/17

În această seară, de la ora 19.00, la ceainăria Cărturești Verona, editura Nemira lansează o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale, de Matila C. Ghika. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă.

17
/01
/17

La 20 de ani de la dispariția lui Ion Voicu, fiul acestuia, Mădălin Voicu va dirija Orchestra Naţională Radio într-un concert In memoriam. Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, KV 219 de Mozart.

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).

16
/01
/17

Spectacolul No Man`s Land, jucat la Teatrul Naţional din București, este o adaptare scenică după filmul cu acelaşi nume de DanisTanović (câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2001), în regia bulgarului Alexander Morfov.

16
/01
/17

Un film pentru televiziune despre viaţa şi cariera cântăreţului Michael Jackson va fi produs la Hollywood in februarie si se va intitula ”Michael Jackson: Searching for Neverland”. Rolul principal va fi interpretat de Navi, unul dintre cei mai cunoscuți imitatori ai cântăreţului.

16
/01
/17

În urma succesului înregistrat după lansarea, în octombrie, a primelor 5 Atelierele „Micul Artist”, Opera Comică pentru Copii oferă, începând din luna februarie, un nou curs pentru cei mici: Atelierul de Flamenco, susținut de dansatorul argentinian Lucas Molina.

16
/01
/17

Poetul, prozatorul, criticul literar și publicistul Mircea Cărtărescu a fost desemnat, duminică seară, câștigător al celei de-a XXVI-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă, în fiecare an, pe 15 ianuarie, la Botoșani.

14
/01
/17

CRONICĂ DE FILM „Jackie”, lungmetrajul cu care chilianul Pablo Larrain s-a aflat în 2016 în Competiţia Festivalului de la Veneţia, se situează la intersecţia dintre un film biografic mainstream, cu superstaruri, şi un film de autor care încearcă să împrospăteze convenţiile genului. De aici şi frumuseţea sa.

13
/01
/17

Apărut în 2007 şi relansat acum la liber pe platforma Cinepub, "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon, se înscrie în demersul regizorilor Noului Cinema Românesc, fie ei autori de filme de ficţiune sau de documentare, de a chestiona prezentul prin analiza trecutului, în special a comunismului, şi de a înţelege trecutul pentru o mai bună situare în prezent.

13
/01
/17

Începând din acest weekend, Nino, personajul îndrăgit din seria de concerte-lecție ale Operei Comice pentru Copii "Cu Nino în jurul Lumii", îi așteaptă pe cei mici pe Patinoarul Copiilor, deschis în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16.

13
/01
/17

Căciuleanu pune o oglindă în faţa unor tineri şi ne arată cum vorbesc: un limbaj codificat, cu multe prescurtări, deopotrivă amuzant şi ciudat, susţinut de un acompaniament coregrafic dinamic, pe măsură.