„Oameni. Putere. România.” – carte de portrete fotografice
https://www.ziarulmetropolis.ro/oameni-putere-romania-carte-de-portrete-fotografice/

Mâine (miercuri), 25 iulie 2018, de la ora 17.30, la Galeria Galateca (Bucureşti), Cornel Brad lansează cartea de portrete fotografice “Oameni.Putere.România.”. Prezentarea cărţii va fi făcută de către domnul Andrei Ţărnea, comisarul Sezonului România-Franţa.

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2018

“Oameni.Putere.România.” este o arhivă fotografică relevantă pentru principalele momente de inflexiune ale istoriei României ultimei sute de ani și modul de interacțiune a românilor cu statul român în tot acest timp.

Printre personalitățile portretizate în “Oameni.Putere.România.” se regăsesc: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Doina Cornea, Victor Ciorbea, Virgil Măgureanu, Adrian Năstase, Neagu Djuvara, Radu Filipescu, Laura Codruța Kövesi, România Matcașu, Călin Popescu-Tăriceanu, Petre Roman, Teodor Mărieș, Ioana Bărbat, Victor Ponta, Mugur Isărescu, Cristian Sima, Dacian Cioloş, Herta Müller, Dorin Cîrlan, Mircea Geoană, Claudiu Iordache, Alexandra Furnea, Ioana-Izabela Odor, Mirjam Bercovici, Niculina Moica, Ioana Voicu-Arnăuțoiu, Cecilia Jugănaru, Marius Oprea, Attila Biro, Augustin Lazăr, Mihai Șora, Florin Pătrăchioiu, Marian Godină, Dorin Cioabă, Irina Margareta Nistor, Ivan Patzaichin, Horia Colibăşanu, Tiberiu Ușeriu, Miodrag Belodedici, Bogdan Hossu și Dumitru Prunariu.

„Luptători pentru dreptate, președinți de stat, cetățeni decăzuți din drepturi, eroi de război sau de conjunctură istorică, premieri ai guvernului, deținuți politici și opresori, înalți clerici și simpli păcătoși, justițiari și condamnați, istorici, performeri sportivi, filosofi, activiști de mediu, victime și salvatori, antreprenori de succes și săraci lipiți pământului, sunt cu toții cuprinși în această carte pentru că, la începutul anului 2017, mi-am propus să conturez conceptul de Putere printr-o serie de portrete dedicată Centenarului statului român modern.”, declară autorul în prefața cărții.

Cartea are 240 de pagini și conține peste 100 de portrete fotografice și texte care descriu succint personajele portretizate. Fotografiile sunt color, cu texte scrise în limbile română, franceză, germană și engleză. “Oameni.Putere.România.” va fi prezentată și într-o ediție bibliofilă, în serie limitată, semnată de autor, care conține și un set de fotografii inedite din proiect, imprimate în condiții speciale.

“Oameni.Putere.România.” este un proiect personal, independent de orice companie, organizație, instituție sau autoritate publică.

Mai multe informații legate de eveniment și de întreg proiectul, precum și pentru lista completă a personalităților fotografiate pentru “Oameni.Putere.România.”, aici.

Andrei B. Ţărnea este comisarul Sezonului România-Franţa, fiind diplomat de carieră, cu un parcurs profesional care include responsabilităţi legate de relaţii bilaterale şi strategice, planificare politică, diplomaţie publică şi culturală.

Oameni. Putere. România.

Cornel Brad

Galateca este o galerie multidisciplinară de artă și design, un spațiu efervescent care aduce impreună arta contemporană cu cea clasică, dezvoltând o platformă care permite întâlnirea și colaborarea dintre artiști, designeri, arhitecți, curatori și oameni de comunicare. Galeria Galateca derulează o strategie coerentă de promovare a valorilor românești un spațiu viu și modern situat în clădirea istorică a Bibliotecii Central Universitare „Carol I“. Detalii și contact: www.galateca.ro

Despre autor:

Cornel Brad (n.1974) este fotograf român, trăieşte în Bucureşti. Este autorul cărților de fotografie „ Oameni. Putere. România. ” (2018), „Faces beyond ideas” (2017) și „Interludii” (IglooMedia, 2015). Între 1993 şi 2013, Cornel Brad a condus departamentul de vânzări al unei librării, a fost editor a două reviste periodice agricole, a coordonat de la înființare un sistem naţional de protecție a mediului în agricultură.

„ Oameni. Putere. România. ” este un proiect artistic de realizare a unei arhive documentare sub forma unei serii de portrete fotografice ale personalităţilor excepţionale, marcante pentru istoria recentă a României.

„Interludii” este primul proiect fotografic editorial realizat în România despre personalităţi recunoscute la nivel mondial și cuprinde peste 70 de portrete ale muzicienilor și artiștilor prezenți la Festivalul “George Enescu” în anul 2013.

„Faces beyond ideas” conține mai mult de 60 de portrete ale unor personalităţi culturale româneşti şi internaţionale prezente în anul 2016 la “Festival of ideas” organizat de Aspen Institute România, cartea fiind editată cu susținerea financiară a Unicredit Bank România.

Expoziții fotografice:

2017, octombrie – “Interludii”, Muzeul Cotroceni, Administrația Prezidențială a României;

2017, iunie – “Faces beyond ideas”, Palatul Universul, București, România;

2017, iunie – “Cosmopolitan Anxieties”, – TIFF, Cluj-Napoca, România.

2016, octombrie – “Interludii”, Bilkent Universitisi – Ankara, Turcia;

2016, octombrie – “Interludii”, Fulya Gallery Beșiktaș – Istanbul, Turcia;

2016, martie-mai – “Interludii”, ICR- Londra, Marea Britaniei;

2016, martie – “Interludii”, ICR – București, România;

2016, ianuarie–februarie – “Interludii”, ICR – Viena, Austria;

2015, decembrie – “Interludii”, ICR – Berlin, Germania;

2015, septembrie – “Interludii”, Galeria Galateca – București, România;

2010-2012–Expoziții de grup “Școala de fotopoetica Mraz”- București, România; Lisabona, Portugalia; Ohrid, Croația; Belgrad, Serbia;

2009, martie – “101 voluntari – portrete de la școala de la Bunești”– Librăria Cărturești Verona, București, România.

Foto: Oameni. Putere. România. – facebook

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.