Dan C. Mihăilescu: „Simțim rapid, trăim rapid, murim sufletește rapid”
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-c-mihailescu-simtim-rapid-traim-rapid-murim-sufleteste-rapid/

Marţi, 26 august, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Dan C. Mihăilescu a lecturat un fragment din noua sa carte la care lucrează în prezent, denumită „Despre nerăbdarea de a fi răbdător”, care va apărea la Editura Humanitas.  

Un articol de Judy Florescu|29 august 2014

Scriitorul Dan C. Mihăilescu a început seara lecturii de la librăria Humanitas de la Cișmigiu cu o confesiune: „Mă gândeam astăzi că 90% din cărțile mele pe care le-am tipărit din 1982 încoace nu au venit neapărat din lăuntrul meu. Nu știu dacă ăsta e un semn bun. Cred că e un semn rău. Înseamnă că nu ai înăuntrul tău pofta de a te manifesta. Nu ai o chemare literară, chiar dacă ai o conștiință literară. Doar în 1982, atunci când am debutat, am pus în cartea despre Eminescu tot ceea ce a fost mai bun în mine din liceu și din facultate.”

„Mă întrebam în ce măsură cărțile tale care vin ca răspuns la comenzi editoriale, la rugăminți prietenești, fac efectiv parte din ființa ta sau nu. Mi-am dat seama că, odată ajuns la 60 de ani, eu nu știu bine ceea ce sunt : istoric literar, critic literar, cronicar de întâmpinare, traducător, cioranolog, eminescolog.”

Tema noului său volum va fi abordată din două perspective ce se află la vârste diferite ca ani, iar din pasajele cărții vom afla la ce vârste se află sufletele lor.

„Nici astăzi nu pot să mă laud că lucrez la un volum pe care vreau de mulți ani să-l tipăresc. Este o provocare pe care mi-a adresat-o bunul meu prieten, Ciprian Măceșaru, care are puțin peste 30 de ani. El a vrut să facă o carte despre răbdare și împreună am ajuns la ideea de a face un volum de eseuri confesive, epistolare. Ne-am pus în cap ca timp de o jumătate de an să ne etalăm teoriile despre răbdare. Ce poate fi mai neobișnuit, mai nucă în perete,  în epoca noastră, ca un elogiu pentru lentoare? Mai ales când vine de la doi nerăbdători, de la noi nărăvași, de la doi tipi care s-au cheltuit cu o frenezie sinucigașă în viață, care acum își propun să vină către adolescenți și către bunicii adolescenților de mâine cu acest elogiul al răbdării.”

Foto și video cu Dan C Mihailescu – Judy Florescu

08
/08
/18

Zilele trecute, scriitorul și scenaristul Florin Lăzărescu a trecut pe la o vulcanizare, de mai multe ori - cum veți putea citi în povestirea ce urmează -, fapt ce a dat naștere unei "relatări", o povestire (cinematografică) deprimantă & plină de humor, așa cum este și țara în care continuăm să conviețuim...

05
/08
/18

Cu acțiunea plasată în Roma, în anii de după al Doilea Război Mondial, Roma cartierelor mărginașe aflate în sărăcie și lipsuri, „Băieții străzii” (editura Litera), de Pier Paolo Pasolini, spune povestea unui grup de copii, deveniți adolescenți, de la periferia societății.

01
/08
/18

Cartea „Homo Deus – scurtă istorie a viitorului”, de Yuval Noah Harari, traducere din limba engleză și note de Lucia Popovici, a fost publicată la editura Polirom în anul 2018. Am selectat pentru dumneavoastră zece fragmente care caută să ne rezume viitorul, fragmente din care afli lucruri cu adevărat uimitoare.

24
/07
/18

Mâine (miercuri), 25 iulie 2018, de la ora 17.30, la Galeria Galateca (București), Cornel Brad lansează cartea de portrete fotografice “Oameni.Putere.România.”. Prezentarea cărții va fi făcută de către domnul Andrei Ţărnea, comisarul Sezonului România-Franţa.

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.

18
/07
/18

Romanul „Viață de vânzare” de Yukio Mishima (traducere din japoneză și note de Andreea Sion) a fost publicat la Editura Humanitas Fiction în anul 2018. Cartea este una cult, a apărut în 1968 și face figură aparte în opera lui Mishima (care a ajuns de trei ori aproape de Premiul Nobel). Mishima, provenit dintr-o familie de samurai, și-a făcut seppuku la 45 de ani, în 1970.