Expoziţia de fotografie „Living the dream“, despre primii români stabiliţi în America, poate fi vizitată la Muzeul Ţăranului
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-de-fotografie-living-the-dream-poate-fi-vizitata-la-muzeul-taranului-din-capitala/

Expoziţia de fotografie „Living the dream“, un proiect documentar despre cea mai veche comunitate de români din Statele Unite, a fost vernisată joi seară, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală, putând fi vizitată până pe 14 iulie.

Un articol de Andrada Văsii|5 iulie 2013

Expoziţia de fotografie „Living the dream“, un proiect documentar despre cea mai veche comunitate de români din Statele Unite, a fost vernisată joi seară, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală, putând fi vizitată până pe 14 iulie. 

Proiectul portretizează viaţa şi cultura românească din zona metropolitană a oraşului Cleveland. În Cleveland s-a construit prima biserică ortodoxă din America, în 1904, şi tot aici a fost publicat şi primul ziar românesc, America, iar, în fiecare vară are loc Festivalul Românesc.

Cel mai recent recensământ arată că aproximativ 20.000 de români locuiesc în zona metropolitană a oraşului Cleveland. Însă, în ultimii 15 ani, comunitatea a început să se micşoreze, cei care vin preferând să se stabilească în alte oraşe, precum Chicago şi New York.

Un an de fotografii

Primii imigranţi români s-au stabilit aici la sfârşitul secolului al XIX-lea. Majoritatea proveneau din Transilvania şi veniseră să muncească în fabricile de oţel. Atunci, ca şi acum, românii au descoperit în America o alternativă la restricţiile sociale, politice şi economice din România.

Primele fotografii au fost realizate în ianuarie 2011, iar perioada de documentare s-a încheiat în august 2012.

Info:

„Living the Dream” este proiectul de dizertaţie, pentru Ohio University, al fotografei Alexandra Mihale.

Expoziţia, realizată în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, va putea fi vizitată până pe 14 iulie, la Sala Acvariu a Muzeului Ţăranului Român.

Foto credit: Muzeul Ţăranului Român (Facebook)

17
/06
/22

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

14
/06
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de a XV a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13 – 19 iunie 2022, în București, pe Calea Griviței.

09
/06
/22

Muzeul Abandonului a pornit în toamna anului trecut un amplu proiect de reunire, într-o arhivă digitală, a unor arhive personale și instituționale, deocamdată disparate, toate legate de instituționalizarea și dezinstituționalizarea copiilor din România comunistă și post-comunistă.

09
/06
/22

Artistele Andreea Novac, Irina Marinescu și Alina Ușurelu, împreună cu psiholoaga Mihaela Vechiu, socioloaga Fidelie Kalambayi și medicul Roxana Negureanu prezintă (burn)OUT - Prelegeri și incursiuni performative, la AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

08
/06
/22

În mai puțin de o săptămână începe cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, acolo unde teatrul, dansul și efervescența evenimentelor conexe își dau întâlnire cu spectactorii dornici să se bucure de o nouă atmosferă și un nou concept „sub nori”.

31
/05
/22

Inițiat în 2012, de către Fundația M&V Schmidt și Fundația Tabaluga/ Peter Maffay Stiftung, festivalul Săptămâna Haferland are misiunea de a promova cultura și tradițiile sașilor din Transilvania și de a dezvolta sectorul turistic din zona respectivă. Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

30
/05
/22

Să presupunem că o sticlă de plastic, un pet, și-ar dori să plece dintr-un sat din Transilvania și ar vrea călătorească până la Marea Neagră, ori poate și mai departe. Credeţi că ar putea? La această întrebare și-au dorit să găsească răspunsul un grup de voluntari din România. Realizată într-un proiect inedit tip experiment, "Călătoria mea spre mare" este de fapt o poveste despre oameni, mentalităţi și educaţie.