Efectul Genovese – o nouă premieră la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/efectul-genovese-o-noua-premiera-la-tvr-2/

TVR 2, TVR HD şi TVRplus.ro difuzează astăzi, de la ora 20.10, filmul „Efectul Genovese“, regizat de Jon Gostin, în seria de premiere produse recent de televiziunea publică, prin intermediul Casei de Producţie TVR.

Un articol de Andrada Văsii|25 noiembrie 2013

TVR 2, TVR HD şi TVRplus.ro difuzează astăzi, de la ora 20.10, filmul „Efectul Genovese“, regizat de Jon Gostin, în seria de premiere produse recent de televiziunea publică, prin intermediul Casei de Producţie TVR.

Din distribuţie fac parte Nicoleta Lefter, Nicolae Urs, Oana Ştefănescu, Vlad Logigan, Vivian Alivizache, Grigoriţa Rogobete, Lavinia Andrei, Puiu Vasile, Cosmin Găleată, Cristian Rădulescu.

În dicţionarele de psihologie socială, Efectul Genovese este definit ca fenomen în care martorii unui moment de agresiune individuală sau colectivă refuză implicarea, asistând pasivi, fără să intervină în ajutorul victimei.

Sintagma îşi are originea într-un eveniment petrecut în 1964, când tânăra Kitty Genovese, originară din New York, aflată într-o situaţie–limită, nu a beneficiat de ajutorul salvator al martorilor. Cu cât numărul celor ce asistă este mai mare, cu atât fiecare individ se simte mai puţin responsabil, abţinându-se de la acţiune.

Adaptare pentru televiziune a textului semnat de dramaturgul Alina Nelega, filmul aduce în prim-plan drama unei tinere – Silvana – care se confruntă cu greşelile făcute de părinţii săi în „Epoca de Aur”.

Efectul Genovese

Scenă din filmul „Efectul Genovese“

Tatăl ei a fost informator al Securităţii, dând note informative chiar şi despre cea care urma să-i devină soţie. Nimeni nu doreşte ca acest secret dureros şi consecinţele lui grave să devină publice, iar preţul tăcerii de acum, al aparentei pacificări, va fi imens.

„Ne aflăm în cinemaul neliniştii morale, unde manipularea conştiinţei şi pierderea identităţii, odată experimentate, provoacă dezorientare, disperare şi alienare – adică premisele unui final tragic”, declară regizorul Jon Gostin.

„Dincolo de dificultatea de a lua decizii majore, protagonista filmului se zbuciumă între voinţa de cercetare a răului şi neputinţa ei lăuntrică de a pedepsi răul, între datoria de judecare morală şi nevoia sufletească de a iubi. Şi dacă, până la urmă, iubirea şi nu ideologia dezvăluie persoana adevărată a eroului tragic, acesta este şi marele semn ascuns în mesajul filmului «Efectul Genovese»”, adaugă Gostin.

Foto credit: TVR 2, Efectul Genovese

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.

13
/11
/17

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 17-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FAUST XX (1966), o comedie SF purtând semnătura inconfundabilă a lui Ion Popescu Gopo.

13
/11
/17

Pe scurt, despre câteva filme româneşti din a doua jumătate a anului: „Breaking News”, „Capace”, „Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, „Mariţa”. Şi, bineînţeles, neuitatul, în cel mai rău sens cu putinţă, „Octav”.

13
/11
/17

Sute de persoane au mărșăluit duminică la Hollywood în sprijinul victimelor hărțuirii și agresiunilor sexuale - inspirate de campania #MeToo de pe rețelele de socializare. Marșul a avut loc pe fondul unui val de acuzații privind hărțuirile sexuale și violurile care vizează mai multe persoane publice, după dezvăluirile cu privire la producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.