Festivalul Cinema-Edu, școala altfel
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-cinema-edu-scoala-altfel/

Între 7 şi 11 aprilie, elevii schimbă sălile de clasă cu sălile de cinema în cadrul festivalului Cinema-Edu. Aproximativ 4 000 de liceeni sunt deja înscrişi pentru a participa la proiecţii de filme de artă şi independente, urmate de dezbateri cu invitaţi speciali din lumea filmului şi concursuri cu premii.

Un articol de Liliana Matei|12 martie 2014

Între 7 şi 11 aprilie, elevii schimbă sălile de clasă cu sălile de cinema în cadrul festivalului Cinema-Edu. Aproximativ 4 000 de liceeni sunt deja înscrişi pentru a participa la proiecţii de filme de artă şi independente, urmate de dezbateri cu invitaţi speciali din lumea filmului şi concursuri cu premii.

Organizatorii proiectului, Asociaţia Culturală Macondo, organizează constant proiecții de film în cadrul proiectului Cinema-Edu în perioada februarie – iunie 2014. Cu ocazia Şcolii Altfel, proiectul cuprinde mai multe filme, proiecţii simultane în diverse locații şi concursuri cu surprize pentru liceeni. Liceenii au ocazia să vadă gratuit o selecție de filme alese pe sprânceană, printre care două filme canadiene, Starbuck și Incendies/Incendii, două filme spaniole recomandate de Institutul Cervantes, El Bola/Bila și Arrugas/Riduri, un film italian, Io e te/Eu şi tu și unul românesc, O lacrimă de fată în regia lui Iosif Demian.

Cinema-Edu afis

„Proiectul a crescut în fiecare an datorită profesorilor şi elevilor care alături de noi experimentează un alt tip de oră, la cinema. Filmele vorbesc pe limba lor, iar împreună cu noi, elevii învaţă mai mult din vocabularul cinematografic .”

Diana Cercel, project manager Cinema-Edu

Anul acesta, proiecțiile de filme se desfăşoară în București la Institutul Cultural Cervantes (sala Auditorium), Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”, Cinema Elvira Popescu, Noul Cinematograf Al Regizorului Român și Biblioteca Națională. Înscrierile la aceste proiecţii sunt deja aproape de încheiere, dat fiind numărul mare de solicitări din partea liceelor partenere din capitală. Filmele vizionate sunt urmate de discuţii cu personalităţi şi specialişti din lumea filmului pornind de la ghiduri educaţionale special create pentru a încuraja şi discuţiile de după film, în sălile de clasă. Nu mai puțin de 4.000 de liceeni sunt deja înscriși.

Proiectul Cinema-Edu de educaţie cinematografică şi socială se extinde şi în alte localităţi din ţară, precum Toplița, Corabia,Timișoara, Caracal, Moinești, Moreni, Târgoviște, Slobozia, Slatina, Ardud, oferind un program comprehensiv de filme de artă şi independente din patrimoniul internaţional şi naţional.

Pe site-ul proiectului  puteţi vizualiza programul de proiecţii Cinema-Edu în perioada februarie – mai 2014 şi detalii despre filmele selectate, inclusiv ghidurile de discuții pe care elevii și profesorii le pot utiliza.

Foto: elevi în cadrul Cinema-Edu

30
/11
/17

CRONICA de FILM - lungmetrajul Rodin, în regia lui Jacques Doillon.  Ediția din acest an a Festivalului Filmului Francez s-a încheiat cu lungmetrajul Rodin, în regia lui Jacques Doillon. Probă de maturitate a celei de a 21-a ediții a Festivalului, dar mai ales a școlii de film francez, Rodin aduce un omagiu legendarului sculptor de la a cărui moarte se împlinesc 100 de ani.

29
/11
/17

ANALIZĂ O privire, chiar şi sumară, asupra filmelor româneşti lansate în cinematografe în 2017 permite o constatare tristă şi îngrijorătoare: nu există niciun personaj principal feminin.

29
/11
/17

După „Gloria”, un film cu care a câștigat numeroase premii, Sebastían Lelio revine cu „O femeie fantastică”, un film care spune povestea unei persoane transexuale, o poveste mai aproape de realitatea contemporană decât oricare alta de pe marile ecrane. „O femeie fantastică” va ajunge în cinematografele din România începând cu 8 decembrie, fiind distribuit de Transilvania Film.

28
/11
/17

Celebrul prezentator TV Virgil Ianţu s-a transformat total la indicaţiile regizorului Iura Luncaşu şi a renuntat aproape complet la podoaba capilară, acceptând şi un machiaj generos, care l-a îmbătrânit cu cel puţin 20 de ani, totul numai pentru rolul său din comedia ,,Ghinionistul”, care va avea premiera pe marile ecrane din 8 decembrie.

27
/11
/17

Zilele trecute s-au împlinit 75 de ani de la apariția pe marile ecrane a filmului ''Casablanca''. Pelicula, o poveste atemporală despre dragoste, pierdere și răscumpărare, pe fondul luptei împotriva naziștilor, este considerată adesea cea mai marcantă producție cinematografică realizată vreodată.

26
/11
/17

Stela Popescu a vorbit despre: părinții ei, primii pași in teatru, drumul spre succes, experiența comunismului, omul din afara scenei, experiența libertății și atitudinea față de viață, în cartea „Stela Popescu” de Rhea Cristina.

25
/11
/17

Țin minte exact ziua în care mi-am dat seama că nu am văzut-o niciodată pe Stela Popescu. M-a surprins foarte tare această constatare, fiindcă trăiam convins că o știu dintotdeauna. Poți cunoaște un om pe care nu l-ai văzut niciodată?

24
/11
/17

Making Waves: New Romanian Cinema, cel mai longeviv și important eveniment dedicat promovării filmului românesc peste Ocean, revine în New York pentru cea de-a 12-a ediție, în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie.

23
/11
/17

Lumea artistică este în stare de șoc după moartea subita a actriței Stela Popescu. "A fost ca o soră pentru mine, o prietenă extraordinară. Era bună, generoasă, nu putea spune NU nimănui", a declarat actorul Florin Piersic, la aflarea veștii că Stela Popescu s-a stins din viață.

23
/11
/17

Actrița Stela Popescu a fost găsita fără suflare, joi după-amiază, în locuința sa, echipajul SMURD sosit la fața locului constatând decesul. Stela Popescu, una dintre cele mai cunoscute actrițe ale României, ar fi împlinit luna viitoare 82 de ani. De-a lungul celor peste 60 de ani de carieră, a jucat în peste 30 de filme si in sute de piese de teatru.

23
/11
/17

Cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se va desfășura în perioada 8-19 mai 2018 și va începe cu o zi mai devreme față de debutul tradițional al evenimentului, ce avea loc de regulă într-o zi de miercuri. Evenimentul din 2018 va avea însă o durată identică cu aceea din anii precedenți, au anunțat miercuri organizatorii francezi

22
/11
/17

Faceți loc în trending! Din 14 decembrie, CASTiNG, cel mai așteptat serial online de comedie, ajunge pe YouTube. Olimpia Melinte, Andreea Șovan, Ana Udroiu și Romina Sehlanec intră în pielea personajelor imaginate de ele, într-o producție independentă semnată de DIUD și distribuită gratuit, pe parcursul a 8 săptămâni, pe canalul casting.series.