Evenimentele programate pentru cea de-a noua zi a Festivalului International al Artelor Spectacolului Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimentele-programate-pentru-cea-de-a-noua-zi-a-festivalului-international-al-artelor-spectacolului-muzical/

Printr-un comunicat de presã, organizatorii au anunṭat urmãtoarele: A noua zi festivalului se deschide cu ultima intalnire din cadrul workshopului dedicat teoriei si practicii in arta, coordonat de Razvan Ioan Dinca si Alina Moldovan si continua cu doua ateliere pentru copii – atelierul de inventie muzicala si atelierul “Viata e frumoasa!”, aflat la ultima intalnire inainte de vernisajul expozitiei de papusi, […]

Un articol de Andrada Văsii|16 noiembrie 2012

Printr-un comunicat de presã, organizatorii au anunṭat urmãtoarele:

A noua zi festivalului se deschide cu ultima intalnire din cadrul workshopului dedicat teoriei si practicii in arta, coordonat de Razvan Ioan Dinca si Alina Moldovan si continua cu doua ateliere pentru copii  atelierul de inventie muzicala si atelierul “Viata e frumoasa!”, aflat la ultima intalnire inainte de vernisajul expozitiei de papusi, ce se va desfasura duminica, 18 noiembrie, la sediul Librariei Carturesti MTR.

Evenimentele principale ale serii sunt Concertul aniversar al Claudiei Maru-Hanghiuc, solista a Teatrului National de Opereta “Ion Dacian”, care sarbatoreste alaturi de invitatii sai 32 de ani de activitate solistica, dar si  spectacol-concert „Electric Party Songs”pe versurile lui Allen Ginsberg, al treilea eveniment pregatit de Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards pentru aceasta editie a festivalului. Tot maine, 16 noiembrie, va avea loc si ultimul concert in aer liber  sustinut de Old Fish Jazzband, in Centrul Vechi, dar si un concert de muzica religioasa sustinut de Corul Teatrului National de Opereta “Ion Dacian”.

 

PROGRAMUL ZILEI DE 16 NOIEMBRIE

 

10.00 – Workshop „Teorie si practica in arta”, coord. Razvan Ioan Dinca, Alina Moldovan /Godot Cafe-Teatru

Atelierul se adreseaza studentilor sectiilor de Teatrologie (Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale”), Muzicologie (Universitatea Nationala de Muzica) si Istoria si Teoria Artei (Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti) si are ca scop discutarea dimensiunii teoretice a artei si modul in care aceasta se impleteste cu dimensiunea practica.

 

12.00 – Atelier de inventie muzicala, coord. Gabriel Popescu / Scoala Generala nr. 85 „Vasile Bunescu”

Atelierul de inventie muzicala este coordonat de Gabriel Popescu, maestrul de cor al Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”, acesta fiind asistat de sopranele Aurelia Tudor și Cristina Georgescu. Scopul atelierului este de a  incuraja creativitatea muzicala la copii, acestia urmand sa lucreze impreuna pentru a compune un cantec.

 

14.00 – Atelier „Viața e frumoasa!”, coord.: Adriana Teodorescu / Centrul Scolar nr. 3 pentru copii hipoacuzici

Viata e frumoasa! Avem aceasta certitudine din copilarie, atunci cand trecem foarte usor hotarul imaginar in poveste. Si cum ar putea fi spusa mai frumos o poveste, daca nu cu papusi? Ele sunt primele forme vizuale ale imaginatiei noastre. Un strop de muzica, cateva papusi, o poveste si gata spectacolul! Joaca devine joc si bucuria lui ne face viata frumoasa!

 

17.00 – Concert – Old Fish Jazzband (Germania) / Centrul vechi

Old Fish Jazzband este format din membrii trupelor „Too Dumb To Die”, „Haferflocken Swingers” si „Cyclowncircus”. Folosind instrumentatii tipice perioadei 1910-1920, ei canta cel mai vechi jazz din lume, care, la vremea respectiva, a fost numit ragtime. Originar din New Orleans, acesta s-a nascut din blues si spiritualitatea africana din vremea segregatiei si a legilor lui Jim Crow. Azi, acest stil unic e din ce in ce mai greu de gasit.

18.00 – Concert muzica religioasa – Corul Teatrului Național de Opereta „Ion Dacian” / Biserica Serban Voda

Corul Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” a fost fondat pe 7 noiembrie 1950. Pe atunci, nou infiintatul Teatru de Stat de Opereta beneficia de un ansamblu coral monumental (aproximativ 80 de coristi) si prelua traditii ce veneau inca din secolul al XIX-lea, ale spectacolului comico-liric si al comediei buffe, unde corul are un rol important, de personaj central si comentator al evenimentelor.

 

19.00 – Concert CLAUDIA MARU-HANGHIUC si INVITATII (Romania) / Aula Bibliotecii Nationale

Concertul sustinut de Claudia Maru-Hanghiuc in aceasta editie este unul aniversar, dedicat implinirii a peste 30 de ani de activitate muzicala, si va avea in program atat arii celebre din operete, cat si piese din musicaluri precum „Wicked”, „Little Shop of Horrors”, „Next to Normal” „Les Miserables” sau „Notre Dame de Paris” si melodii cunscute din repertoriul international ca „Purple rain”, „Vivo per lei”, „Miserere”, „La sete di vivere” sau „Be Italian”.

 

19.00 – Spectacol „ELECTRIC PARTY SONGS” – Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards (Italia) /Godot Cafe-Teatru

Regia: Mario Biagini

Cu participarea echipei de creatie „Open Program”: Itahisa Borges-Méndez, Lloyd Bricken, Cinzia Cigna, Davide Curzio, Agnieszka Kazimierska, Felicita Marcelli, Alejandro Tomás Rodriguez

Muzica: Open Program, Workcenter of Jerzy Grotowski si Thomas Richards

Pe baza versurilor lui: Allen Ginsberg

Membrii acestei echipe internationale au compus toate cantecele, au abordat intelesurile, ritmicitatea si sunetele textelor vorbite, ca punct de pornire in creatia dramatica. Formarea diferita a acestora a generat o diversitate stilistica inspirata din blues, rock, pop, opera, punk si muzica traditionala. In aceasta cercetare, echipa a tesut documentarea in jurul cantecelor traditionale din sudul Statelor Unite. „Electric Party Songs” are loc intr-un context intim si informal, intampinand spectatorii in apropierea centrului actiunii.

23.00-24.00 – Program radio: „Love Never Dies” in muzica lui Andrew Lloyd Webber / Radio Romania Cultural

 

23
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la orele 13.30, Editura Humanitas lansează, în cadrul Gaudeamus 2017, romanul „Ruta Subterană”, de Colson Whitehead, distins cu Premiul Pulitzer 2017. La evenimentul găzduit de standul editurii vor participa Radu Paraschivescu, Cristian Pătrășconiu și Denisa Comănescu. Nu ratați, așadar, una dintre cele mai de succes cărți ale anului, din care am extras aici câteva fragmente.

23
/11
/17

Actrița Stela Popescu a fost găsita fără suflare, joi după-amiază, în locuința sa, echipajul SMURD sosit la fața locului constatând decesul. Stela Popescu, una dintre cele mai cunoscute actrițe ale României, ar fi împlinit luna viitoare 82 de ani. De-a lungul celor peste 60 de ani de carieră, a jucat în peste 30 de filme si in sute de piese de teatru.

23
/11
/17

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, The Goldfish Pool at Chartwell, a fost vândut la licitație la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro). Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură si pasionat de pictură a realizat zeci de tablouri pe care însă nu le vindea niciodată...

23
/11
/17

Cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se va desfășura în perioada 8-19 mai 2018 și va începe cu o zi mai devreme față de debutul tradițional al evenimentului, ce avea loc de regulă într-o zi de miercuri. Evenimentul din 2018 va avea însă o durată identică cu aceea din anii precedenți, au anunțat miercuri organizatorii francezi

23
/11
/17

Vineri, 24 noiembrie și sâmbătă, 25 noiembrie 2017, de la ora 19.00, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, va avea loc premiera spectacolului „Soțul tău rămâne-al meu”, adaptare scenică după textul “Nu-nțeleg ce se-ntâmplă” de Mihai Ignat.

22
/11
/17

Târgul de Carte Gaudeamus 2017 se află în plină desfășurare la Pavilionul Central de la Romexpo, până duminică, 26 noiembrie. Din sutele de cărți expuse – și unele reduse – am ales zece pe care merită să le luați acasă. Într-un peisaj editorial mai degrabă sărac, zece volume care vă vor face iarna mai frumoasă…

22
/11
/17

Cartea „Sub semnul lui Dylan” (traducere din limba spaniolă și note de Adina-Ioana T. Vladu) a fost publicată la Editura Allfa, în colecția „Pe Strada Ficțiunii”, în anul 2015.

22
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 18.00, la librăria Humanitas Cișmigiu va avea loc o întâlnire deschisă cu actorul și profesorul Miklós Bács, cu tema „Este actoria o artă?”, în cadrul Întâlnirilor Yorick.

22
/11
/17

Peste 1000 de titluri, 80 de cărți-eveniment, aproape 30 de lansări de carte și audiobook, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducători, critici literari, politologi, fotografi și jurnaliști celebri

22
/11
/17

Matei Vișniec este în prezent cel mai jucat dramaturg român atât în țară cât și în străinătate. În cadrul Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ”ImPuls”, ediția a 13-a, Vișniec este prezent cu două piese, ambele fiind producții ale Teatrului de Animație Țăndărică.

22
/11
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale“ împreună cu Teatrul Tineretului Metropolis din București organizează cea de-a V-a ediție a Audiției Naționale. Concursul este deschis tinerilor actori, absolvenților și studenților facultăților de teatru din țară.  Evenimentul este organizat de către UNATC „I.L.Caragiale” București cu sprijinul Teatrului Metropolis din București.

22
/11
/17

Faceți loc în trending! Din 14 decembrie, CASTiNG, cel mai așteptat serial online de comedie, ajunge pe YouTube. Olimpia Melinte, Andreea Șovan, Ana Udroiu și Romina Sehlanec intră în pielea personajelor imaginate de ele, într-o producție independentă semnată de DIUD și distribuită gratuit, pe parcursul a 8 săptămâni, pe canalul casting.series.

21
/11
/17

Pe 30 noiembrie, la ora 16:00, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC), va deschide Târgul 'Poveste de Crăciun' în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16, unde îi așteaptă cu o mulțime de activități și surprize de sezon pe cei mici împreună cu familiile lor. Tot aici se va deschide și Patinoarul Copiilor, cel mai mare de acest fel din București dedicat exclusiv celor mici, care va funcționa pe toată durata iernii și va fi animat de mini-spectacole pe gheață cu personajele îndrăgite ale Operei Comice pentru Copii.

21
/11
/17

Institutul Cultural Român și Centrul Național al Cărții, în colaborare cu Ambasada României în Statele Unite Mexicane, organizează a doua participare consecutivă cu stand național la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara, Mexic (25 noiembrie – 3 decembrie). Anul acesta, literatura română va fi reprezentată de două voci proeminente ale prozei și poeziei: Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana.

21
/11
/17

Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti anunţă premiera cu piesa Regele moare de Eugène Ionesco, un spectacol cu mari actori, o piesă de referinţă a literaturii contemporane, adusă în scenă de un tandem regizoral îndrăgit, tinerii Andrei şi Andreea Grosu, fondatorii Unteatru, cel devenit un teatru dintre cele mai apreciate.