Argentina, ultima șansă a poeziei în aer liber
https://www.ziarulmetropolis.ro/argentina-ultima-sansa-a-poeziei-in-aer-liber/

Se joacă astăzi a doua semifinală, ultima, a Cupei Mondiale la fotbal. Se înfruntă, la prima vedere, naţionalele Argentinei şi Olandei. Fireşte, la mijloc e mult mai mult. Se înfruntă totodată două tipuri de a gândi cultura şi, implicit, fotbalul, cea mai populară dintre formele culturii populare.

Un articol de Andrei Crăciun|9 iulie 2014

Pictorii Olandei, nebuni magici care-și retează urechile, rămân excepții. Când Erasmus din Rotterdam făcea, cu secole în urmă, elogiul nebuniei, rămânea, și el excepțional. Olanda este întemeiată în realitate, în cultură și în fotbal pe răceala rațiunii, care te ridică de sub nivelul mării, abandonează religia și îți construiește o societate funcțională.

Uneori, rațiunea este sublimată de libertate. Olanda este cea mai liberă țară de pe Bătrân. Ar trebui să ne ajungă acest port-drapel al continentului nostru? Răspund fără ezitări, dar nu și fără să trec totul prin filtrul inimii: nu.

Mondialele sunt, cum tot precizez în zadar, mai ales o formă de nostalgie. Așa că diseară vom spune Leo Messi și vom gândi Diego Armando Maradona. Apoi, țin cu Argentina pentru literatura sa, care nu-și cunoaște egalul, pentru Sabato, Borges si Cortazar, cel mai bun trio ofensiv din istoria frumuseții cuvintelor.

Mai mult, mai important: Argentina e ultima șansă a poeziei în aer liber să nu fie înghițită de regulile, întotdeauna strâmte, ale unui sistem. Nici Olanda, nici Germania n-au lirism. Joacă din nou inima contra rigorii. De aceea, Leo Messi trebuie să ajungă campion mondial. De aceea, Leo Messi va ajunge campion mondial. E deasupra lor cu o inimă.

Foto cu Argentina – fifa

27
/04
/17

Ce ştim, de fapt, despre cinema-ul american de autor al momentului? Ce se află dincolo de Hollywood? Filmul american independent pare să o ducă bine. Şi propune, prin câţiva regizori, o estetică aparte: un cinema al discreţiei, al emoţiilor sugerate, al anti-spectacularului fără teribilism.

27
/04
/17

H.-R. Patapievici, Nicu Alifantis, Ada Milea, Cătălin Ștefănescu, Vera Șandor, Mădălina Pașol și mulți alții într-un weekend cu vernisaj, concerte, teatru, dialoguri, conferință și film. Vineri, 12 mai, la ARCUB Lipscani 84-90, la orele 18:30, începe prima ediție a festivalului „FREUDescu, Un Festival cu Tușă Psihanalitică”, singurul festival ce îmbină arta și psihanaliza.

26
/04
/17

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sala Radio, vineri, 28 aprilie 2017, ora 19.00, într-un concert – eveniment alături de Orchestra Națională Radio. Invitata serii este Oxana Corjos, considerată printre pianiștii de referință ai generației sale, cu un repertoriu vast, o tehnică și o inteligență muzicală remarcabile.

25
/04
/17

Concerte live în Piața George Enescu, workshop-uri, conferințe și expoziții, clubul festivalului și noul concurs New Jazz Voices la cea de-a șasea ediție Bucharest Jazz Festival

25
/04
/17

Un grup de muzicieni danezi inovatori scufundați într-un acvariu au fost recent protagoniștii unui concert subacvatic, aceștia cântând la instrumente adaptate special pentru a rezona în liniștea din adâncuri.

25
/04
/17

Teatrul Naţional din Timişoara îl sărbătoreşte pe cel mai longeviv actor al său, Vladimir Jurăscu. Artistul a împlinit, ieri (24 aprilie), nouă decenii de viaţă, şapte dintre acestea dedicate scenei timişorene. În 2015, UNITER i-a conferit reputatului actor premiul pentru întreaga activitate.