Aniversare la opera din Brasov
https://www.ziarulmetropolis.ro/aniversare-la-opera-din-brasov/

Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013, ora 18.30, Sala Operei      TRAVIATA          Operă de GIUSEPPE VERDI   Dirijor: Dorel Munteanu Regie:    Dumitru Tăbăcaru Scenografie :Rodica Garstea Miscare scenica :Nermina Damian                                                      La inceput de an 2013 ,OPERA BRASOV  spune spectatorilor sai „LA MULTI ANI” cu invitatia la  „TRAVIATA”- opera operelor , spectacol […]

Un articol de Andrada Văsii|9 ianuarie 2013

Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013, ora 18.30, Sala Operei

    

TRAVIATA

 

       Operă de GIUSEPPE VERDI

 

Dirijor: Dorel Munteanu

Regie:    Dumitru Tăbăcaru

Scenografie :Rodica Garstea

Miscare scenica :Nermina Damian

                                               

     La inceput de an 2013 ,OPERA BRASOV  spune spectatorilor sai „LA MULTI ANI” cu invitatia la  „TRAVIATA”- opera operelor , spectacol extraordinar pe orice scena a lumii,

     In rolul Violetta Valery canta  CRISTINA RADU ,fermecatoarea si talentata soprana a Operei Brasov. Daca se adauga si  prezenta indragitului tenor LIVIU IFTENE  (rol- Alfredo Germont), succesul unei seri deosebite este asigurat .

 

Inspirata de un roman celebru al epocii- „Dama cu Camelii” de Al .Dumas –fiul, opera incheie a doua perioada de creatie a compozitorului,asa-zisa „trilogia verdiana” (Rigoletto, Trubadurul si Traviata ) cu un impresionant studiu psihologic,transpus atat de  emotionant in muzica. Portretul eroinei principale, originalitatea solutiilor expresive,maxima economie a mijloacelor, eficienta fiecarei scene precum si maturizarea stilului romantic al compozitorului fac din aceasta capodopera una dintre cele mai minunate  creatii ale teatrului liric .

Melodrama in patru acte,pe libretul de Francesco Maria Piave, premiera in martie 1853 ,Traviata ,are mereu ceva de spus ,cum afirma insusi Verdi prin alesele-i cuvinte:”Traviata nu si-a spus inca ultimul cuvant”

Cu respectabila varsta de 160 ani ‚TRAVIATA impresioneaza la fel publicul de astazi ,demonstrand, daca mai era nevoie ,victoria muzicii dar  si iubirea mereu nemuritoare .

Muzica ,dans ,baroni si viconti , saloane ,curtezane.. ..aspecte din viata pariziana de la mijlocul secolului XIX –„deseneaza” decorul Traviatei . .Violetta ,curtezana, este atrasa de  tanarul Alfredo Germont   care pare indragostit de ea . Relatia dintre cei doi devine repede o adevarata  pasiune . Violeta extrem de bolnava ,simte nevoia unei certitudini posibile –iubirea – si isi vinde averea preferand  viata in doi, la tara . Cedeaza insa rugamintilor tatalui lui Alfredo si il  paraseste cu adanca tristete  pe tanar, spre a salva onoarea familiei . Singura ,saraca si bolnava ,Violetta isi traieste ultimele clipe . Batranul Germont,induiosat de destinul ei ,incearca sa indrepte lucrurile intorcandu-l  pe Alfredo la casa iubitei sale .  …Violetta moare, dar moare fericita de se sti iertata de cel pe care l-a iubit pana la ultima ei suflare .

 

 

 

Distributie :

Cristina  Radu, Liviu Iftene, Gabriela Hazarian, Sonia Hazarian,  Marton Fulop (invitat -Opera Nationala Cluj-rol Germont  tatal ), Claudiu Bugnar, Vitalii Dumitru, Paul Tomescu, Marian Reşte,  Dan Ionescu,  Irinel Felea

 

 

CORUL, ORCHESTRA si  BALETUL OPEREI BRAŞOV

 

Text  prezentare:Cornelia Petre

Photo:”In Studio-Brasov”

 

23
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la orele 13.30, Editura Humanitas lansează, în cadrul Gaudeamus 2017, romanul „Ruta Subterană”, de Colson Whitehead, distins cu Premiul Pulitzer 2017. La evenimentul găzduit de standul editurii vor participa Radu Paraschivescu, Cristian Pătrășconiu și Denisa Comănescu. Nu ratați, așadar, una dintre cele mai de succes cărți ale anului, din care am extras aici câteva fragmente.

23
/11
/17

Actrița Stela Popescu a fost găsita fără suflare, joi după-amiază, în locuința sa, echipajul SMURD sosit la fața locului constatând decesul. Stela Popescu, una dintre cele mai cunoscute actrițe ale României, ar fi împlinit luna viitoare 82 de ani. De-a lungul celor peste 60 de ani de carieră, a jucat în peste 30 de filme si in sute de piese de teatru.

23
/11
/17

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, The Goldfish Pool at Chartwell, a fost vândut la licitație la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro). Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură si pasionat de pictură a realizat zeci de tablouri pe care însă nu le vindea niciodată...

23
/11
/17

Cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se va desfășura în perioada 8-19 mai 2018 și va începe cu o zi mai devreme față de debutul tradițional al evenimentului, ce avea loc de regulă într-o zi de miercuri. Evenimentul din 2018 va avea însă o durată identică cu aceea din anii precedenți, au anunțat miercuri organizatorii francezi

23
/11
/17

Vineri, 24 noiembrie și sâmbătă, 25 noiembrie 2017, de la ora 19.00, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, va avea loc premiera spectacolului „Soțul tău rămâne-al meu”, adaptare scenică după textul “Nu-nțeleg ce se-ntâmplă” de Mihai Ignat.

22
/11
/17

Târgul de Carte Gaudeamus 2017 se află în plină desfășurare la Pavilionul Central de la Romexpo, până duminică, 26 noiembrie. Din sutele de cărți expuse – și unele reduse – am ales zece pe care merită să le luați acasă. Într-un peisaj editorial mai degrabă sărac, zece volume care vă vor face iarna mai frumoasă…

22
/11
/17

Cartea „Sub semnul lui Dylan” (traducere din limba spaniolă și note de Adina-Ioana T. Vladu) a fost publicată la Editura Allfa, în colecția „Pe Strada Ficțiunii”, în anul 2015.

22
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 18.00, la librăria Humanitas Cișmigiu va avea loc o întâlnire deschisă cu actorul și profesorul Miklós Bács, cu tema „Este actoria o artă?”, în cadrul Întâlnirilor Yorick.

22
/11
/17

Peste 1000 de titluri, 80 de cărți-eveniment, aproape 30 de lansări de carte și audiobook, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducători, critici literari, politologi, fotografi și jurnaliști celebri

22
/11
/17

Matei Vișniec este în prezent cel mai jucat dramaturg român atât în țară cât și în străinătate. În cadrul Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ”ImPuls”, ediția a 13-a, Vișniec este prezent cu două piese, ambele fiind producții ale Teatrului de Animație Țăndărică.

22
/11
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale“ împreună cu Teatrul Tineretului Metropolis din București organizează cea de-a V-a ediție a Audiției Naționale. Concursul este deschis tinerilor actori, absolvenților și studenților facultăților de teatru din țară.  Evenimentul este organizat de către UNATC „I.L.Caragiale” București cu sprijinul Teatrului Metropolis din București.

22
/11
/17

Faceți loc în trending! Din 14 decembrie, CASTiNG, cel mai așteptat serial online de comedie, ajunge pe YouTube. Olimpia Melinte, Andreea Șovan, Ana Udroiu și Romina Sehlanec intră în pielea personajelor imaginate de ele, într-o producție independentă semnată de DIUD și distribuită gratuit, pe parcursul a 8 săptămâni, pe canalul casting.series.

21
/11
/17

Pe 30 noiembrie, la ora 16:00, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC), va deschide Târgul 'Poveste de Crăciun' în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16, unde îi așteaptă cu o mulțime de activități și surprize de sezon pe cei mici împreună cu familiile lor. Tot aici se va deschide și Patinoarul Copiilor, cel mai mare de acest fel din București dedicat exclusiv celor mici, care va funcționa pe toată durata iernii și va fi animat de mini-spectacole pe gheață cu personajele îndrăgite ale Operei Comice pentru Copii.

21
/11
/17

Institutul Cultural Român și Centrul Național al Cărții, în colaborare cu Ambasada României în Statele Unite Mexicane, organizează a doua participare consecutivă cu stand național la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara, Mexic (25 noiembrie – 3 decembrie). Anul acesta, literatura română va fi reprezentată de două voci proeminente ale prozei și poeziei: Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana.

21
/11
/17

Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti anunţă premiera cu piesa Regele moare de Eugène Ionesco, un spectacol cu mari actori, o piesă de referinţă a literaturii contemporane, adusă în scenă de un tandem regizoral îndrăgit, tinerii Andrei şi Andreea Grosu, fondatorii Unteatru, cel devenit un teatru dintre cele mai apreciate.