Cativa membri ai Sindicatului Romania Film au intrat, luni, in greva foamei
https://www.ziarulmetropolis.ro/cativa-membri-ai-sindicatului-romania-film-au-intrat-luni-in-greva-foamei/

Trei membri ai Sindicatului Liber România Film, printre care şi preşedintele acestuia, Maria Bikfalvi, au intrat luni în greva foamei, în semn de protest faţă de ordinul dat de ministrul Culturii, Puiu Haşotti, prin care a fost schimbat consiliul de administraţie al RADEF. Cei trei membri ai Sindicatului Romania Film care au intrat în greva […]

Un articol de Andrada Văsii|13 noiembrie 2012

Trei membri ai Sindicatului Liber România Film, printre care şi preşedintele acestuia, Maria Bikfalvi, au intrat luni în greva foamei, în semn de protest faţă de ordinul dat de ministrul Culturii, Puiu Haşotti, prin care a fost schimbat consiliul de administraţie al RADEF.

Cei trei membri ai Sindicatului Romania Film care au intrat în greva foamei sunt Maria Bikfalvi, directorul economic al RADEF, Marcel Negruţi şi vicepreşedintele sindicatului, Constantin Curelea.

Protestatarii cer anularea Ordinului nr. 2483 emis de Ministerul Culturii, prin ministrul Puiu Haşotti.

Aceştia spun că, potrivit unor informaţii neoficiale, autorităţile intenţionează să treacă România Film în subordinea Secretariatului General al Guvernului, şi astfel în RA-APPS (Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat).

În ultimele două săptămâni, membrii Sindicatului Liber România Film au protestat în faţa Ministerului Culturii şi apoi în faţa Guvernului, fără să li se răspundă la cereri.

Maria Bikfalvi, Marcel Negruţi şi Constantin Curelea au apărut, la ora 11.00, în faţa cinematografului Patria din Capitală, cu pancarde atârnate la gât, pe care scria – cu caractere cu care de obicei este scris programul filmelor – „Greva foamei!”.

De asemenea, pe cei doi stâlpi din faţa cinematografului, unde sunt lipite, de obicei, afişele filmelor care rulează pe marile ecrane, au fost lipite cererile şi sloganurile protestatarilor: „Km 0 al libertăţii cinematografiei româneşti”, „Nu distrugeţi cea de-a 7-a artă”, „Cui ne vindeţi?” şi „Opriţi mafia imobiliară din cinematografie!”.

Cele mai recente negocieri ale membrilor Sindicatului România Film cu autorităţile au avut loc săptămâna trecută, cu ministrul delegat pentru dialog social Liviu Pop. Acesta „a specificat că ministrul Haşotti nu este dispus să discute cu noi”, a declarat pentru MEDIAFAX Marcel Negruţi.

De asemenea, Maria Bikfalvi a explicat motivul pentru care ministrul Culturii a spus că nu doreşte să discute cu reprezentanţii România Film: „A zis că nu mă înghite”.

Marcel Negruţi a subliniat evoluţia pe care a înregistrat-o RADEF sub consiliul de administraţie care a fost schimbat de ministrul Haşotti şi a adăugat că, până la sfârşitul anului, va fi redeschis cinematograful „Victoria” de la Târgu Jiu, care a fost renovat şi va primi numele regizorului Sergiu Nicolaescu.

Cei trei sunt susţinuţi şi de sindicalişti din teritoriu. Astfel, aproximativ 20 de membri ai sindicatului erau prezenţi, luni dimineaţă, în foaierul cinematografului Patria.

Aproximativ 100 de membri ai Sindicatului Liber „RomâniaFilm” au reînceput, pe 24 octombrie , protestele faţă de o decizie a ministrului Culturii, Puiu Haşotti, privind conducerea RADEF, în faţa clădirii Guvernului, după o serie de manifestaţii în faţa Ministerului Culturii.

Pe 9 octombrie, membrii Sindicatului „RomâniaFilm” au întrerupt protestele din faţa sediului Ministerului Culturii, pentru zece zile, la cererea lui Sergiu Nicolaescu, preşedintele Comisiei de cultură a Senatului, după ce au pichetat zilnic ministerul, din 3 octombrie.

Sindicaliştii protestează faţă de o decizie a ministrului Puiu Haşotti, care, prin ordinul 2483 din 19 septembrie, a schimbat Consiliul de Administraţie (CA) al RADEF. Sindicaliştii susţin actuala conducere a RADEF „RomâniaFilm”, cer menţinerea salariilor şi păstrarea locurilor de muncă. De asemenea, una din principalele revendicari ale sindicaliştilor este aceea de stopare a procedurilor de trecere a unor cinematografe în administrarea autorităţilor locale.

La proteste au venit membri ai sindicatului din toată ţara, din oraşe precum Piatra-Neamţ, Deva, Târgiu Jiu.

Prin ordinul 2483 din 19 septembrie, al ministrului Haşotti, au fost revocaţi din funcţia de membru al CA al RADEF Alexandru Ungureanu, Nicolae Radu-Cristian şi Gheorghe Bălăşoiu. În locul acestora, în CA al RADEF au fost numiţi Emanuela Elena Pendiuc, în calitate de reprezentant al Ministerului Culturii, Irina Margareta Nistor şi Maxim Meca. Pe 5 octombrie, Puiu Haşotti l-a eliminat pe Maxim Meca din componenţa Consiliului de Administraţie. Aceasta a fost, de altfel, singura cerere a protestatarilor la care Puiu Haşotti a răspuns favorabil.

Pe 28 septembrie, Sindicatul Liber „RomâniaFilm” a înaintat o sesizare premierului Victor Ponta, în care cerea anularea ordinului ministrului Culturii prin care a fost schimbată componenţa CA al RADEF.

Maria Bikfalvi a depus, la câteva zile de la începerea protestelor din faţa ministerului Culturii, şi plângere penală împotriva ministrului Culturii, Puiu Haşotti, pentru „abuz în serviciu”. Sindicatul RomâniaFilm consideră că respectivul ordin este „nelegal şi netemeinic” din mai multe motive.

Astfel, ordinul ar încălca, potrivit reprezentanţilor sindicatului, articolul 5 din OUG nr 109/2011, potrivit căreia „autoritatea tutelară numeşte membrii consiliului de administraţie al regiei autonome după o procedură stabilită expres şi imperative de acte text de lege”. Pe de altă parte, sindicatul consideră că „nu există o justă cauză pentru revocarea celor trei membri din Consiliul de Administraţie”.

Sindicatul a mai atras atenţia asupra faptului că Mihail Ţintea solicită să fie repus în funcţia de director general al RADEF RomâniaFilm şi să i se plătească drepturile de care ar fi dispus în perioada suspendării contractului său individual de muncă, faţă de soluţia definitivă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe 13 septembrie 2012.

Mihail Ţintea a fost înlăturat din funcţia de director general al RADEF în mai 2007, fiind considerat, în urma unor controale ale Ministerului Culturii, responsabil de managementul defectuos al regiei şi de neexploatarea corespunzătoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scăderea veniturilor instituţiei. Ulterior, el a depus acţiune în instanţă împotriva Consiliului de Administraţie al regiei, cerând reintegrarea în funcţie.

După înlăturarea lui Ţintea, Ministerul Culturii l-a numit la conducerea regiei pe Maxim Meca, fapt care, la vremea respectivă, a generat numeroase proteste ale sindicaliştilor RADEF.

Meca a fost apoi înlocuit de Marius Iuraşcu, care conduce RomâniaFilm din 18 iunie 2009.

Pe 5 martie 2012, Iuraşcu a fost numit de premierul de la momentul respectiv, Mihai Răzvan Ungureanu, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii. Atunci, Iuraşcu s-a suspendat din funcţia de director general al RomâniaFilm pe perioada mandatului său de secretar de stat la Ministerul Culturii. Conducerea interimară a RomâniaFilm a fost preluată de Marcel Negruţi, directorul economic al regiei. Pe 4 mai 2012, Iuraşcu a demisionat însă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, revenind la conducerea RADEF.

RomâniaFilm (RADEF) este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat şi digitalizat, în doi ani ai echipei de management, conduse de Iuraşcu, cinematografele „Republica” din Cluj (care a primit denumirea „Florin Piersic”), „Patria” din Ploieşti (care astăzi se numeşte „Premiera”), a reabilitat sala „Europa” din Bucureşti (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala „Patria” din Craiova şi a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Turnu Severin şi Craiova. În prezent, şi alte săli de cinema din reţeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare.

 

Sursa: Mediafax

20
/03
/17

Fotograful Mircea Albuțiu vă prezintă 10 imagini din seria de 40, numită New Energy. Seria a fost expusă la Arcade 24 în Bistrița Năsăud în septembrie 2015; în 28 aprilie 2017 va fi vernisată la Teatro Jose Lucio da Silva din Leiria, Portugalia iar în august 2017 la sediul ICR din Lisabona.

20
/03
/17

Au mai rămas doar 80 de zile până la startul celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), 9-18 iunie, desffășurat sub genericul IUBIRE. Programul FITS 2017 va fi anunțat în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului și tot atunci se va pune și primul set de bilete în vânzare.

20
/03
/17

Maggie MacDonnell, o profesoară care lucrează cu adolescenții cu probleme dintr-o comunitate inuită izolată din regiunea arctică a Canadei, a primit duminică distincția Global Teacher Prize și suma de 1 milion de dolari în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dubai.

20
/03
/17

Într-o zi de 20 martie se năşteau poetul George Topîrceanu, autorul volumului Balade vesele şi triste și pictorul Theodor Aman, întemeietorul primelor şcoli româneşti de arte frumoase. Tot într-o zi de 20 martie se stingea din viaţă fizicianul Isaac Newton, iar Albert Einstein, unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă din istoria omenirii, publica teoria relativităţii.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.