Dirijorul Ion Marin găteşte la „Politică şi delicateţuri“
https://www.ziarulmetropolis.ro/dirijorul-ion-marin-gateste-la-politica-si-delicateturi/

Dirijorul Ion Marin găteşte în ediţia Politică şi delicateţuri de duminică, 7 iunie, ce poate fi urmărită de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Liliana Matei|6 iunie 2015

În prima duminică a lunii iunie, Mircea Dinescu profită de prezenţa în ţară a dirijorului Ion Marin și îl pofteşte în bucătărie, pentru a se „juca” un pic cu ingredientele, iar mai apoi în cramă, pentru a asculta muzica nepereche a Tarafului de la Vărbilău. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Dinescu a hotărât să-şi uimească invitatul cu un macrou împachetat în vânătă coaptă, peste care pune deja faimoasa dulceaţă de ardei iute şi nu se sfieşte să aşeze în tigaie şi câteva foi de ştevie, întrebându-şi senin invitatul: „Ai mâncat vreodată şniţel de ştevie?”.

Pentru felul doi, poetul alege o reţetă tradiţională din Banat, scrob ca la Armeniş, un amestec delicios compus din cârnaţi, şunculiţă afumată la lemn de prun şi brânză de burduf peste care sparge ouă de ţară şi mai apoi adaugă şi terci de mămăligă.

Dinescu si Ion Marin_1124_1024

Ion Marin, la rândul său un pasionat al artei culinare, nu se sfieşte să pună mâna pe cuţit şi să se aşeze la masa de lucru, până când rolurile se inversează în bucătărie. De la suportul în prepararea bunătăţilor, maestrul ajunge chiar să gătească, pentru că „dirijorii suferă de o boală profesională de a se băga şi a sta în faţă”, cum singur declară cu umor invitatul lui Mircea Dinescu. Pentru că trăieşte de mult timp în afara ţării şi din când în când i se face dor de sarmale, iar în trecut nu găsea întotdeauna foi de varză murată, el improvizează, făcând sarmale din varză tocată, cu ajutorul unei rogojini de făcut sushi…

În cramă, cei doi, pe care îi leagă o prietenie de peste 30 de ani, vorbesc, râd, deapănă amintiri şi ascultă muzica Tarafului de la Vărbilau.

Ion Marin s-a născut pe 8 iulie 1960 la Bucureşti. A urmat studii de compoziţie, dirijat şi pian la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. În străinătate, a studiat la Mozarteum Salzburg şi la Accademia Chigiana din Siena. Între 1987 şi 1991 a fost asistentul prestigiosului dirijor Claudio Abbado la Opera de Stat din Viena. A apărut la pupitrul unor orchestre renumite ca: London Philharmonic Orchestra, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Israel Philharmonic Orchestra. A susţinut concerte în compania celor mai valoroşi artişti ai lumii: Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Angela Gheorghiu, Anna Netrebko. În prezent locuieşte în Elveţia.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu”.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.