Bihor, Zilele Europene ale Patrimoniului: Bisericile de lemn şi meşterii populari, în expoziţii foto
https://www.ziarulmetropolis.ro/bihor-zilele-europene-ale-patrimoniului-bisericile-de-lemn-si-mesterii-populari-in-expozitii-foto/

Două expoziţii de fotografii numite ‘Biserici care plâng, biserici care vor surâde – schimbarea la faţă a bisericilor de lemn din Gheghie şi Hotar’ şi ‘Târgul meşterilor populari – retrospectivă după 19 ediţii’ au fost vernisate vineri, în holul mare al Bibliotecii Judeţene ‘Gheorghe Şincai’ din Oradea, cu ocazia ‘Zilelor Europene ale Patrimoniului’, ediţia a […]

Un articol de |21 septembrie 2012

Două expoziţii de fotografii numite ‘Biserici care plâng, biserici care vor surâde – schimbarea la faţă a bisericilor de lemn din Gheghie şi Hotar’ şi ‘Târgul meşterilor populari – retrospectivă după 19 ediţii’ au fost vernisate vineri, în holul mare al Bibliotecii Judeţene ‘Gheorghe Şincai’ din Oradea, cu ocazia ‘Zilelor Europene ale Patrimoniului’, ediţia a XX-a.

Expoziţia ‘Biserici care plâng, biserici care vor surâde’ cuprinde fotografii ale două biserici de lemn, din satele Gheghie şi Hotar, aflate într-o avansată stare de degradare, pentru care Direcţia Judeţeană de Cultură Bihor a câştigat, în iulie a.c., ca lider de proiect, o finanţare transfrontalieră în valoare de 806.597 de euro, din care cu suma de 320.000 de euro, Direcţia de Cultură va restaura cele două monumente istorice, categoria A, va tipări un ghid de bune practici în legătură cu restaurarea bisericilor de lemn din Bihor şi va organiza un simpozion pe această temă.

Proiectul prevede şi semnalizarea lor corespunzătoare în vederea includerii în circuitul turistic. Partea ungară a proiectului, Primăria Kismarja, va reabilita un adăpost ca muzeu dedicat unui personaj important din istoria Ungariei, principele Bocskay.

Proiectul de restaurare se va finaliza în decembrie 2014, la trei secole de la edificarea bisericilor de lemn respective, iar lucrările vor fi prezentate publicului printr-o altă expoziţie foto.

Potrivit directorului executiv al Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, în patrimoniul cultural al judeţului există 60 de biserici de lemn, din care 15 de categoria A, pentru care o echipă de specialişti ai instituţiilor abilitate în domeniu vor demara un proiect comun de restaurare. Din toate aceste biserici de lemn, doar trei au beneficiat de restaurare.

‘Suntem conştienţi că starea jalnică a acestor monumente impune să urgentăm readucerea lor la viaţă, printr-o strategie pentru a cuprinde în proiecte tot ce înseamnă biserică de lemn din judeţ. Trebuie să le redăm valoarea iniţială,’ a spus, la vernisaj, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa.

Cea de a doua expoziţie vernisată vineri, ‘Târgul meşterilor populari – retrospectivă după 19 ediţii’, cuprinde peste 50 de imagini, portrete ale meşterilor populari bihoreni, din diverse domenii, care au participat din anul 1994 până în prezent la anualul târg dedicat celor mai valoroşi artizani populari. Unele fotografii sunt documente ale celor care, între timp, au trecut în lumea celor drepţi.

‘Cea de a XX-a ediţie dorim să fie cu deschidere internaţională, cu meşteri autentici din mai ţări europene, legat de un amplu Festival internaţional de folclor. Am dori, de asemenea, să finalizăm Statutul meşterului popular, proiect de lege care a fost deja dezbătut în Senat, dar s-a poticnit,’ a precizat Aurel Chiriac, directorul MTC.

Expoziţiile sunt organizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor împreună cu Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) şi Biblioteca Judeţeană ‘Gheorghe Şincai’.

În fiecare an, în septembrie, cetăţenii sunt invitaţi să viziteze monumente istorice din întreaga Europă cu ocazia ‘Zilelor Europene ale Patrimoniului’ (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. Din 1992 şi în România, ‘Zilele Europene ale Patrimoniului’ oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice protejate cât şi situri sau zone mai puţin cunoscute, care în mod obişnuit nu sunt accesibile publicului larg. Apropierea faţă de patrimoniul cultural conştientizează sentimentul de apartenenţă comună la valorile ţării, ale regiunii, oraşului sau mediului rural şi îmbogăţeşte diversitatea societăţii noastre, contribuind la mai buna înţelegere între cetăţeni.

 

Sursa: Agerpres

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”